A METOS Magyarország Kft. képviselőjével, Cseh Róberttel beszélgettünk Apátfalva határában az Apátfalvi Búzakalász Kft. öntözött áttelelő hagymaföldjén. A cég a METOS készülékeit használja szántóföldi öntözésmenedzsmentre, illetve növényvédelmi munkálatok szervezésére is. Jelenleg van egy központi meteorológia állomásuk és négy darab szántóföldi adatgyűjtő állomásuk, amelyek különböző kultúrákba vannak elhelyezve (hagymába, gyökérzöldségbe, hibridkukoricába). A központi állomásuk 14-15 éve működik, tavaly modernizálták.

Megnéztük a uMETOS 200 nevű állomást, amin 2 darab talajszonda volt elhelyezve 15 és 40 centiméter mélyen (a mélység mindig a növénykultúrától függ). Ezek tenziométer elven működnek, kilopascal értékben adják meg 0-200 kilopascalig, hogy a gyökérnek mekkora szívóerőt kell kifejtenie, hogy felvegye a nedvességet – minél nagyobb szívóerőt kell kifejteni, annál szárazabb a talaj. Ez a gyökérstressz ellenőrzésére is jó.

A szenzor vezetékeit műanyag hálóval burkolták körbe, ezzel akadályozva meg, hogy a vadak – őzek és nyulak – kárt tegyenek bennük. A készüléken egy levélnedvesség szenzor is van, ami fontos adatokat szolgáltat a növényvédelmi előrejelzésekhez és a betegségek modellezéséhez.

A bázisállomás tápellátását napelem biztosítja, így bárhová szabadon kihelyezhető. Van rajta egy relatív levegőhőmérséklet és párolgásmérő szenzor, ami szintén nélkülözhetetlen a betegségmodellekhez és a növényvédelmi-előrejelzésekhez. A fő eszköz az átfolyós csapadékmérő, ami az esőt és az öntözést méri, előnye, hogy nem tud elfagyni.

Báthori Barabással, az Apátfalvi Búzakalász Kft. termelésirányítójával a szántóföldi állomások hasznosságáról beszélgettünk. Elmondta, hogy a szántóföldi növények és a kertészeti kultúrák termesztése során nagyon jól meg lehet tervezni a segítségükkel a gazdálkodási metódusokat, a sorrendiséget, az öntözést, permetezést. Az agronómus vagy a termelésirányító így célzottan tud kimenni az adott problémát megnézni. Segít a költségcsökkentésben is, ráadásul elkerülhető a túlöntözés, a tápanyagok lemosódása, a talaj leiszaposodása – tényleg akkor és az a talajszint öntözhető át, amikor és ahol szükséges, így sokkal jobb talajszerkezetet érhetünk el.

A hagyma tenyészidőszakban 500-600 mm vizet igényel hektáronként, mivel a gyökérzete olyan erőteljes elszívással rendelkezik, hogy 15 centiméter alá nem is lehet beöntözni, így átálltak a gyakoribb, kisebb mennyiségű öntözésre.

Fontos, hogy a növényvédő szerek alkalmazása is a lehető legoptimálisabb legyen: a megfelelő szerekkel, a megfelelő időben és mennyiségben történjen.

További részletek a videóban.

A METOS Magyarország Kft. tevékenységéről további információkat szerezhetsz az alábbi elérhetőségeken:

Metos Magyarország Kft.

Weboldal: https://metos.global/hu/hungary/

Nyugat-Magyarország – Hajós Annabella

Kelet-Magyarország – Cseh Róbert

metos