Télen jóval kevesebb lehetőségünk van kint tartózkodni a kertben, és a kerti munkák is váratnak még magukra. Azonban így sem kell lemondanunk a kertészkedésről, hiszen így legalább több időt tudunk fordítani a szobanövényekre, amelyekre tavasztól őszig, amíg nagyon sok a kinti kerti munka, nem jut túl sok időnk.

Azonban télen egészen másra van szükségük, mint tavasztól őszig. Azt gondolhatnánk, hogy ilyenkor sok tápoldalra van szükségük, azonban ez nem így van. A tél a szobanövények számára is pihenőidőszak, így ilyenkor nem érdemes tápoldatozni őket, hiszen ezzel csak ártunk nekik. De ezen kívül nagyon sok mindent tehetünk értük, hogy jól átvészeljék a telet, és erejük teljében várhassák a tavaszt.

Ezért ne tápoldatozz minden szobanövényt télen

A szobanövényeknek nagy szüksége van megfelelő talajra és vízre, hiszen ezekből tudják kinyerni a szükséges tápanyagokat. Ezen kívül a megfelelő hőmérséklet és fénymennyiség is meghatározza, hogyan fogják érezni magukat az otthonunkban, ezért érdemes minden egyes szobanövény esetében utánaolvasni, melyiknek mire van szüksége, és ezt biztosítani számukra.


Télen azonban a növények élettevékenysége lelassul, így jóval kevesebb vizet, tápanyagot igényelnek, és beérik alacsonyabb hőmérséklettel is. Ezzel szemben, ha ugyanúgy öntözzük és tápoldatozzuk őket, mint az év többi időszakában, azzal a pihenés helyett növekedésre serkentjük őket, így megnyúlnak és laza szövetűek lesznek, amely egyenes út a növény elgyengüléséhez és a betegségekhez.

szobanövény

Télen megváltoznak a szobanövények igényei. Fotó: Shutterstock

A télen virágzó növények azonban kivételt képeznek, hiszen ők nem most pihennek, így nekik szükségük van havi 1-2 alkalommal tápoldatos öntözésre.

Vigyázz a szobanövényekre télen is

A tél, annak ellenére, hogy bent vannak otthonunk melegében, nagyon is megviselheti szobanövényeinket. Ekkor ugyanis jóval kevesebb a fény, ami beáramlik az otthonunkba, ráadásul a fűtés miatt szárazabb és melegebb a levegő, így sokszor azt vesszük észre, hogy tavaszra nem a régi pompájukban tündökölnek.

De vannak olyan apróságok, amelyekre odafigyelve meg tudjuk őket védeni, és tavasszal újult pompájukban tündökölhetnek otthonunkban.

1. A fűtés miatt gyakran sokkal melegebb van az otthonunkban télen, mint egy forró nyári napon. Éppen ezért ne legyenek a szobanövények a radiátor közelében. Azonban arra is ügyeljünk, hogy ne érjenek az ablak üvegéhez, hiszen az hideg lehet, így a növény megfázhat.

2. Szellőztetéskor, illetve a bejárati ajtó kinyitásakor hirtelen jéghideg levegő áramlik be, amit a szobanövények nagyon nem jól tolerálnak. Éppen ezért ügyeljünk rá, hogy amikor szellőztetünk, ne nyissuk rá az ablakot egyetlen szobanövényünkre sem. A bejárat környékéről még a tél előtt költöztessük el a növényeket, hiszen szintén nagyon könnyen megfázhatnak, amikor pár percre nyitva marad az ajtó. A szellőztetést pedig időzítsük a déli órákra, amikor a legmagasabb a kinti hőmérséklet.

3. A télen virágzó szobanövények közül többnek is hűvös levegőre van szüksége, mivel, ha túl meleg van, akkor a virágzási időszakuk nagyon le fog rövidülni. Hűvösre van szüksége például a szobai ciklámennek, az azáleának, a begóniának, a korallvirágnak és a flamingóvirágnak is.

