Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy a borkészítés a félszigeten körülbelül 3200 évvel ezelőtt alakult ki, de a dél-floridai egyetem kutatói Sciacca halászkikötője közelében, Szicília dél-nyugati partján, Monte Kronio mészkőbarlangjában borra utaló szerves maradványokat találtak késő rézkori tárolóedényekben – írja a Syngenta blog.

„A szőlőtermesztések korábban felfedezett nyomaitól eltérően, amelyek csak azt mutatták ki, hogy a szőlőt már 6 ezer évvel ezelőtt is termesztették, munkánk során bor visszamaradt szerves foltjait azonosítottuk” – mondta Davide Tanasi, a kutatás vezetője, aki szerint ez nyilvánvalóan magában foglalja nemcsak a szőlőművelés gyakorlatát, hanem azt is, hogy az eddig gondoltaknál sokkal korábban állítottak elő bort a térségben.

boroshordó

Az eddig gondoltaknál sokkal korábban állítottak elő bort Szicíliában – fotó: Shutterstock

Míg néhány szakértő azt állította, hogy az emberek talán 10 000 évvel ezelőtt is készíthettek bort, a borkészítés legkorábbi ismert 6000 éves bizonyítékát 2011-ben fedezték fel az örményországi Areni falu közelében.

Alessio Planeta borász, a térség történésze szerint a felfedezést megelőzően az volt az általánosan elfogadott álláspont, hogy a bort a görögök hozták Szicíliába. Ez a feltételezés azonban megdőlt.