A kókuszolaj nagyon divatos, de vajon tényleg egészséges? Az elmúlt években a kókuszolaj igazi sztár lett a konyhákban, sokan pedig szinte mindenhez ezt használják. De most kiderül: nem árt az óvatosság, mert ez a trópusi olaj bizony nem csak előnyöket rejt magában!

Mi is az a kókuszolaj?

A kókuszolaj a kókuszdió húsából készül, lehet szűz (hidegen sajtolt, intenzív kókuszízzel) vagy finomított (szagtalan, íztelen). Ami azonban közös bennük, hogy körülbelül a 90%-uk telített zsírsav! Ez jóval több, mint amit a vaj vagy akár a disznózsír tartalmaz. Egy teáskanál kókuszolajban 11 g telített zsírsav van, míg ugyanennyi olívaolajban alig 2 g.

Miért veszélyes ez?

Az egészséges táplálkozás alapja, hogy minél kevesebb telített zsírt fogyasszunk. A szakértők szerint a túl sok telített zsír – így a kókuszolaj is – növelheti a "rossz" LDL-koleszterin szintjét, ami hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Bár néhány éve még igazi szupersztárként emlegették, mára egyre több orvos és dietetikus figyelmeztet: csak mértékkel használd a kókuszolajat!

Van azért jó oldala is?

Természetesen! A kókuszolaj úgynevezett MCT-zsírsavakat tartalmaz, amelyek könnyebben felszívódnak és gyorsan energiát adnak. Különösen azoknak lehet előnyös, akik zsírfelszívódási vagy -emésztési problémákkal küzdenek (például epebetegség vagy hasnyálmirigy-gyulladás esetén). Ezekben az esetekben segíthet a megfelelő tápláltság fenntartásában.

Nem csak az ételekben, hanem a szépségápolásban is népszerű: bőr- és hajápolásra, sőt, ajakbalzsamként is sokan használják. Itt nincs egészségügyi kockázat, sőt, természetes alternatívát jelenthet sok vegyszeres termékkel szemben.

Mikor árt, mikor segít?

Ha heti egyszer használsz kókuszolajat a sütéshez, nem kell aggódnod. De napi szintű fogyasztás már kockázatos lehet – főleg, ha más telített zsírokkal együtt fogyasztod. A legjobb, ha az olívaolaj, repceolaj vagy napraforgóolaj mellett csak alkalmanként választod a kókuszolajat. Az étrend változatossága mindig kifizetődő!

Ne dőlj be a csodadiétáknak! Ha egészségesen akarsz élni, inkább a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a mértékletességre figyelj – a kókuszolaj csak egy lehetőség a sok közül, de nem a szuperhős!

Sorra jönnek az újabb információk a kókuszolajjal kapcsolatban

A kutatások hatására sorra jönnek az újabb információk a kókuszolaj hatásaival kapcsolatban. Így néha az derül ki, hogy milyen jó hatással van ránk, azonban néha káros tulajdonságaira is fény derül. Hasonló ez, mint amikor a vaj és a margarin közöti harc dúlt, és nehezen lehetett eldönteni, melyik a jobb a számunkra.

A korábban szinte ismeretlen, hő hatására olvadó, opálosan fehér kókuszolaj körülbelül tíz éve hódította meg a szíveket hazánkban, és elég sokan kezdték el használni. Nem is csoda, hiszen viszonylag olcsó, semleges ízvilágú és széleskörűen felhasználható olajfajta.

Sőt, nemcsak főzéshez, de kozmetikumok alapanyagaként is használjuk. Egérkísérletekre alapozva azonban a kutatók kockázatokra hívják fel a figyelmet a kókuszolaj vagy kókuszzsír használatával kapcsolatban - tudjuk meg a divany.hu cikkéből.

Amint azt az egereken kimutatták, a kókuszolaj fogyasztása a központi idegrendszert károsítva okozhat szorongásos problémákat, akár súlygyarapodást, májgyulladást, illetve hormonális zavarokat is.

„Az eredmények arra utalnak, hogy bár a folyamat lassú és csendes, a kókuszolaj fogyasztása jelentős anyagcsere-elváltozásokhoz vezethet, melyek hozzájárulhatnak az elhízás és az azzal kapcsolatos társbetegségek kialakulásához" – magyarázta Marcio Alberto Torsoni, a kutatás egyik vezetője.

Mint mondta, a kókuszolaj nem alkalmas betegségek kezelésére és az egészség helyreállítására sem, így nem kezelendő szuperélelmiszerként és csodaszerként sem.

Azonban, mivel a hidegen sajtolt kókuszolaj nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és két olyan vegyületet, laurinsavat és kaprinsavat, amely baktériumölő hatású, sokáig kifejezetten ajánlották egyes vesebetegségben szenvedőknek, és az influenzaszezonban a betegség megelőzésére. A jelen kutatás szerzői azonban többféle vizsgálatnak is alávetették a kókuszolajat, és arra a megállapításra jutottak, hogy az egészségügyi hatásait tekintve messze elmarad sok másik olaj mögött.


olaj

Ezzel az olajjal legyél óvatos. – Fotó: Shutterstock


Az American Heart Association is figyelmeztetett a kókuszolajban rejlő veszélyekre, így azt javasolja, hogy érdemes a kókuszolajat lecserélni másféle olajra, mivel növelheti az LDL-koleszterinszintet. A tanulmány szerzői a repceolajat javasolják. Ráadásul a kókuszolaj elkészítése sem környezetbarát.

A kókuszolaj a kozmetikában

A kókuszolaj kellemes aromájú és nem hagy hátra zsíros érzést, ezért krémeket, arcmaszkokat, balzsamokat, sminkeket, hajápoló készítményeket és szappanokat is készítenek belőle. A kozmetikai készítmények felhasználhatják a kókusz természetes aromáját, de az illatmentes finomított olaj is alapanyagként szolgál. A gyorsan beszívódó kókuszolaj hidratáló hatással van a bőrre, a hajat pedig megvédi a kiszáradástól, a töredezéstől és gyönyörűen fénylővé varázsolja.

A kókuszolaj jótékony hatással van a töredezett vagy száraz körmök, a körömgyulladás és a kemény bőr kezelésénél is, és gyakran használják masszázsoknál is. De a kókuszolajat használhatjuk napozáshoz is, leginkább napozás utáni készítményként. Segít a pattanásokkal, a herpesszel, a bőrgombával szemben, és izzadásgátlóként is használható.

A kókuszolajat tehát nem kell száműznünk, de tisztában kell lennünk káros, és hasznos tulajdonságaival és hatásaival.