Télen sajnos jóval kevesebb növényben gyönyörködhetünk, mint a többi évszakban. Így hát a legtöbb szépség az otthonunkban várhat ránk. Azonban nem mindig a leggyönyörűbbek a szobanövényeink a tél folyamán.

A tél, annak ellenére, hogy bent vannak otthonunk melegében, nagyon is megviselheti szobanövényeinket. Ez nem is csoda, hiszen jóval kevesebb a fény, ami beáramlik az otthonunkba, ráadásul a fűtés miatt szárazabb és melegebb a levegő, így sokszor azt vesszük észre, hogy tavaszra nem a régi pompájukban tündökölnek.

Azonban, ha néhány apróságra odafigyelünk, a szobanövényeink meg fogják ezt hálálni, és régi fényükben ragyognak egész évben.

Erre ügyeljünk télen, ha meg szeretnénk védeni a szobanövényeinket

1. A fűtés miatt gyakran sokkal melegebb van az otthonunkban télen, mint egy forró nyári napon. Ügyeljünk hát rá, hogy szobanövényeink ne kerüljenek a radiátor közelébe.

orchidea szobanövény

A szobanövényeknek nem tesz jót a fűtési időszak, így ilyenkor még jobban oda kell rájuk figyelni. Fotó: Pixabay

2. Ráadásul, a szellőztetéskor, illetve a bejárati ajtó kinyitásakor hirtelen jéghideg levegő áramlik be, amit a szobanövények nagyon nem jól tolerálnak. Éppen ezért ügyeljünk rá, hogy amikor szellőztetünk, ne nyissuk rá az ablakot egyetlen szobanövényünkre sem. Arra is vigyázzunk, hogy a bejárat környékéről még a tél előtt költöztessük el a növényeket, hiszen szintén nagyon könnyen megfázhatnak, amikor pár percre nyitva marad az ajtó.

3. A legjobb, ha télen nem ér hozzá egyetlen szobanövény levele sem az ablaküveghez, hiszen az is nagyon le tud hűlni.

4. A télen virágzó szobanövények közül többnek is hűvös levegőre van szüksége. Ha túl meleg van, akkor a virágzási időszakuk nagyon le fog rövidülni. Hűvösre van szüksége például a szobai ciklámennek, az azáleának, a begóniának, a korallvirágnak és a flamingóvirágnak is.

Erre is ügyelj, hogy a szobanövények újra a régi formájukban lehessenek tavasszal

A szobanövényeknek szükségük van rá, hogy a tél vége felé kapjanak némi segítséget ahhoz, hogy a tavaszt már újult erővel várhassák.


1. Fontos, hogy időnként letakarítsuk a leveleiket, hiszen azokra a fűtés miatt jóval több por rakódhat le, mint a fűtésmentes évszakokban. Némelyik szobanövény jól tűri azt is, ha langyos vízzel lezuhanyozzuk, de ha ezt méretük nem engedi meg, egy kézi spriccelő is kiváló megoldást nyújthat, végső esetben pedig egy puha porseprű is a segítségünkre lehet. Figyeljünk rá, hogy ha víz érte a szobanövényt, akkor egy ideig ne szellőztessünk, hiszen ilyenkor jóval könnyebben képesek megfázni.

2. Ahogy közeledik a tavasz, úgy lesz a szobanövényeknek is egyre nagyobb szükségük tápanyagokra. Ehhez pedig fontos átnézni, milyen a földjük. A talaj ugyanis idővel elfárad, és mivel egy cserépnyi mennyiségből vonja ki a növény a tápanyagokat, az hamar el tud használódni. Az sem mindegy, hogy mekkora cserépben van a növény, hiszen idővel azt kinőheti, így ilyenkor alkalmunk nyílik arra is, hogy átültessük, és ne csak új földet, de nagyobb helyet is kapjon. Így sokkal jobban elférnek a gyökerei, és jobban fog fejlődni. A föld felszínére kirakódott mész is azt jelzi, hogy átültetésre van szükség.

A cserép alján mindig legyenek lyukak, illetve vízelvezető réteg, hogy ne pangjon a víz benne, mert az nem tesz jót a növénynek. Átültetés után alaposan öntözzük meg a növényt. Ha nem kell átültetni a növényt, akkor lazítsuk meg a föld felszínét, körülbelül 2 cm magasságban. Így a levegő és a víz is könnyebben tud eljutni a növény gyökeréhez.

3. Az átültetése márciusban kerítsünk sort. Ekkor arra is lehetőségünk van, hogy alaposan át tudjuk nézni a növényt, gyökerétől a leveléig. Amennyiben a szobanövény gyökérzetén vannak sérült, beteg részek, akkor azokat éles eszközzel távolítsuk el. A gyökérzet egészséges részéből is vágjunk le egy kis részt, így a betegség nem jut át. Ha metszésre van szüksége a növénynek, akkor ezt szintén elvégezhetjük, és közben járjunk nyitott szemmel és nézzük át a teljes növényt, élősködők után kutatva. A levelek fonákját se hagyjuk ki, mert a legtöbb élősködő ott szokott elrejtőzni.

4. Ügyeljünk rá, hogy a szobanövényeknél használt eszközöket minden növény után alaposan fertőtlenítsük le, hogy nehogy betegséget vagy kártevőt vigyünk át egyik növényről a másikra.

szobanövény

Nagyon figyeljünk rá, hogy nehogy megfázzanak a szobanövényeink a szellőztetéskor. Fotó: Pixabay

5. Tavasszal a növényeknek nagyon sok energiára van szükségük a megújuláshoz, különösen, ha virágot is fognak hozni, és ehhez nem elegendő a rendszeres öntözés. A növényeknek ilyenkor tápanyagokra is szükségük van. A növényi tápanyagokat makro- és mikroelemekre osztjuk. A makroelemek azok az anyagok, amelyekre a növényeknek nagy mennyiségben van szükségük. Ha nem jutnak hozzájuk, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek a növények fejlődésére vonatkozóan.

A mikroelemek olyan kiegészítő tápanyagok, amelyek a növények egyes életfolyamataihoz ugyancsak nélkülözhetetlenek, de jóval kevesebbre van szükségük belőlük, mint a makroelemekből. Azt, hogy egy tápoldatban mi található meg, a csomagoláson olvashatjuk el. A növények attól függően, hogy életük és fejlődésük éppen melyik szakaszát élik, különböző tápanyagot igényelnek, de a tápanyagok mennyisége függ az évszaktól is.

A növények folyamatosan visszajeleznek, és tájékoztatnak minket arról, hogy érzik magukat. Figyeljük hát őket, és adjuk meg nekik mindazt, amire szükségük van, hogy sokáig hozhassák be otthonunkba a természetet.