A torma finomabbá varázsolja az ételeinket, legyen szó egy csodás sültről, sonkáról, vagy akár a virsliről. Ráadásul igazi hungarikum és bár már évezredek óta az emberiség szolgálatában áll, mégis hajlamosak vagyunk csak húsvétkor gondolni rá. Pedig most, hogy itt az ősz, és vele a nátha és az influenza, nagyon jó szolgálatot tehet ez a sokoldalú gyógy- és fűszernövény.

Az ősz nem csupán a begyűjtésére alkalmas, hanem az ültetésére is. Az ültetése igazán egyszerű feladat, így érdemes megfontolni, hogy hosszú távú vendég legyen a kertedben. A csodás íze a legunalmasabb húsételt is feldobja, nem hizlal, ellenben szinte nincs olyan része a szervezetünknek, amire ne lenne jótékony hatással. Így hát olvasd el cikkünket, és utána, hogy jobban megismerted, mondj igent a tormára! Minden nap, és ne csak az ünnepekkor!

Így termessz tormát a kertedben

A torma termesztése nagyon egyszerű, hiszen igénytelen, de annál ragaszkodóbb zöldség. Mivel nem igazán hagyja kiirtani magát, fontos, hogy olyan helyre ültessük a kertünkben, ahol nem fog zavarni minket még hosszú évek múlva sem. Viszonylag terebélyes levelei miatt olyan helyre ültessük, ahol elfér, és más zöldségeket sem nyom el.

torma

A tormát nagyon megéri termelni. Fotó: Shutterstock

A torma gyökere nagyon hosszú, ezért az ültetésére a legelterjedtebb módszer a bakhátas termesztés. A bakhát egy hosszanti földhalom. Egy nagyjából harminc centiméter magas töltést kell építeni, amelynek a tetején van egy körülbelül húsz centi széles sík felület. Így a gyökér el fog férni, és szép, egyenesen fog tudni növekedni. De a gyökér még a talajszint alá is terjedni fog, így a földgerinc kialakítása előtt egy mélyre hatoló, átforgató ásást is meg kell ejteni. Fontos az alapos trágyázás is, hiszen a tormának magas a tápanyagigénye.

A torma nagyon érzékeny a talaj minőségére, így a legjobb megoldás a humuszos, laza öntéstalaj. Ha nem megfelelő számára a talaj, hanem kötött és nyirkos, akkor hamar fás lesz és túlságosan csípőssé válik. A napsütötte helyeket kedveli, de félárnyékban is megél. Nagyon kedveli a vizet, így folyamatosan gondoskodnunk kell az öntözéséről. De hogy jót is mondjunk róla, kevés betegség és kártevő támadja meg.


A tormát nem magról, hanem dugványról szaporíthatjuk. A bakhátba 20-25 centiméterenként kell egy lyukat fúrni, majd ebbe kell behelyezni a gyökereket, ezután pedig jól be kell öntözni azokat.

Soha ne ültessünk puha, rothadó dugványokat. Ültetéskor a sarjrügyeket le kell vágni, hogy ne az oldalhajtások növekedjenek. Az első hajtások egy hónappal a dugványozás után hajtanak ki. Ilyenkor érdemes egy arasznyi magasan kibontani a földet és a gyenge oldalgyökereket ledörzsölni, majd visszatakarni a növényt. Ezzel segítjük hozzá, hogy vastag és egyenes legyen a termés. A betakarítás ideje késő ősszel érkezik el, de mivel a torma fagyálló, így egész télen szedhetjük.

A torma évelő növény, így tavasszal várhatóan újra növekedésnek indul. Ha nem akarjuk, hogy elszaporodjon, érdemes magaságyásba ültetni.  Ha nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk a házi tormáról, hiszen a torma balkonládában is termeszthető. Azonban ehhez nagyon mély ültetőládára és gyakori öntözésre lesz szükség.

