Amit a vakondról feltétlenül tudni érdemes

Először is, a vakond védett állat. Így hát akármennyire is bosszant, hogy a kertedet háborús övezetté változtatja, nem szabad bántanod. A túrásokat pedig nem azért készíti, hogy téged felbosszantson, hanem ezek jelölik ki a vadászterületét. Lapát alakú végtagjaival és erős karmaival szinte az ásásra van kitalálva. Amikor a járataiban felhalmozódik a föld, akkor elkezd a földfelszín irányába ásni, és egy kis kürtőt képez, amelyből, a feje segítségével, kinyomja a földet. Ezeket látjuk mi a csodálatos gyepünk teljes területén, vagy épp a féltve őrzött ágyásainkban.

Azt hinnénk, hogy nem hallhatja, amikor a túrásokat látva jobb belátásra próbáljuk rábírni, hiszen a fülein nincs fülkagyló. Azonban van egy apró kis bőrszegély, amely képes a hangjárat kinyitására és becsukására, így kitűnően hall.

vakond

A vakond nem alszik téli álmot, bár jóval kevésbé aktív, mint az év többi időszakában – fotó: 123rf.com

A vakond teljes hossza alig 17 cm, bársonyos szőrzetéért pedig sokáig éltével kellett fizetnie, hiszen régen bundák alapanyagául szolgált. Rovarevő, így azon kívül, hogy elcsúfítja a kertet, sokat köszönhetünk neki. Általában éjszaka mozog és nappal alszik. Bár azt gondolnánk, hogy lassú állat, ez egyáltalán nem így van. Mind a föld alatt, mind a föld fölött bőven leköröz minket, és ráadásul kitűnő úszó is. Sajnos imádja a földigilisztákat, de szerencsére a számunkra káros bogarakból is bőven szokott csemegézni, így kitűnő a cserebogarak és a lótetű ellen is, de még a csigákat is örömmel fogyasztja. Kitűnő szaglása révén hamar képes kiszagolni a számára kellemes táplálékot.

Ha rátalál élete párjára, az számunkra, kerttulajdonosok számára, nem túl biztató, hiszen akkor már egyesült erővel, kettecskén ássák a folyósokat, és idővel kis vakondokok fogják benépesíteni a kertünk alatti járatokat. Mindössze négy hét vemhesség után jön világra a 3-5 kölyök, akik eleinte csupaszok és vakok, és akkorák, mint egy babszem. Alig öt hét múlva már fele akkorák, mint szüleik, és az étvágyuk is hasonló. Saját súlyuk másfélszeresét képesek megenni egy nap alatt. Szerencsére ez nagyon jól jön, ha a pajorokról, vagy a cserebogár populáció csökkentéséről van szó.

Megölni nem szabad, de természetesen nem kell megtűrni a kertben, ha a kár, amit okoz, szerintünk már nagyobb, mint a haszon, amit jelent.


Mit csinál a vakond télen?

Hát téli álmot nem alszik, az egyszer biztos. Folyamatosan a giliszták és a rovarok nyomában van, és az őszi időszakban próbál raktározni, mert a fagyos földben neki sincs túl nagy esélye rá, hogy ásni tudjon. A vakond sem képes úgy mozogni a kemény, jeges földben, mint korábban. De a vakond nem adja fel! Egyszerűen mélyebb rétegekben ássa magát. Normális talajviszonyok mellett 10-20 cm mélyen, fagy esetén azonban akár 50-60 cm mélyre is képesek leásni magukat, egészen odáig, ahol már nem fagy meg a föld.

Azonban télen sokkal lassúbb lesz, így lecsökken a légzésszáma és a testhőmérséklete is. Kamráiban pedig gyűjti a földigilisztákat, rovarokat, lárvákat, hogy ne legyen gondban télen. Hogy ne romoljon meg a begyűjtött étel, nem öli meg az áldozatait, csak a harapásával megbénítja őket, így azok mozdulatlanul várják, hogy elfogyassza őket.

A földigiliszták is mélyebb, fagymentesebb rétegekbe ássák magukat télen, ott pedig dermedten várják a tél végét. A vakond pedig egyszerűen elviszi őket magával, és idővel elfogyasztja őket.

vakond

A vakondtúrás láttán gondoljunk a sok elpusztított rovarra, amit szintén a vakondnak köszönhetünk – fotó: 123rf.com

Ezt tedd a vakondmentes kertért

  • Ultrahangos és elektromos vakondriasztók egész sora áll rendelkezésedre. A vakond érzékeny az 1000 Hz alatti frekvenciára, így a készülékek által kibocsátott, 300 és 700 Hz közötti hangokra is. Az irritáció hatására a vakond inkább odébb szokott állni.
  • Szintén nem kedveli a terpentinnel, vagy petróleummal átitatott rongyot. Ezt a túrásokba érdemes belegyömöszölni, több helyen is. Nem csak, hogy nem szereti a szagukat, de még a zsákmányát sem képes kiszagolni, így új terület után néz.
  • A vakondháló igazán jó megoldás, azonban ez leginkább új telepítésnél a legpraktikusabb. Egyébként a teljes területet fel kell ásni. Az ágyások alját is kibélelhetjük vele.
  • A vakond nem kedveli a borókaágat és a nagy sárfüvet sem, amit más néven vakondűző fűnek is neveznek. Így ha ezeket betelepítjük, akkor azzal a vakondot kitelepítjük.
  • A bagoly, a nyest, a gólya, a görény mind szereti a vakondot. Nem barátként, hanem eleségként. Nekik ráadásul még büntetést sem kell fizetniük. De azért inkább maradjunk a barátságosabb módszereknél, hiszen nem az a cél, hogy elpusztítsuk ezt a nagyon is hasznos állatot.
  • A talajfertőtlenítés nagyon fontos, ha túl sok a vakondtúrás. Ugyanis az azt jelzi, hogy elszaporodtak a kártevők a kertben. Biológiai módszerként kiváló a szudáni fű, amely egy intenzíven növekedő növény, és arra szolgál, hogy elűzze a kártevőket. Kémia módszerként használhatóak különböző talajfertőtlenítő szerek, mint például a teflutrin vagy cipermetrin alapú rovarölő talajfertőtlenítő granulátum. Szintén hatásosak a ricinust tartalmazó szerves trágyák. A granulátumos termékek akár 3 hónapig is kifejtik hatásukat, miközben hasznos tápanyagaikkal segítik a gyep és a konyhakert egészséges fejlődését.
  • Vannak jól bevált, házi módszerek, amelyek néha sikert hoznak, néha nem. Ilyen lehet a fejjel lefelé a vakondtúrásba helyezett üres sörösüveg.
  • Ha nem vagy jó alvó, az is egy megoldás, hogy hajnalban kimész a kertbe egy ásóval felszerelkezve, és ahol mozogni látod a túrást, kiemeled a kis bajkeverőt. Természetesen sem bántani, sem elpusztítani, sem a szomszéd kertjébe áthajítani nem szabad. Inkább kirándulj a családdal egy távolabbi mezőre, vigyétek magatokkal a vakondot is, és költöztessétek át oda. Este pedig elégedetten hátradőlhetsz, mert ha szerencséd van, vakondot legközelebb már csak kertészgatyában látsz a rajzfilmcsatornán.
  • Vannak vakond riasztására szolgáló granulátumok is. Ezek általában ricinus tartalmúak, melyek illata taszítja a vakondot. Ezek a szerek általában 4-6 hétig tartják hatékonyan távol a vakondokat.