A málna igazán finom és egészséges, mégis, mintha valamiért kezdene eltűnni a kertjeinkből. Pedig némelyik fajtát egészen a téli fagyok beköszöntéig szüretelhetjük. Sőt, akár már most is gondoskodhatunk róla, hogy jövőre legyen málna a mi kertünkben is, ha eddig nem lett volna.

Ráadásul igazán különleges meglepetés, ha az őszi, hideg időszakban saját termesztésű málna kerül az asztalra. Így hát tudj meg róla minél többet, hogy ha idén nem volt, akkor jövőre mindenképpen legyen málna a kertedben!

Ez a polka biztosan felpörget

A polka névre keresztelt málnához még a tél elején is hozzá tudunk jutni. A polka málna nagyon hálás növény, de az öntözésére nagyon oda kell figyelni. Ha ültetéskor bőséges vízzel látjuk el, akkor szinte teljesen biztos, hogy meg fog eredni. Az öntözése azért is különösen fontos, mert a málnaszemek nagysága is a felvett víz mennyiségtől függ.

A málna gyökérről szaporodik és évente tövenként 8-15 hajtást is hoz, amelyek egy-másfél hónap múlva fordulnak termőre. Ráadásul permetezni sem szükséges ezt a fajtát, így csak a gyomlálásra kell odafigyeli. Az új hajtásai áprilistól novemberig jelennek meg.

málna

A málnát a fagyokig lehet szüretelni. Fotó: Shutterstock

A nyári és az őszi, folyton termő málna

A málnának két fő típusát különböztetjük meg attól függően, mikor hoz gyümölcsöt, az egyszer termő nyári málnafajtát és a kétszer termő, úgynevezett őszi málnafajtát, amelyet folyton termő néven is ismerhetünk.

Az ízük teljesen egyforma, és a kinéztük alapján sem lehet különbséget tenni közöttük. Azonban, míg a nyári málnát védeni kell a kórokozókkal szemben, addig az őszit szinte semmi nem támadja meg. Az őszi málna a nyári málnával ellentétben a gyümölcsöket azokon a vesszőkön hozza ősszel, amelyek abban az évben tavasszal növekedtek. Ezért is fordulhat elő, hogy sokkal kevésbé fogékony az olyan gombás betegségekre, mint a gyökérrothadás vagy a botritisz. A gombák a kéreg repedésein keresztül behatolva gyengítik a növényt, de ez az őszi málna esetében nem történik meg, hiszen ugyanabban az évben még terem is, amikor a vesszőket hozza.


A kis málnabogár életciklusa is csupán a nyári málnának felel meg, így az őszi málna még tőle is védett. Az őszi málna hajtásait késő ősszel egészen a talajig vissza kell vágni. A növénynek nincs különösebben nagy tápanyagigénye, így csupán egy kevés komposzt bedolgozására van szüksége, a töve körül. Azonban arra nagyon figyeljünk oda, hogy mivel a málna gyökerei nagyon közel vannak a földfelszínhez, nehogy megsértsük azokat. Kellő mennyiségű vizet mindig kapjon, de ne pangjon alatta.

Az őszi málnát akár még most is elültethetjük, hiszen a kertészetekben egész évben meg lehet vásárolni a töveket, és a fagyok megérkezése előtt bátran telepíthetjük. Fontos, hogy a talaj laza legyen, és ne legyen túl kemény, hogy a gyökerek könnyen meg tudjanak kapaszkodni.

A színük alapján a piros gyümölcsű málna lehet egyszer vagy kétszer termő, azonban a sárga gyümölcsű málnafajták mindig kétszer termők. A fekete és a bíbormálna egy szezonban csak egyszer terem.

A málnavesszők legfeljebb két évig életképesek, utána újra kell telepíteni őket. Az egyszer termő, nyári málnafajták azokon a vesszőkön hoznak termést, amelyek az előző nyáron fejlődtek ki, és átteleltek. A kétszer termő vagy folyton termő málnafajták pedig az előző nyáron kifejlődött vesszőkön is hoznak termést, és az adott évben kihajtott fiatal, új vesszőkön is.

Az egyszer termő málnát közvetlenül az érett gyümölcsök leszüretelése után metsszük vissza,  egészen a talaj szintjéig. Azonban arra nagyon figyeljünk oda, hogy a nyár folyamán kihajtott új vesszőket ne metsszük vissza. Miután a gyümölcstermő, idős vesszőket lemetszettük, az új vesszőket futtassuk karóra, hogy védve legyenek. Ezek a fiatal vesszők csak jövőre fognak teremni. Fontos, hogy az új vesszőket ritkítsuk meg úgy, hogy a vesszők közötti távolság 15 cm körüli legyen, hogy minden vessző kellő mennyiségű fényhez juthasson.

Ezzel szemben a kétszer termő, vagy folyton termő málna az új vesszők felső harmadán is hoz gyümölcsöt az első ősszel, és a következő tavasszal hoz csak gyümölcsöt ugyanezen vesszők alsó kétharmadán. Így a metszés során a letermett vesszők végét szabad csak eltávolítani, addig a pontig, ahol még volt rajta gyümölcs. Ez körülbelül egy méterre található a talajtól. Miután a vesszőnek ez a része is letermett, csak akkor vágjuk vissza a talajig.

Az ültetést követő tavasszal vagy kora nyáron a folyton termő málnafajták vesszőinek alsó kétharmadát karózzuk ki. A növény gyökérzete és gyökértörzse sok évig él, csupán a vesszői élnek mindössze két évig. A málna fiatal vesszői nem fásak, és virágrügyek fejlődnek rajtuk. A csúcson elhelyezkedő rügyek adják az őszi termést, a vessző alsó felén elhelyezkedő rügyekről pedig a következő nyáron szüretelhetünk.

málna

A málna finom és egészséges gyümölcs. Fotó: Shutterstock

Ha csak egyszer szeretnél málnát metszeni az évben

A kétszer termő málna esetében sokan a második, kora nyári málnaszüretet feláldozzák az őszi, jobb termésért cserébe. Ha így döntünk, az lényegesen leegyszerűsíti a málnával való törődést, ugyanis ebben az esetben a tél végén a talaj szintjéig vissza kell vágni a bokor összes vesszőjét. Nyárra a bokor új vesszőket hoz, amelyek ősszel teremnek. Ezeket kora tavasszal tőből ki is metszhetjük.

Azért érdemes a vesszőt közel vágni a földhöz, hogy az új hajtások a talajból törjenek elő, ne pedig a levágott vesszők csonkjaiból.

Ezért egyél málnát

Ráadásul a málna nem csupán finom, hanem még az egészségünkre is nagyon jó hatással van.

1. A málna rendszeres fogyasztása segít megelőzni a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket, mint például a szívrohamot vagy az érelmeszesedést.

2. A málna segít megelőzni a súlyos látásromlást, és a makuladegeneráció egyik legismertebb természetes ellenszere.

3. A málnának bőrfiatalító és ránctalanító hatása van.

4. Magas a C-vitamin tartalma, amely segít az immunrendszer megerősítésében.

5. De a málna még a fogyásban is segít. Nagyon sok mangánt és rostot tartalmaz, amelyek felgyorsítják az anyagcserét és lassítják az emésztési folyamatot.

Málnában gazdag kertet kívánunk!