Ha most tervezed, hogy megvásárolod életed első növényét (vagy életed első olyan növényét, ami életben is marad), és még nem vagy túl tapasztalt kertész, akkor számodra a pozsgások lehetnek a legjobb választás. Ezek a szukkulens növények ugyanis tökéletesre fejlesztették a szomjazás művészetét, így ha magukra is kell hagynod őket egy időre, egészen biztosan nem kell megbíznod senkit azzal, hogy gondoskodjon róluk.

A szukkulensek nagyon jól tűrik a forró meleget és a szárazságot. Viszont, a kaktusszal ellentétben ők egészen biztosan nem fognak szurkálódni veled, ugyanis nincs mivel. Teljesen tüskementesek, ellenben húsos kis testükben kitűnően el tudják raktározni a vizet. Víztartalmú sejtjeik ugyanis vízraktározásra módosultak, ami nem is csoda, hiszen természetes életterükben van, hogy akár hetekig vagy hónapokig sem jutnak vízhez. Nyálkaanyagaik segítségével a kis mennyiségű vizet is hosszan képes megőrizni, így ezek a növények valódi túlélőművészek.

Nagyon szeretik a napsütést és a meleget, így nyugodtan tedd őket otthonod legvilágosabb részére. Észre fogod venni, hogy lesz egy intenzív növekedési szakaszuk, amikor nagyon igénylik a vizet. Add ezt meg neki, és hűséges társad marad hosszú éveken keresztül.

pozsgás növények

A pozsgás otthonod dísze lehet. Fotó: iStock

A tél azonban nem a pozsgások kedvenc évszaka. Ilyenkor nincs szükségük annyi vízre és melegre sem, így hát keresd meg a lakás leghűvösebb pontját, ahol ha lehetséges, ne legyen se több, se kevesebb 8-10 foknál, viszont kellő fény jut be az ablakon át, és hagyd növényedet pihenni. Néha azért itasd meg, de elég 2-3 hetente. Ha túlságosan kevés vizet adsz neki, azt könnyen észreveheted ráncosodó leveleiből, de ha túlöntözöd, azt sajnos valószínűleg nem fogja túlélni.

Akár locsolókannával is öntözheted, de permetezhetsz is rá vizet, mindkettőért nagyon hálás lesz. Ha pedig néha adsz neki egy kis alacsony nitrogén- és magas foszfortartalmú tápoldatot, majd ki fog ugrani a bőréből gyönyörűségében. Azonban vigyázz, ez nem kerülhet rá közvetlenül a növényre, így csakis a földjét locsold meg vele.

Jó vízáteresztő közegben képes csak fejlődni, ezért kifejezetten számukra kifejlesztett virágföldet vásárolj számára. Ez azért fontos, hogy az esetleges túlöntözés során se álljanak gyökerei vízben. Ha cserépben, kaspóban tartod, fontos, hogy annak legyen vízkivezető nyílása. Nem szereti, ha a levelei közvetlenül érintkeznek a vízzel, ezért érdemes a növény és a talaj közé apró kavicsokat tenni.

Régebben divat volt zárt üvegedényben árusítani a pozsgásokat, de mivel a párát egyáltalán nem kedvelik, ne így tartsd őket.

Néhány példa a lakásban is könnyen tartható pozsgás növényekre

Bár egy szép pozsgás láttán nagyon nehéz lesz türtőztetni magad, hogy ne vidd be rögtön az otthonodba, de vannak olyan növények, amelyek csak a szabadban érzik jól magukat. Azonban vannak olyan pozsgások, amelyeket bátran tarthatsz bent is, mint amilyen a pompás szemölcsliliom, a majomfa, vagy az anyósnyelv.

Pompás szemölcsliliom

A pompás szemölcsliliom (Haworthia fasciata) hallgat a pompás tőrózsa névre is. Angolul zebranövénynek is hívják, leveleinek különleges, zebra csíkozása miatt. Legfeljebb 15 cm magasra nő. A közvetlen napfényt nem kedveli, ezért inkább ne az ablakpárkány legyen a lakhelye. Inkább a szűrt fényt kedveli, de félárnyékban fejlődik a legjobban. Nagyon jól tűri a szárazságot, ezért csak akkor locsold, amikor már száraz a földje. A párát viszont utálja, így ne tartsd a fürdőben.

pompás szemölcsliliom

Pompás szemölcsliliom. Fotó: Pixabay

Borsóka vagy gyöngyfüzér

A borsóka (Senecio rowleyanus) szó szerint lakásod gyöngye lehet, ugyanis nagyon látványos zöld gyönygyzuhatagot nevel. Ez a bájos növény is pozsgás, csak kicsit máshogy raktározza a vizet, mint a többiek. Délnyugat-Afrikából származik, nagyon jól tűri a szárazságot, a legmostohább körülményeket is átvészeli. A gyöngyfüzér hazájában talajtakaró, ezért nem felfelé nő, hanem hajtásai elterülnek. Az otthonodban függő kaspóban mutatja meg igazán szépségét.

A borsóka fény- és melegkedvelő, a lakásban válassz neki világos, nem huzatos helyet. Bár szereti a napsütést, a tűző naptól azért óvjuk. A vegetáció alatt az ideális hőmérséklet számára 21-26 °C, télen pedig 13-15 °C. Tartsuk páramentes, átlagosan száraz levegőjű helyen a lakásban. Mint a legtöbb pozsgásnak, a borsókának is megfelel, ha egyszer bőségesen meglocsolod, azután a következő öntözéssel vársz addig, amíg a talaja ki nem szárad. Ültesd jó vízáteresztő, például kaktuszföldbe, nehogy a víz felhalmozódjon.

borsóka

Borsóka. Fotó: iStock

Majomfa (pozsgafa)

A majomfa (Crassula ovata) törzse fa alakú, levelei sötétzöldek, húsosak és pénzérmékre hasonlítanak. Egy régi hiedelem szerint, amíg a majomfa szépen fejlődik, addig a tulajdonosának sem lesznek anyagi problémái. Akár kis bonsai-t is nevelhetsz belőle, hiszen sok elágazása van, így szabadon formálhatod. Ha igazi kis fát szeretnél nevelni belőle, akkor azonnal távolíts el minden új elágazást, ami a törzsén nőtt.

majomfa

Majomfa (pozsgafa) Fotó: iStock

Fontos, hogy közvetlen napfényhez jusson, így a lakásban tartsd ennek megfelelő helyen, akár az ablakpárkányon. Vizet jól áteresztő talajt igényel. Télen tartsuk hűvös, napos helyen, 5-10 fok közötti hőmérsékleten is jól fogja érezni magát. Tavasztól őszig hetente, kéthetente szabad meglocsolni, télen viszont elég havonta. Van, amelyikük virágzik, és van, amelyik nem, ennek az okát nem lehet tudni. Tetvek és atkák a legnagyobb ellenségei, melyek ellen felszívódó rovarirtóval lehet védekezni.

Anyósnyelv vagy szobai szanszeviéria

Az anyósnyelvnek (Sansevieria trifasciata) nem véletlenül ez lett a neve, hiszen szinte elpusztíthatatlan. Jól tűri a szárazságot, de a fényt kedveli, így ne a szoba legsötétebb sarkában tartsd. 15 fok alatt elpusztul, így vigyázz rá, hogy mindig kellően melegben tartsd. Nyáron 2-3 hetente érdemes tápoldatot adni neki.

Ha tehát nem akarod feladni az életedben a pezsgést, akkor válassz magadnak egy pozsgást, aki nem fog túl sok igényt támasztani feléd.