4. Télen fordítsunk több időt a szobanövényeinkre. A fűtés miatt ilyenkor jóval porosabbak, így időnként takarítsuk le a leveleiket. Némelyik szobanövény jól tűri azt is, ha langyos vízzel lezuhanyozzuk, de ha ezt méretük nem engedi meg, egy kézi spriccelő is kiváló megoldást nyújthat, végső esetben pedig egy puha porseprű is a segítségünkre lehet. Azonban amikor még nedvesek a növények, ne szellőztessünk, mivel könnyen megfázhatnak.

szobanövény

Ahhoz, hogy szépek legyenek, télen is gondoskodnunk kell a szobanövényekről. Fotó: Shutterstock

5. Télen csak a virágzó szobanövényeket szabad tápoldatozni, azonban ahogy közeledik a tavasz, úgy lesz a szobanövényeknek is egyre nagyobb szükségük tápanyagokra. Ehhez pedig fontos átnézni, milyen a földjük. A talaj ugyanis idővel elfárad, és mivel egy cserépnyi mennyiségből vonja ki a növény a tápanyagokat, az hamar el tud használódni.

6. Sok esetben ki is növik a cserepet, így érdemes ilyenkor nagyobb cserépbe ültetni őket, amit a számukra megfelelő talajjal töltünk fel. Ezt ne télen, hanem a tavasz elején, márciusban tegyük meg. Nagyon vigyázzunk az átültetésnél, hogy ne sérüljön meg a növény gyökere. Az átültetés után jóval több tápanyaghoz fog jutni, hiszen a régi földjéből már elhasználta azokat, és mivel jobban elférnek a gyökerei, jobban fog fejlődni. A föld felszínére kirakódott mész is azt jelzi, hogy átültetésre van szükség.

A cserép alján mindig legyenek lyukak, illetve vízelvezető réteg, hogy ne pangjon a víz benne, mert az nem tesz jót a növénynek. Átültetés után alaposan öntözzük meg a növényt. Ha nem kell átültetni a növényt, akkor is lazítsuk meg a föld felszínét télen, körülbelül 2 cm magasságban. Így a levegő és a víz is könnyebben tud eljutni a növény gyökeréhez.

7. Mindig nézzük át a növényeket alaposan, hogy meglássuk, ha valamilyen betegség vagy kártevő ütötte fel a fejét. Minél hamarabb vesszük észre a jeleket, annál hamarabb tudunk beavatkozni és meggyógyítani a növényt. A beteg növényt azonnal különítsük el a többitől, hogy nehogy átterjedjen rájuk is a betegség. Fontos, hogy a levelek fonákját is nézzük át. Ha metszésre van szüksége a növénynek, akkor ezt szintén elvégezhetjük.

8. A szobanövények ápolása során használt eszközöket minden növény után alaposan fertőtlenítsük le, hogy nehogy betegséget vagy kártevőt vigyünk át egyik növényről a másikra.

9. Tavasszal pedig eljön az idő, amikor ismét adhatunk tápanyagokat a növényeknek, hiszen ekkor van erre a legnagyobb szükségük. Különösen, ha virágot is fognak hozni, és ehhez nem elegendő a rendszeres öntözés. A növényi tápanyagokat makro- és mikroelemekre osztjuk. A makroelemek azok az anyagok, amelyekre a növényeknek nagy mennyiségben van szükségük. Ha nem jutnak hozzájuk, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek a növények fejlődésére vonatkozóan.

A mikroelemek olyan kiegészítő tápanyagok, amelyek a növények egyes életfolyamataihoz ugyancsak nélkülözhetetlenek, de jóval kevesebbre van szükségük belőlük, mint a makroelemekből. Azt, hogy egy tápoldatban mi található meg, a csomagoláson olvashatjuk el. A növények attól függően, hogy életük és fejlődésük éppen melyik szakaszát élik, különböző tápanyagot igényelnek, de a tápanyagok mennyisége függ az évszaktól is.

Fontos, hogy minden növénynek a számára megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot adjuk. Ezen kívül figyeljük a növényeket, hiszen rögtön visszajeleznek, ha valamivel nem elégedettek.

Gyönyörű szobanövényeket kívánunk!