A legújabb kutatások szerint a szúnyogszezon teljesen átalakult. Ez pedig óriási veszélyt tartogat mindannyiunk számára.  A védekezés fontosabb, mint valaha.

Ez a megváltozott szúnyogszezon következménye

Új, eddig ismeretlen vírusos betegségek jelenhetnek meg hazánkban, amelyeket az enyhe időjárás miatt megtelepedő egzotikus szúnyogfajok terjeszthetnek, és ennek következtében alakul át a szúnyogszezon is. A hazánkban tapasztalható enyhébb telek ugyanis kedveznek a szúnyogszaporulatnak. A japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog már a tavasz beállta előtt aktívvá válik, az ázsiai tigrisszúnyog pedig még októberben is csíphet.

Ezek a fajok pedig az országban eddig nem ismert betegségeket is terjeszthetnek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatócsoportja szerint, így a védekezés kulcsfontosságú.

szúnyog

A legjobb a szúnyogokkal szemben a védekezés. Fotó: Shutterstock

Ehhez pedig össze kell fogni. Nem szabad például olyan pangó vizes helyeket hagyni a kertben, ahol a szúnyogok kedvükre szaporodhatnak, és nem árt, ha körbevesszük magunkat olyan növényekkel, amelyek képesek tőlünk távol tartani a vérszívókat.

Ezek a növények képesek messzire űzni a szúnyogokat

1. A levendula nagy ellensége a szúnyogok mellett a legyeknek és a molyoknak is, ráadásul csodás illatával csak őket tartja távol, minket pedig megnyugtat és ellazít. A kertben igazán csodás látványt nyújt. Legjobban a homokos, vagy kavicsos, jó vízelvezetésű talajt kedveli, és imádja a napsütést.

A levendula ráadásul igazi három az egyben: egyszerre dísz-, fűszer- és gyógynövény. Jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, így a legtöbb esetben nem is kell öntözni, megelégszik a természet adta csapadékkal. A túlságosan száraz időszakokban azért gondoskodni kell a vízellátásáról.

Ha nincs kertünk, akár balkonládában is tarthatjuk, de akkor jóval több öntözésre van szüksége.


2. A citromfű nyári illata nagyon kellemes nekünk, de annál kellemetlenebb a szúnyogok számára. Ráadásul a védelmét magunkkal is tudjuk vinni, csak dörzsöljük szét a levelét a tenyerünkben. Évelő növény, így elég egyszer elültetni. A palántákat áprilisban lehet kiültetni a szabadba, így nem maradtunk még le róla. 45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra kell ültetni. Ügyeljünk rá, hogy nagyon magas növény, így akár a 90 cm-es magasságot is el tudja érni. Ráadásul könnyen elszórja a magját, így érdemes néha felszedni a felesleges töveket.

3. A büdöske, vagyis a bársonyvirág nevét akár a szúnyogok is adhatták volna, annyira nem kedvelik. Az emberek sem az illata miatt, hanem inkább vidám színekben pompázó virágai miatt kedvelik.  Nagyon szép, és kellően igénytelen egynyári virág ahhoz, hogy igazán közkedvelt legyen a kerttulajdonosok körében. Jól tűri a napfényt és a szárazságot, és túl sok ellensége sincs. Nem igényel túlzott gondoskodást az öntözésen kívül. A talaj tekintetében igazából bárhol megterem. Ha az elszáradt virágokat leszedjük, azzal még gyorsabb virághozatalra fogjuk sarkalni.

Márciusban érdemes előnevelni a palántáit, melyeket májusban ültethetünk ki a szabadba. Ekkor még magról is elvethetjük. A magokat vessük 1-2 cm mélyre, és hagyjunk ki közöttük 15 cm sor- és tőtávolságot.

4. A muskátli a legtöbb kertben és ablakpárkányon helyet kap. Ráadásul nem csak hogy szép, de a szúnyogokat is messzire képes űzni. Fontos, hogy mindig távolítsuk el róla az elszáradt leveleket és virágokat, így ösztönözzük rá, hogy újabb virágokkal örvendeztessen meg, hiszen az energiáját így nem viszik el az elszáradt virágok.

