A földi paradicsom kiskertbe zárva

Nincs is annál jobb, mint a kertünkben sétálva leszedni egy gyönyörű, piros, ízletes paradicsomot, és azt majszolva gyönyörködni a termésben. Erre pedig már nem kell sokat várni. Itt a június, és lassan beérik a paradicsompalánták nevelésére fordított időd, és az első finom paradicsomod is. De ahhoz, hogy kellően bő és minőségi legyen a termésed, jó pár feladat vár rád.

paradicsom

Nincs jobb a kertben termelt paradicsom ízénél – fotó: Pixabay

  • Nagyon fontos munka a kacsozás, vagyis a levelek hónaljában fejlődő hajtások eltávolítása. Ennek hiányában a növény nagyon gyorsan elbokrosodik, sűrűsége miatt nem fogja egyenletesen érni a napsugár, és a bogyók nagy része nem fog tudni kifejlődni. Érdemes azonban néhány jól fejlett hónaljhajtást levágni a tőről és eldugványozni őket egy-egy szép nagy cserépben. Ezek gyorsan meg fognak erősödni, és késő ősszel csodás paradicsomokkal fognak megajándékozni téged.
  • Figyelj a karózásra és a kötözésre is. Nem elég egyszer elvégezni, hiszen a növény folyamatosan fejlődik, terebélyesedik, a termés súlya pedig lehúzza, így folyamatosan ellenőrizned kell, hogy aminek állnia kell, az ne feküdjön.
  • Védd a paradicsomodat a furáziumtól. Ennek a gombabetegségnek a spórái az esővel és az öntözővízzel kerülnek a növény leveleire és szárára, mely hatására az elkezd sárgulni, barnulni, és még a termés beérése előtt elpusztul. De ne aggódj, ha lepermetezed réztartalmú gombaölő szerrel, akkor egészen biztosan meg tudod védeni tőle.
  • A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért érdemes már az ültetésénél komposztot, vagy istállótrágyát tenni alá. Rendszeresen kell öntöznöd, hiszen nagyon szereti a vizet, arra azonban ügyelj, hogy az csak a talajt érje, mert különben könnyen elrothadhat, megrepedezhet a termés.
  • A paradicsomlé, a savanyított paradicsom vagy a lecsó télen is vissza fogja hozni a nyár emlékeit és ízeit.