A metszés segítségével egészségesebbek lesznek a növényeink, és könnyebben szüretelhetjük le róluk a termést is. Jobban átjárja a növényeket a fény és a levegő, és ellenállóbak lesznek a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mikor végezzük el ezt a műveletet. Míg némelyik növény esetében végzetes lenne egy téli metszés, addig nagyon sok növény számára ez segíti elő a virágképződést, növeli meg a terméshozamot, serkenti az erőteljes növekedést és megakadályozza a különféle betegségek kialakulását.

Ezeket a növényeket bátran metszeted télen

Rengeteg olyan növény van, amelyek számára nélkülözhetetlen a téli metszés.

1. A szőlő téli metszésekor az oldalirányú hajtásokat kell visszavágni. Azért fontos, hogy mindezt a növény nyugalmi időszakában végezzük, mert így elkerülhető, hogy a metszés helyen nedvképződés induljon meg.

2. Szintén télen kell metszeni az őszi málnát. A legjobb, ha február környékén visszavágjuk a talajtól számított 5 cm-re, hogy új hajtás növekedésére serkentsük a növényt. Azonban a nyári málnát nem szabad télen metszeni, hiszen annak metszési ideje nyár végén jön el.

3. A fügét december környékén érdemes megmetszeni, amikor nyugalmi állapotban van. A metszés célja, hogy az ágak egyenesen tudjanak fejlődni, egymástól kellő távolságban. Ekkor kell eltávolítani a sérült, beteg ágakat is. A füge esetében a metszés nem a termés fokozását, hanem a növény alakítását szolgálja, ezáltal a hozott termést jobban éri majd a napsütés.

4. Az akác metszését is érdemes decemberre időzíteni, hogy megfékezzük féktelen növekedési igényét. Az oldalhajtásokat ilyenkor érdemes 4 rügyre visszametszeni.

tél metszés

A növények egy részét fontos télen metszeni. Fotó: Shutterstock

5. Némely gyümölcsfának is télen aktuális a metszése. Az alma és a körtefa is ezek közé tartozik. Ezeket a gyümölcsfákat november táján érdemes megmetszeni, hogy minél több termést hozzanak majd a következő évben. A metszést úgy kell végezni, hogy a korona ágai azonos távolságra legyenek egymástól. Ekkor kell eltávolítani a vízhajtásokat, és a beteg, vagy elszáradt ágakat is.


6. De nem csak a gyümölcsfákat, a gyümölcsöt termő bokrokat is télen kell megmetszeni. A kék áfonyát, az egrest és a ribiszkét is ekkor fiatalítjuk meg, vagyis ekkor kerül sor az öreg vesszők eltávolítására. Ezzel szép formát tudunk kialakítani és hozzájárulunk a növény egészséges fejlődéséhez.

7. A díszfák metszésének is novemberben jön el az ideje. Ekkor kell eltávolítani a törzsből kinőtt vékony vesszőket, és ritkítani a korona ágait.

8. A platánok metszése is most aktuális. A platánt fenyegető platánrák már a fán ejtett kisebb sebeken keresztül is képes behatolni, ezért fontos, hogy a metszőollót mindig fertőtlenítsük le, és kezeljük a keletkezett sebeket.

9. Nem csak a platánnál kell erre gondolni, hanem az összes megmetszett növény esetben fontos, hogy a metszőollót fertőtlenítsük le metszés előtt, ha lehet, 70%-os alkohollal, majd a metszés során keletkezett sebeket lássuk el.

10. A rózsák közül több is télen igényli a metszést. Ilyenek a teahibrid rózsák, a bokorrózsák, illetve a kúszó- és futórózsák. Fontos, hogy a vékony, gyenge vesszőket kell a legjobban visszametszeni. A metszés végén a növény magassága 15-45 cm között kell, hogy legyen.

11. A lombhullató cserjéket, mint amilyen a cserszömörce vagy a magnólia, szintén ilyenkor érdemes megmetszeni. Ekkor tehetünk ellene, hogy ne legyenek túl magasak és terebélyesek.

tél metszés metszőolló

A gondos téli metszés hozza meg a bő termést a következő évben. Fotó: Shutterstock

Ezért fontos a téli metszés

1. A téli metszés a növények nyugalmi időszakában történik, így ekkor nem képződik váladék az ejtett sebeknél. Ezáltal jóval kisebb a fertőződés veszélye.

2. A téli metszés eredményeként gazdagabb terméshozamot érhetünk el, segítségével gyorsabban történik meg az újonnan ültetett növények esetében a gyökérképződés, és ilyenkor, amikor csupaszok az ágak, a legjobb az alakító metszést elvégezni, hiszen tökéletesen látjuk, melyik ágakat kell eltávolítani, hogy elérjük a kellő formát. A metszés segít még a betegségek megfékezésében és a növény kondíciójának javításában is.

3. Azáltal, hogy eltávolítjuk a régi és beteg ágakat, a növény az összes energiáját a terméshozatalra tudja összpontosítani.

4. Szintén többletenergiát kap a növény ahhoz is, hogy egészséges gyökérzetet növesszen magának. Ha a csemetét erőtejesen visszavágjuk, az első évben csak erre kell koncentrálnia.

5. A csemeték metszése alkalmával azt is meg tudjuk akadályozni, hogy egy viharos szél belekapjon a koronába, súlyos károkat okozva ezzel a fiatal növénynek.

6. A ritkítás célja, hogy a megnyúlt, vagy keresztirányú hajtások ne vonják el a fényt a terméstől.

7. A fák koronájának formára alakítása szintén segít, hogy a termés, bárhol is helyezkedik el a fán, részesüljön kellő mennyiségű napfényben.

8. Azt is el tudjuk érni ilyenkor, hogy a virágok az általunk meghatározott magasságban jelenjenek meg. Így nem csupán szép formát kapunk, de egyenletessé tehetjük a termés megjelenését is.

9. Ilyenkor, amikor csupaszok a fák, jóval könnyebb észrevenni, ha nem egyformán fejlődik a korona, vagy rendellenesen nőtt ágak nehezítik a fa egészséges fejlődését.

10. A betegségeket is könnyebb megelőzni, hiszen könnyen észrevehetjük a növény beteg részeit és gyorsan el is tudjuk távolítani azokat.

11. A gyenge ágak eltávolításával a növénynek jóval több energiája marad az egészséges részek fejlesztésére.

A téli metszés tehát elengedhetetlen, ha igazán bő termésre és egészséges, szép növényekre vágyunk.