Kifejezetten muskátlik számára összeállított virágföldbe ültessük. Mivel nem szereti a pangó vizet, úgy ültessük, hogy a felesleges locsoló-, vagy esővíz ki tudjon folyni a cserépből, ládából.

Rendszeresen, de két hétnél ne gyakrabban, adjunk neki az öntözővíz mellé tápoldatot. Szereti a napfényt, de tűző napfényre ne tegyük. Az öntözésnél vigyázzunk rá, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák és bacilusok támadásainak lesznek kitéve.

5. A macskamenta, a csobormenta vagy a borsmenta, csak számunkra kellemes illatú, a szúnyogok inkább elmenekülnek előle. Érdemes a házunk köré ültetni, vagy kis csokorban felakasztani az ajtófélfára, vagy az ablakpárkányra.

Sekélyen futó, erős gyökérzetének köszönhetően a menta nagyon gyorsan terjed. A mentát egy anyanövényről leválasztott gyökeres szárdugványról vagy magról is szaporíthatjuk. Olyan helyet válasszunk neki, ahol elegendő napfény éri. Ha a növény eléri a 15 cm-es magasságot, mindig vágjuk vissza. Így dús és bokros lesz, ráadásul a vágás miatt mindig friss levelekhez tudunk jutni.

6. A bazsalikom a szúnyogok elűzésében is tökéletesen megállja a helyét. A bazsalikom nagyon kedveli a meleg, félárnyékos helyeket. Minél kevesebb fény éri, annál alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.

Homokos talajba szokták vetni, május környékén. Különleges igényei nincsenek, így a legfontosabb, hogy kellőképp öntözzük és óvjuk meg a gyomoktól. Szerencsére nem jellemzőek a bazsalikomra a betegségek, és a kártevők sem szívesen támadják meg, így igazi bio növény. A legtöbb illóolaj a virágzó hajtásokban található, így ezeket érdemes folyamatosan vágni.

A védekezés fontosabb, mint eddig

1. Mivel a szúnyogok imádnak rivaldafénybe kerülni, csukjuk be az ajtókat és az ablakokat, amikor este villanyt gyújtunk. Érdemes a kertben is minél kevesebb fény mellett ücsörögni, ami lássuk be, azért elég romantikus tud lenni.

szúnyog

A szúnyogháló kiváló védelmet nyújt az otthonunkban. Fotó: Shutterstock

Ha pedig gyertyát gyújtunk, az lehet szúnyogriasztó hatású is, hasonlóan a különféle füstölőkhöz, lámpásokhoz és elektromos eszközökhöz. Az otthonunkat ezen kívül az ajtókra és ablakokra szerelt szúnyoghálóval is fel tudjuk vértezni a támadások ellen.

2. Olajozott védelmet biztosítanak a különféle illóolajok a testünkre kenve. Előtte nem árt meggyőződni róla, hogy nem vagyunk rájuk allergiásak. Kiváló lehet a levendula, citrom, fahéj, ánizs, menta, vagy eukaliptusz illóolaj. Ezekből tegyünk egy keveset a csuklóra és a bokára. hogy távol tarthassuk a szúnyogokat magunktól.

3. Rend a lelke mindennek, és ezzel a kertünk is így van. Ha nincsenek felhalmozva ágak, és egyéb hulladékok, ahol a szúnyogok megbújnak és vízzel teli edények, ahol kedvükre szaporodhatnak, továbbá rendszeresen nyírjuk a füvet, sokkal kevesebb szúnyog lesz a kertünkben.

4. Odabent pedig a ventilátor segíthet, mivel a szúnyogok sem szeretnek széllel szemben... szállni.

A szúnyogok veszélyesek

A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget terjesztenek, a viszketés miatt elkapart csípések pedig újabb fertőzések melegágyai lehetnek. Nem csak ránk, emberekre, de házikedvenceinkre is komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen bőr- és szívférgességet is terjeszthetnek.

Míg az állatoknak okozott bőrférgességet egyszerűbb, addig a szívférgességet nagyon nehéz kikezelni, és sokszor az állat életébe is kerülhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állatokat védjük a számukra kifejlesztett, szúnyogok elleni cseppel, tablettával vagy nyakörvvel, és magunkat is védjük a szúnyogokkal szemben.

Szúnyogmentes napokat kívánunk!