A mentára egyáltalán nem mondhatjuk, hogy kényes lenne. Ha egyszer ugyanis betette a gyökerét a kertünkbe, akkor onnan ha akarnánk, sem tudnánk könnyedén kiűzni. De hát miért is akarnánk? A nyári limonádék szinte elképzelhetetlenek menta nélkül, de ezt a kiváló gyógynövényt az év minden évszakában érdemes bevetnünk.

Ha pedig télen nem áll rendelkezésre belőle frissen, akkor is könnyedén tartósíthatjuk, hogy soha ne kelljen lemondanunk róla. A menta nagyon sokféle formában eltehető, a lényeg, hogy egész évben éljünk csodás ízének és gyógyhatásának erejével.

Így legyen menta a kertedben

Ennek a bekezdésnek azt a címet is adhattuk volna, hogy mit tegyél, ha nem szeretnéd, hogy menta legyen a kertedben, hiszen ez a gyógynövény a legtöbb kertben megtalálható, és sokszor úgy, hogy a kertész nem is tud róla, hogy került oda.

menta limonádé

A menta igazán különlegessé varázsolja a limonádé ízét is. Fotó: Pixabay

Nincs is ezzel baj, csak ha nem vagyunk észnél, akkor hamar átveheti az uralmat a kertben, mivel sekélyen futó, erős gyökérzetének köszönhetően a menta nagyon gyorsan terjed. Ha nem szeretnénk tehát, hogy az egész kertet ellepje, akkor inkább virágládába, vagy cserépbe ültessük.

A mentát egy anyanövényről leválasztott gyökeres szárdugványról vagy magról is szaporíthatjuk. Olyan helyet válasszunk neki, ahol elegendő napfény éri. Ha lakásban tartjuk, ne tegyük a fűtőtest közelébe, és gondoskodjunk róla, hogy rendszeresen jusson vízhez.

Amikor a növény eléri a 15 cm-es magasságot, mindig vágjuk vissza, mivel így jóval dúsabb lesz, és folyamatosan friss levelekhez juthatunk. Legyünk azonban szerények, és soha ne vágjunk le a növényről az egyharmadánál több levelet egyszerre.


A kertben élő mentát télen, még a fagyok előtt, vissza kell vágni, és a tövet takarjuk be szalmával, vagy falevelekkel, így akadályozva meg, hogy a gyökér károsodjon a téli mínuszoktól.

Ezért jó a menta

A menta rendkívül sokoldalú fűszer- és gyógynövény, amelyet rengeteg étel és ital elkészítéséhez használhatunk.

1. Nagyon jó ízt ad a halételeknek, de a bárány és a csirkeételek is nagyon ízletessé válnak tőle.

2. Kitűnő a burgonya mellé, de gyümölcslevest és desszerteket is ízesíthetünk vele.

3. Csodás társa a különböző alkoholos és alkoholmentes koktéloknak, teáknak, és a limonádét is nehezen tudjuk elképzelni nélküle.

4. Illata energiával lát el minket, ugyanakkor nyugtató hatása is van.

5. A mentát friss, kellemesen mentolos illata és aromája miatt nagyon sok higiéniai és kozmetikai termékben használják fel, így találkozhatunk vele szájvizekben, kenőcsökben, fogkrémekben és még  fürdőtermékekben is.

6. A menta, azon túl, hogy nagyon finom illata és íze van, az egészségünkre is jó hatással van. Segíti az emésztést, hiszen gazdag antioxidánsokban és fitotápanyagokban, melyek nagyon jót tesznek a gyomornak. Friss illata gyorsan nyálképzésre ösztönöz minket, amely megindítja az emésztőenzimeket, megkönnyítve így az emésztés folyamatát. A benne található mentol szintén jót tesz a gyomornak, így egy nehezebb étkezés után bátran fogyasszunk el egy csésze mentateát, a problémák megelőzése érdekében.

7. A menta a fejfájásban is segítségünkre van, erős illata pedig csökkenti a hányingert. Sőt, még a csuklás is elmúlik, ha elrágcsálunk pár mentalevelet. Ennek oka, hogy a mentol oldja a görcsöket.

