Az ősznek lassan vége, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy hátra dőlhetünk, mert már nincs feladat a kertben. Sőt, nagyon sok halaszthatatlan teendő vár még ránk a tél beköszönte előtt. Azonban, ha szerencsések vagyunk, mindezt csodálatosan szép időben tehetjük meg, így nem csak hasznos, de még kellemes és egészséges is lesz a szabadban töltött idő.

Hiába rövidülnek a nappalok, ki kell hát használni azt a kevés, világos órát, hogy minden készen álljon a kertben a tél előtt, és így felkészülten várhassuk a tavaszt. Sorra vettük, hogy milyen feladatokra érdemes időt szánni ebben a hónapban. Ezek a feladatok pedig ahhoz is hozzájárulnak, hogy sokkal egészségesebbek legyenek a növényeink tavasszal.

Novemberi feladatlista kertészeknek

 • Még mindig nincs vége az ültetési időszaknak, ami igazán jó hír egy vérbeli kertész számára. Lássuk be, az tud igazán felvillanyozni bennünket, amikor vethetünk, ültethetünk, és várhatjuk, hogy mi fog kibújni a föld alól. Most a fagytűrő fásszárúak ültetésének van itt az ideje, de ültethetünk szabad gyökerű rózsát, gyümölcsfákat és sövényeket is. Azonban legyünk óvatosak a hidegre érzéken növényekkel, mint amilyen például a rododendron, vagy a hibiszkusz, és velük várjunk inkább tavaszig. A gyümölcsfák tövénél kupacoljuk fel a földet, hogy védjük a gyökereket a fagytól.
 • Készítsünk téli szállást a sünök számára. Ne felejtsük el, hogy nagyon sok mindent köszönhetünk nekik, hiszen összeszedik a meztelencsigákat és egyéb kártevőket, így nagyon is megérdemlik, hogy átsegítsük őket a téli hidegeken. Ehhez nem kell óriási előkészületekre gondolni, csupán hordjunk össze egy nagy kupac avart, és ne bolygassuk a tavasz eljöttéig. Alatta kellemesen átvészelik a telet, és tavasszal ismét a segítségünkre lehetnek. Nagyon fontos, hogy bár az avarégetés amúgy is tilos, különösen legyünk erre tekintettel a téli időszakban, és tartsuk ezt be, mert az avar alatt sok süni alszik békésen, akik nem fognak tudni elmenekülni, ha ég felettük a levélkupac.
 • Most van az ideje a pünkösdi rózsa metszésének is. A rózsát talaj közelében vágjuk vissza, amikor a lombja már elkezd elszíneződni.

 • Ha még nem tettük meg, téliesítsük a kertet. Szedjük le, tisztítsuk meg a slagokat, és tekerjük össze őket. Víztelenítsük a kerti csapokat, víztartályokat.

avarszedés kert

A november sok kerti feladatot ad a kertészek számára. Fotó: Shutterstock

 • Tisztítsuk meg és ápoljuk le a kerti bútorokat, majd vigyük őket fedett helyre.
 • Eresszük le a medencét, tisztítsuk meg, szükség esetén algátlanítsuk, hagyjuk megszáradni, majd tegyük fedett helyre. Az alá terített tartót is vegyük fel a talajról, hogy alatta levegőhöz juthasson a föld és a gyep.
 • Tisztítsuk ki az ereszcsatornát. Egy eldugult eresz képtelen ellátni a feladatát, így a megnövekedett csapadékmennyiség a ház falán fog lefolyni, penészt és beázást okozva.
 • Nyírjuk le még az idei évben utoljára a füvet. Ne vágjuk 4-5 cm-nél rövidebbre, mert a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt. Azonban a túl hosszúra hagyott gyep sem ideális, mert kevésbé védett a téli időszakban. A levágott gyep a gyomoknak és a mohának is jobban ellenáll. Még utoljára meg is trágyázhatjuk, alacsony nitrogéntartalmú és a magas káliumtartalmú trágyával. A megnövelt káliummennyiség megerősíti a füvet, és javítja ellenálló képességét a faggyal szemben. Azonban ilyenkor már ne használjunk nitrogénben magas műtrágyát, mert általa meg fog nőni a fű, és így kevésbé lesz ellenálló a fagyokkal szemben. Az ilyenkor levágott füvet ne hagyjuk a gyepen, mert megakadályozza a fű szellőzését és napfényhez jutását.
 • Ha megtörtént az utolsó fűnyírás, ürítsük ki a benzines fűnyíró olajtartályát és benzintartályát. Nézzük meg a kést, és ha szükséges, vigyük el élesíteni. Takarítsuk le a gépet, és tegyük védett helyre.
 • Tisztítsuk meg a kerti szerszámokat, húzzuk meg a csavarokat, élezzük és olajozzuk, amit kell és a fa fogókat is kenjük be faápolóval, hogy tavasszal ne törje fel a kezünket.
 • Ne feledkezzünk meg a madarakról sem és kezdjük meg az etetésüket és az itatásukat. Adjunk nekik olajos magvakat, azonban ezek ne az emberi fogyasztásra készített, sózott és pirított magvak legyenek. Vásároljunk kifejezetten madaraknak való eleséget. Főleg apró szemű magvakat érdemes beletenni az etetőbe, mert ezeket egy csippentéssel meg tudják enni. Az állati zsiradék szintén kitűnő táplálék számukra. Ez lehet kacsa-, liba- és sertésháj, sertés zsírszalonna, faggyú, főzéssel sótlanított étkezési szalonna. Az itatásukról se feledkezzünk meg. Inkább kevesebb vizet helyezzünk ki, de az ne legyen befagyva. Ha elkezdtük etetni őket, ne hagyjuk abba a tavasz beköszöntéig, mert oda fognak szokni a kertünkbe, számítanak az eleségre, és fáradtan, éhesen lehet, hogy nem lesz erejük tovább repülni, ha nálunk nem találják meg azt a megszokott helyen.
 • Meszeljük fehérre a fák törzsét. Erre azoknál a gyümölcsfáknál van szükség, amelyek már kora tavasszal kihajtanak, mint amilyen például a kajszi. Ha ezeknek a fáknak a törzsét bekenjük mésztejjel, akkor a napsütés nem indítja be túl korán a tavaszi fejlődést, így a tavaszi fagyok nem károsítják az érzékeny virágokat. A meszelés egyetlen hátránya, hogy munkával jár, és ha nem jön korán a tavaszi felmelegedés, akkor feleslegesen fáradtunk vele, de ha mégis eljönnek a fagyok, nagyon sokat tettünk vele a bőséges termésért.

