Akinek van kertje és gyümölcsfája, az egészen biztosan tudja, mennyire fontos a tavaszi és az őszi metszés. De vajon miért kell megmetszeni a gyümölcsfákat nyáron is? Egyáltalán szükség van erre? És ha igen, minden gyümölcsfának jót tesz a nyári metszés?

Természetesen a nyári metszés nem olyan, mint a tavaszi és az őszi, de nagyon hasznos tud lenni, ha jövőre is bőséges és jó minőségű termést szeretnénk, viszont annál kevesebb betegséget és kártevőt kívánunk a gyümölcsfáinknak. De legyünk óvatosak! Nem minden gyümölcsfát szabad megmetszeni nyáron! Ezért fontos, hogy tisztában legyünk vele, melyik gyümölcsfának van szüksége a nyári metszésre, és melyiknél tilos elővenni nyáron a metszőollót. Mert a termés a tét.

A nyári metszés haszna

A legtöbb kertész úgy véli, a metszést legjobb télen végezni. Januárban és februárban ugyanis a fák még téli pihenőidejüket töltik, így ekkor a legideálisabb, ha megmetsszük őket. Azonban vannak olyan gyümölcsfák, amelyeket inkább nyáron ajánlott visszavágni, és vannak olyan fák, amelyeknek a koronaformája igényli az évi kétszeri visszametszést.

almafa nyári metszés

Az almafa esetében is fontos a nyári metszés, ha bőséges és jó minőségű termést szeretnénk jövőre is. Fotó: Shutterstock

A legtöbb fásszárú számára nagyon is jót tesz a július közepétől szeptember közepéig tartó időszakban végzett visszavágás. A cseresznye, szilva és az őszibarack esetében ezt sokan el is végzik, azonban az alma- és körtefáknál kevesen vágnak bele a nyári metszésbe, pedig az igazán hasznos tud lenni.

A nyári metszés azért is olyan hasznos, mert így a felesleges hajtásokat korai stádiumban eltávolítjuk, a seb is kisebb lesz és jóval gyorsabban is gyógyul. Mivel a fák sebgyógyítási mechanizmusa nyáron optimálisan működik, jelentősen kevesebb veszéllyel jár, és kisebb az esélye annak, hogy kórokozók jutnak be a sérülésen keresztül.


Ha a gyümölcsfa már terem, akkor a koronát a szüretig ritkíthatjuk, így a termés jóval több fényt fog kapni, és így jóval ízletesebb is lesz. Az alma és körte nyár végén rakódik be a virágrügyekkel, így itt sem szabad késlekedni a metszéssel, hiszen, ha több fényt kap a növény, akkor több rügy fejlődik és jövőre több lesz a termés is.

Ráadásul, ha az adott fa erőteljes növekedésű, hiába próbálnánk meg a téli metszéssel kordában tartani, tavasszal még erőteljesebben fog kihajtani. Viszont a nyári metszéssel el tudjuk érni, hogy a növekedés lelassuljon.

Ezt tartsd észben a nyári metszés során

Nagyon fontos, hogy a nyári metszést mindig átgondoltan, tájékozottan végezzük. Nyáron nem szabad olyan mértékű metszést végezni a gyümölcsfákon, mint tavasszal, vagy ősszel. De ha nyáron megritkítjuk a friss hajtásokat, sokkal jobb terméshozamot érhetünk el.

A koronát sem árt karban tartani, hiszen így tudjuk kialakítani az ideális koronaformát, biztosítva így az átjárhatóságát, és hogy kényelmesen gondozható és szüretelhető legyen a gyümölcsfa. Ráadásul a szellős koronában jóval kevesebb kártevő érzi jól magát, és a betegségek is ritkábban támadják meg a fát.

A nagy nyári melegben, ahogy nekünk is jólesik, amikor a fodrász kissé rövidít a frizuránkon, a gyümölcsfa számára is felüdülés lesz, ha egy picit kisebb lesz a koronája, ezáltal a vízigénye is csökkeni fog.

