A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint érdemes rendszeresen fogyasztani szőlőt, főleg azoknak, akiknek szív- és keringési betegségük van. A szőlő ugyanis tisztítja az erek falát, segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában és a szívizmok rugalmas működésében.
• A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatással van, továbbá támogatja a vesék működését. Tisztítja a tüdőt és a légutakat, és a szervezet általános erősítője is.
• Sok C- és B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és flavonoidokat tartalmaz, és felpörgeti az anyagcserét. Mivel magas a szőlőcukor-tartalma, fogyókúra esetén csak mértékkel fogyasszuk.
• A többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségmegelőző hatása ismert; a szőlő hidegen préselt magolaja bizonyítottan gazdag ezekben a telítetlen zsírsavakban, amelyek az agy működésére is pozitívan hatnak.
• A szőlő véd a vírusok és a baktériumok ellen, segít a daganatos betegségek és a trombózis megelőzésében, és csökkenti a koleszterinszintet. Jótékony hatását akkor tudja kifejteni a legjobban, ha a gyümölcs húsát és magját egyszerre esszük.
• A szőlő cukortartalma miatt energiát ad, és segítségünkre van a stresszhelyzetekben is. Jó hatással van a fizikai erőnlétre, és még az idegrendszert is erősíti.
A szőlő sok C- és B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és flavonoidokat tartalmaz – fotó: Shutterstock
• A szőlőben lévő polifenol nevű hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Édesség helyett tehát sokkal jobb, ha inkább szőlőszemeket nassolunk.
• Ahogy más piros színű bogyós gyümölcsök, a piros szőlő is tartalmaz olyan flavonoidot, amely jelentős antioxidáns, így lassítja az öregedési folyamatokat.
• Reuma, májbetegségek esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.
Forrás: mindmegette.hu