"Sorjáznak a kerti feladatok! A csapadék hiánya miatt egyre szárazabbak a talajaink és ugyanakkor egyre több károsítóval kell számolnunk. Többségükről már írtam azokban a felhívásokban, melyekre utaltam is az előző, a 11. levelemben" – kezdi legfrissebb felhívását Zsigó György, növényorvos.

"Az alábbi három fotó azt bizonyítja, hogy érzékeny fajtákon, a károsítóknak kedvező környezetben már ilyen szintű is lehet az idei fertőzés. A varas levelű és termésű körtét 05.08-án fényképeztem. A nemezes gubacsatka telepeitől torzuló szőlőtőkét 05.12-én fedeztem fel a Balatonnál. A rozsdás szedret 05.15-én fotóztam.

Egyik károsító sem váratlanul támadta meg ilyen nagy erővel a növényeket. A korábbi évek megfigyelései, a növényei és a kertjének az ismerete alapján a gazdáknak már védekezni kellett volna! Megelőzve a fertőzés kialakulását" – fogalmaz a szakember.

körte szőlő szeder
Varas levelű és termésű körte Nemezes gubacsatka szőlőn Rozsdás szeder

Fotók: Zsigó György/NMNK


"A szeder rozsdagombáira nem találtam engedélyezett gombaölő szert. Az őszi lombgyűjtéssel, a vesszők kiritkításával és a gyomok irtásával szellősebbé tehetjük a bokrokat. Ezzel, egyben a jóval nagyobb veszélyt jelentő szürkepenész terjedését is megnehezítjük. Egyes cikkek szerint a réztartalmú gombaölők is gyérítik a rozsdagombákat. Amennyiben permetezni fognak, akkor a sima falú szedervesszők miatt, tapadásfokozót is használjanak (1. felhívás).

Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. A levélérnél a baktérium, a bal felső sarokban a gnomónia gomba kiszürkülő közepű tünetét láthatják. Akár lombhullást is okozhatnak. Amennyiben párássá, meleggé alakul az időjárás, akkor a termést is megfertőzhetik. Sovány vigasz, hogy ezekbe a feketévé aszalódott diószemekbe már nem tud petézni a légy...

A kontakt réztartalmú gombaölők mindkét kórokozó ellen hatásosak. A Folicur Solo kiváló felszívódó készítmény, mely a dió több gombás betegsége ellen is engedélyezett. Sajnos II. kategóriás. Egy tavalyi újdonság a káros baktériumok ellen, a hasznos bacillusfajt tartalmazó „bioszer", a Serenade Aso, mely kis kiszerelésben III. kategóriás. A viaszos levelű diónál, ne feledkezzenek meg a tapadásfokozókról!" – tanácsolja a szakember.

dió

Diófa: a levélérnél a baktérium, a bal felső sarokban a gnomónia gomba kiszürkülő közepű tünetét láthatják – fotó: Zsigó György/NMNK

"A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. Egyes réz és kéntartalmú gombaölők mellett pl. két felszívódó, a Chorus 50 WG és a Signum WG is engedélyezett.

Hasonlóan felszívódó a Topas 100 EC és a Syllit 400 SC is, II. kategóriások. Aki a permetezés mellett dönt, annak javaslom, hogy a permetlét már egészítse ki a molyok vagy a cseresznyelegyek (11. felhívás) elleni rovarölőkkel is. Ahol a fagy vagy a monília elvitte a virágokat, ott is védekezzenek, mert a leveleknek a nyár végéig dolgozniuk kell! Ekkor alakulnak ki a következő évi termőrügyek" – írja a növényorvos.