A holland kormány a jövő évtől már kötelező energiatakarékossági beruházásokat ír elő az üvegházak számára - írja a fruitveb.hu

paradicsom

Kötelezően előírják az üvegházi kertészetek számára, hogy energiatakarékossági beruházásokat eszközöljenek – fotó: pixabay.com

Komoly döntés született

Hollandiában a Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium 2023-tól kötelezően előírja az üvegházi kertészetek számára, hogy energiatakarékossági beruházásokat eszközöljenek, ami akár évi 12 millió eurós többletköltséget is jelenthet.

A döntést Rob Jetten gazdasági és klímaügyi miniszter az új mezőgazdasági miniszterrel, Piet Ademával konzultálva hozta meg.

Az ágazatban az előző évben is jelentős fejlesztések történtek

Németalföldön a holland RVO gazdaságkutató intézet adatai szerint 2021-ben 4633 üvegházi kertészet működött, és 2020-as adatok alapján ezeknek csaknem felének (2030) energiafogyasztása esik abba a sávba, amely már energiatakarékossági beruházásokat tesz szükségessé.

Az RVO szerint a minisztérium által jelzett 12 millió eurós pluszköltség valamivel alacsonyabb is lehet, mivel az ágazatban az előző évben is jelentős fejlesztések történtek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését szorgalmazó programban való részvétel miatt - írja a fruitveb.hu.