8. Ha cikkünk vége felé közeledve már nem emlékszel rá, mit is olvastál a mentáról írásunk elején, akkor szintén a menta segítségét kell kérned, hiszen aromaterápiás felhasználása javítja a memóriát és ébren is tart minket.

9. Megfázás esetén segít az eldugult orrnak is, és visszaállítja a zavartalan légzést. Nyugtatja a torkot, így segít leküzdeni a köhögést is. Sok mellkasra kenhető balzsam alapanyaga a menta, éppen ezek miatt a tulajdonságai miatt.

10. De még a fogyásban is számíthatunk rá, hiszen serkenti az emésztőenzimek működését, amelyek energiává alakítják át az elfogyasztott zsírt. A menta segítségével azonban a zsír nem tud elraktározódni, hanem energiává alakul át.

11. Az immunrendszert is segíti, gazdag foszforban, kalciumban, C-, D- és E-vitaminban, valamint kis mennyiségben B-vitamin komplexet is tartalmaz.

12. A menta illata sikeresen javítja a hangulatunkat és energetizáló hatással van ránk. Sőt, a stresszt is képes csökkenteni. Aromája kis mennyiségű szerotonint szabadít el az agyban, ezáltal tűrjük jobban a minket ért nyomást.

menta

A menta szinte bármelyik kertben jól érzi magát. Fotó: Pixabay

13. A leheletünket is javítja szájvízként alkalmazva, hiszen antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A mentalevéllel közvetlenül is bedörzsölhetjük a fogainkat és az ínyünket, de egy kis mentarágcsálás is nagyon sokat segít, nem véletlenül tartalmaz a rágógumik nagy többsége is mentát.

A menta ezer arca

Nagyon sokféle mentával találkozhatunk.

1. A gyömbér illatú menta sötétzöld levelei sárga mintázatúak, virágai pedig a levenduláéhoz hasonló színben pompáznak. Levelei gyömbér ízűek, így igazán különlegessé varázsolják italainkat és ételeinket.

2. A borsmenta a menta legelterjedtebb fajtája, melyből illóanyagot és teát készítenek a leggyakrabban. Nem csak finom, de hasznos is, hiszen a belőle készült tea segít torokfájás esetén, de akkor is számíthatunk rá, ha alvászavarral, vagy gyomorfájdalmakkal küzdünk.

3. A csokoládémenta kitűnő a különféle desszertekben.

4. A fodormenta hasonlít a borsmentára, de aromája kevéssé intenzív.

5. A mentából létezik almaillatú, melynek kékeszöld levelei és szőrös szára van, és ananászillatú, melynek tarka, fodros levelei vannak, az íze pedig igazán egzotikus.

Így legyen télen is mentád

Bár lakásban tartva egész évben rendelkezésünkre áll, ha mégis odakint hagyjuk a téli időszakra, érdemes tartósítani belőle, hogy ne kelljen nélkülöznünk.

1. Szárítsuk meg a szárral együtt levágott leveleit, majd a leveleket kössük csokorba és akasszuk fel, fejjel lefelé. Ügyeljünk azonban arra, hogy a megszáradt mentalevelek törékennyé válnak, így nem árt egy szellőző, anyag tasakba vagy üvegbe tenni.

2. A mentát akár le is lehet fagyasztani, így megtartja eredeti textúráját, állagát, színét és ízét. Ehhez nyugodtan használhatjuk a jégkockatartót is. Miután belehelyeztük a kockákba a menta levelét, töltsük fel vízzel és már mehet is a fagyasztóba. A mentás jégkocka ezután nem csak praktikus, de még jól is mutat az italunkban.

3. De akár fel is apríthatjuk a menta leveleit, és úgy tehetjük tasakokba, majd a fagyasztóba.

4. Apróra vághatjuk és így is meg is tudjuk szárítani a menta leveleit, így kiváló teát készíthetünk belőle a hideg, téli napokra.