Mindig ügyelj a részletekre a metszés előtt, közben és után

A metszés megkezdése előtt alaposan fertőtlenítsük le a használni kívánt metszőollót. Mindig, amikor egy másik fához megyünk át, ismételjük meg a fertőtlenítést, különben kártevőket és különféle fertőzéseket vihetünk át egyik fáról a másikra. De nem elég csak az eszközöket fertőtleníteni. A metszés során ejtett sebeket is kezeljük le, annak ellenére is, hogy nyáron a gyümölcsfán ejtett metszési sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak, így jóval kevesebb lesz az esély a betegségek megjelenésére.

Ellenben arról ne feledkezzünk meg, hogy mennyivel egyszerűbb egy levelektől mentes fát metszeni, mint egy lombosat. Így hát ne hirtelen akarjuk megoldani a metszést, mert akkor egészen különleges gyümölcsfa lehet a végeredmény, a szó nem igazán vonzó értelmében. Érdemes tehát a metszés közben sűrűn megállni, hátra lépni pár lépést, és megszemlélni, hogy valóban olyan harmonikus-e a látvány, mint amilyennek gondoltuk.

Érdemes az ágak végén levágni az idei friss hajtásokat. A vágást közvetlenül egy levél felett végezzük el, mert így tudjuk elősegíteni az oldalhajtások fejlődését, és megakadályozni, hogy a gyümölcsfa törzsétől eltávolodó, hosszú, egyenes ágak nőjenek.

Azonban fontos, hogy mivel az oldalhajtásokon nőnek majd a következő évben a gyümölcsök, ritkítsuk azokat. Ha rövidek és erősek, akkor garantálhatjuk a jó termést jövőre. A friss hajtásokat a tövük utáni harmadik levél után közvetlenül vágjuk le.

gyümölcsfa metszés

A nyári metszés sok gyümölcsfa esetében nagyon jót tesz, de tudnunk kell, melyiket hogyan kell megmetszeni. Fotó: Shutterstock

Azoknál az ágrészeknél, ahol a gyümölcshozó rész felett friss hajtásokat találunk, az el nem fásult részt vágjuk le úgy, hogy a gyümölcskezdemény fölött még legalább egy-két levél maradjon.

A metszés során keletkezett nyesedéket minden esetben gyűjtsük össze és semmisítsük meg. Ha ez elmarad, az esetleges fertőzések, betegségek és kártevők könnyen szét tudnak terjedni a kertünkben. A sebkezelés fontos része a metszésnek, hiszen segít lezárni a sebet a kórokozók és a kártevők elől, és felgyorsítja a seb szöveteinek gyógyulását. Vágjuk simára a sebek széleit, majd kenjük be a sebet a sebzáró anyaggal.

Ügyeljünk rá, hogy olyan sebkezelő anyagot használjunk, amely jól kenhető, jól fedi a sebet, fertőtlenítő hatása van, és nem mossa le az eső sem.

Nem mindegy, mikor mit metszünk meg

Nem minden gyümölcsfát kell és szabad nyáron is megmetszeni. Nyáron az alma-, a birs-, a cseresznye-, az eper-, az őszibarack-, a nektarin-, a körte-, a sárgabarack- és a szilvafát metszhetjük meg. A körtefákat július közepétől lehet metszeni, az almafákat néhány héttel később, augusztus végéig.

A nyár az egyetlen ideális időszak a szilva, a cseresznye, a meggy, valamint a ringló metszésére, hiszen ezeken a gyümölcsfákon a lilás réteggomba fokozottabban terjed el. A gombaspórák a metszésfelületeken megtapadva megbetegítik a fát. A spórák a legkevésbé a gyümölcshozástól egészen augusztus végéig aktívak, és ilyenkor a sebgyógyulás is sokkal gyorsabb.

Mindenkinek jó metszést és bőséges termést kívánunk!