madáretetés

Ne feledkezzünk meg a madarakról sem. Fotó: Shutterstock

 • Gyűjtsük össze a lehullott avart, mert a füvön maradva elveszi a fényt a fű elől, és az könnyen rothadásnak tud indulni. Az avart ne égessük el, hanem komposztáljuk. Az is megoldás, ha leszúrunk négy oszlopot és körbevesszük dróthálóval. Ebbe hordhatjuk bele a leveleket. Semmit sem kell vele tennünk, ráadásul a szél sem fogja elfújni, így szép rendben maradhat a kert, a komposzt pedig közben beérik, és nyáron már tökéletes humusz keletkezik belőle. Ezt pedig használhatjuk mind a talaj feljavítására, mind a tavaszi ültetések során. Mivel a komposztálási idő elég hosszú, így a diófa levelét is bátran használhatjuk a komposztban, hiszen az idő elteltével el fogja veszíteni növekedésgátló hatását.
 • Ha beteg fa leveleiről van szó, azokat soha ne komposztáljuk. Gyűjtsük össze őket egy zsákba, és tegyük ki elszállításra. Ezzel csökkenteni tudjuk a jövő évi fertőzés esélyét. A földön hagyott levelek kitűnő szállást biztosítanak a különféle kórokozóknak, ezért se hagyjuk őket a talajon.
 • Most metsszük vissza a sövényt és az évelő bokrokat. Távolítsuk el az elszáradt, elsárgult ágakat, és ritkítsuk, amennyire kell. Távolítsuk el a sövényről a ráhullott avart, hogy ne korhadjon el a levelek alatt.
 • Kezdjük meg a növényeink téliesítését. Vagy kint gondoskodjunk róluk takarással, vagy vigyük őket fagymentes, világos helyre, ahol át tudják vészelni a telet, hogy tavasszal újult erővel borulhassanak virágba.
 • Tegyünk hernyóövet a fákra, hogy ne tudjanak rajtuk áttelelni a kártevők.
 • Téliesítsük az állataink lakhelyét. Gondoskodjunk szigetelt kutyaházról, macskaházról kedvenceink számára.

Novemberben is lehet ültetni

 • Ha ültettünk korábban káposztát, hagyjuk, hogy megcsípje a fagy, és csak utána szüreteljük le. Így sokkal jobb lesz az íze, hiszen a fagy hatására a levelek keményítőtartalma cukorrá fog átalakulni.
 • Ha még nem tettük meg, ássuk fel a veteményeskertet. Szedjük ki a gyomokat, és tervezzük meg, mit hová fogunk ültetni tavasszal. Érdemes megnézni, melyik növénynek mi az ideális szomszédja, hiszen egy jó összeültetéssel a kártevők számát is alaposan le lehet csökkenteni. Még mindig ültethetünk vöröshagymát, téli salátát, spenótot, répát és fokhagymát.
 • A tavaszi virágoskert is ilyenkor készül, így nyugodtan ültessük el a virágok hagymáit, csak mélyebbre, mint tavasszal, hogy ne ártson meg nekik a fagy.
 • Ültessünk medvehagymát! A magokat fedjük le humuszban gazdag földdel. Ha ágakkal is beborítjuk, egészen biztosan nem fogják tudni kicsipegetni a magokat a madarak.
 • Minden egyes most elvégzett feladat a jövő évet szolgálja. Mindig ez lebegjen a szemünk előtt,  akkor is, amikor a nem túl kellemes időben kell elvégeznünk a feladatokat.