Ezért érdemes tormát termesztened

 • A tormát eredetileg gyógynövényként termesztették. Mivel azonban a jótékony hatásaihoz fantasztikus, csípős íz is társul, manapság már inkább a húsvéti sonka, a sült kolbász és hurka, valamint megannyi finom húsétel ízének fokozásához használjuk. Mindehhez csak le kell reszelnünk a gyökerét.
 • A torma a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldség, közeli rokona a brokkoli, a káposzta és a mustár.
 • Levele kitűnő saláta alapanyag. Friss, csípős íze miatt a legegyszerűbb salátákat is feldobja.
 • Ha meg szeretnéd szerettetni gyermekeddel, akkor kezd az almás, vagy a tejszínes, enyhébb ízű változattal.
 • Nagyon finom a majonézzel összekevert torma, sonkába töltve. Ezt a sonkatekercsnek nevezett ételt nagyon gyakran találhatjuk meg hidegtálakon, de a húsvéti és a karácsonyi tálak fontos részeként is találkozhatunk vele.
 • A tormát hosszú cikkekre vágva a savanyúságokba is bele szokták tenni.
 • Nem véletlenül tartják gyógynövénynek, hiszen kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint is tartalmaz.
 • A torma kiváló étvágygerjesztő, segíti az emésztést és még a vérkeringést is javítja.
 • Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont rostokban gazdag. Ezen kívül cink és mangán tartalma is igen jelentős.

torma

A torma nagyon finom és egészséges gyógy-és fűszernövény. Fotó: Shutterstock

 • A benne lévő mikrotápanyagok segítenek a vérnyomás optimális szinten tartásában és az agyvérzés, a szívroham és az érszűkület megelőzésében.

 • A megfázásos időszakokban is számíthatunk rá hiszen a felső légúti megbetegedések esetén is segítséget nyújt. Irritálja a nyálkahártyát, így fokozva a váladéktermelődést, ezért segítségével sokkal könnyebben szakad fel a letapadt váladék.
 • Összetevői bizonyos baktériumok ellen is hatásosak, így segít megelőzni és legyőzni nem csupán a légúti, de a húgyúti és a hasi fertőzéseket is.
 • Nem csak nekünk van tormánk. A vaszabi az a zöld, krémszerű fűszer, amit japán éttermekben szolgálnak fel a szusihoz. Íze a tormához hasonlít, de annál jóval erősebb. Ősidők óta használják gyógyító, különösen antibakteriális hatásai miatt. Japán vízitormának, vagy zöld tormának nevezik.
 • Vastag gyökerét használjuk fel az étkezések során, míg a mellékgyökereit elültetve gondoskodhatunk róla, hogy még több torma teremjen a kertünkben.
 • Sokan erősnek tartják, de majonézzel, tejszínnel, almával keverve ezen lehet enyhíteni. A baktérium- és vírusölő hatása miatt fontos, hogy azok is fogyasszák, akik nem kedvelik annyira a csípős ételeket.
 • A torma a Volga és a Don környékéről származik. Itt most is nagy népszerűségnek örvend, és ereje miatt az életerő jelképévé vált.
 • hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok.
 • A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak.
 • A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legjobb időszak.
 • A betakarított tormát homokban tárolhatjuk a pincében, és így akár egy éven át is fel lehet használni.

A torma igazi hungarium

A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom. Olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

A hajdúsági torma hungarikum. Úgynevezett bakhátas termelési technológiával termesztik. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagokkal feltöltött talajt 50-60 cm mélyen forgatják, majd ennek rögösségétől függően talajmaró vagy sima bakhátoló ekével, 90-100 cm-es sortávolságra, 30-40 cm magas bakhátat készítenek, melyeket speciális hengerrel tömörítenek.

A bakhátakba függőlegesen helyezik el a dugványt. Így a morzsalékos talajban az nem ütközik semmilyen akadályba, ezért a főgyökere egyenes lesz. Ezt a tipikusan magyar ültetési technikát csak ott lehet megvalósítani, ahol mind a klíma, mind a talajviszonyok adottak. A Hajdúsági torma íze nagyon kellemesen csípős, és soha nem túl erős.
Tormában gazdag napokat kívánunk!