A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Torma

A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig meg kell kötni – Fotó: pixabay.com

2021. augusztus 1-jéig írásban rögzíteni kell a Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket. A szerződéskötési kötelezettség betartását a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok ellenőrzik, és a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. Kivétel csak abban az esetben van, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

A hatályos hazai jogszabályi előírások értelmében a meggy és az alma Magyarországon történő feldolgozása, valamint a torma felvásárlása esetén kötelező írásban rögzíteni a termékek értékesítésére irányuló szerződést.

A dokumentum kötelező tartalmi elemeit a 308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 168. cikk (4) bekezdése határozza meg, amely többek között azt is előírja, hogy a szerződésben írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat.

A meggy értékesítésére irányuló szerződések megkötésének határideje május 15-én lejárt.

Az alma és a torma felvásárlására megkötendő szerződések rögzítésekor a termelőknek és a felvásárlóknak figyelniük kell arra, hogy

  • az adott évben több mint 200 tonna almát feldolgozóknak augusztus 1-jéig szerződéssel kell lefedniük a teljes feldolgozandó mennyiség legalább 60%-át;
  • míg a kisebb alma feldolgozóknak elegendő a beszállítás időpontjában megkötniük az írásos szerződést;
  • az adott évben a tormát felvásárlóknak augusztus 1-jéig szerződéssel kell lefedniük a teljes mennyiséget (torma esetén nincs mennyiségi határ).

A kötelezettség megszegése esetén ágazatfelügyeleti bírság szabható ki, amelynek mértéke 10 ezertől 50 millió forintig terjedhet.