A magaságyásban végzett munkák, például a gyomtalanítás során nem kell hajolgatnunk, sőt, a növények két-háromszoros mennyiségét termeszthetjük így a szabadföldi termesztéshez képest.

Magaságyásban egyszerűbb, hatékonyabb termeszteni

A magaságyásban termeszthetünk zöldségeket, egynyári fűszer- és gyógynövényeket, ehető virágokat – fotó: Shutterstock

A magaságyás megfelelő rétegei

Intenzívebb növényfejlődést, egészségesebb termést, aktívabb talajéletet érhetünk el, ha a magaságyásban különböző szervesanyagok rétegei követik egymást. A különféle szervesanyagok az idő során elkorhadnak, komposztálódnak, miközben hasznos tápanyagokkal látják el a talajban élő mikroorganizmusokat.

Az egyes rétegeket alaposan tömörítsük. Az ágyás aljába tegyünk kb. 20 cm vastagon gallyakat és ágakat, száraz növényi hulladékot. A következő réteg egy 10-15 cm vastag földréteg legyen. Erre zöld növényi hulladék, fűnyesedék, lehullott levelek, éretlen komposzt kerüljön nagyjából 20 cm vastagon, majd újra 10-15 cm vastagon földréteg. Erre a rétegre laza, porhanyós föld és szarvasmarhatrágya- vagy baromfitrágya-granulátum keveréke kerüljön 20-30 cm vastagon. A legfelső rétegbe laza termőföld és érett, átrostált komposzt keverékét tegyük.

Magaságyás készítése, tápanyagban gazdag talaj

Válasszunk jó minőségű, tápanyagokban dús, laza, jó vízgazdálkodású talajt – fotó: Shutterstock

Hol helyezzük el a magaságyást kertben?

A magaságyást célszerű a kert szélvédett, meleg, napos részébe helyezni. Fontos, hogy az ágyás minden oldalról könnyen megközelíthető legyen, és megfelelő hely álljon rendelkezésünkre az olyan eszközöknek, mint a vödrök, a locsolókanna vagy akár a talicska. Ha megtaláltuk a magaságyásnak a megfelelő helyet, jelöljük ki a talajon a pontos méretét.

Mielőtt a magaságyást összeállítanánk, ássuk ki a talajt alatta kb. 20 cm mélyen, mert így számtalan hasznos élőlény (baktériumok, gombák, állati egysejtűek, giliszták) kerül majd a magaságyásba, amelyek a talaj aktivitásáért, a tápanyagok körforgásáért felelnek, segítik a növények egészséges fejlődését. A kiásott termőföldet tegyük félre, és ezt rakjuk majd a magaságyás tetejére. A magaságyás alá tehetünk csirkehálót, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a rágcsálók a magaságyásba kerüljenek.

Magaságyás elhelyezése a kertben

Bármilyen anyagból is készüljön a magaságyás, elhelyezése előtt vízmértékkel ellenőrizzük az alatta levő talajt, korrigáljuk az egyenletlenségeket, ha szükséges – fotó: STIHL

Készítsünk magaságyást fából!

Sokat spórolhatunk, ha magunk készítjük el és állítjuk össze a magaságyást. A megfelelően kezelt és tófóliával kibélelt fából készült magaságyás évekig tartós maradhat. Mielőtt belevágunk az alkotásba, vessük papírra a terveinket, számoljuk ki, hogy pontosan mennyi faanyagra lesz szükségünk. A fából készült magaságyás összeállításakor hagyjunk 1-2 cm hézagot az egyes fadeszkák között, ezzel is megakadályozva a fa nedvesedését, korhadását.

Ha valamivel több faanyagunk marad, mint amennyi a magaságyáshoz kellett, készíthetünk madáretetőt, rovarhotelt. A magaságyáshoz vásárolt fadeszkákat először is szabjuk méretre. Ehhez remekül jön egy könnyű, csendes akkumulátoros fűrész, amellyel egyszerűen elérhetjük a kívánt formát és méretet.

Akkumulátoros fűrész, nem terheli a környezetet

Az akkumulátoros fűrészek nagy előnye, hogy működésük füstmentes, ezáltal nem terhelik a környezetet – fotó: STIHL

A STIHL Compact akkumulátoros fűrészei szép vágási felületet adnak, precíz munkavégzésre képesek. A rendkívül alacsony zajszintnek köszönhetően működésük közben hallásvédő viselésére nincs szükség.

Miután méretre vágtuk a faanyagot, egy dörzspapír vagy egy csiszológép segítségével csiszoljuk simára a deszkák felületét. Ezután jöhet a deszkák kezelése egy kültéri, víz- és UV-ellenálló lazúrfestékkel. Amint a deszkák megszáradtak, rögzítsük egymáshoz őket. A magaságyás belső felületét borítsuk be tófóliával, így egyrészt a fa sokkal tartósabb marad, másrészt az ágyásban lévő föld nem fog érintkezni a lazúrfestékkel.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube-csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!