Ezt Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa mondta portálunknak – 2024-ben a szakember kapta a Borászok Borásza díjat. A Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapították, a kézműves családi borászat Bodrogkeresztúron található. Összesen 7 hektárnyi a birtok, melyen furmint, hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő díszlik. Utóbbi egy sajátosan tokaji tájfajta, mely még a filoxéravész előtti időkből származik, s a kártevő szinte teljesen kipusztította. Leginkább édes bor készül belőle,  jó évjáratban kiváló aszúszemek is gyűjthetők róla.

Bárdos Sarolta 2012-ben elnyerte az „Év Bortermelője Tokaj-hegyalján" címet is és többször volt már a Borász Borásza díj első öt helyezettje közt. Most sikerült a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állnia, ami elmondása szerint nagy boldogság és jelentős szakmai elismerés számára.

Nobilis Borbirtok, Bárdos Sarolta, borászok borásza

Bárdos Sarolta: Óriási megbecsülés, ha az ember munkáját a kollégái ismerik el – forrás: Tokaj Nobilis

– Óriási megbecsülés, ha az ember a kollégáitól kap szakmai díjat, mert nyilván, a szakmabeliek máshogy ítélik meg egy kolléga munkáját, mint bármilyen más szakmai fórum – fogalmazott beszélgetésünk elején Bárdos Sarolta. – Mivel ez a díj nem egy adott borról szól, hanem a borász több éves munkáját ismerik el vele a szakma legnagyobbjai, tényleg sokat jelent számomra és egyfajta visszajelzést ad arra vonatkozóan, hogy igen, jó az út, amin járok. Itt, Tokaj-Hegyalján nőttem fel, így szinte beleszülettem a szőlőtermesztésbe, de csak abba, mert annak idején bort nem lehetett készíteni. Családunkban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Ma is részben azokat a területeket műveljük, amelyeket már nagyapám is kapált... Nálunk a borkészítés már a szőlőben megkezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért szigorú metszést, hajtás- és fürtválogatást alkalmazunk. Ennek is köszönhetően rendkívül alacsony termésátlag mellett nagyon koncentrált, magas mustfokú gyümölcsöt szüretelhetünk. 2015-ben átálltunk bioművelésre, a teljes ültetvényt organikus technológiával kezeljük. Bizonyos évjáratokban, amikor több a csapadék, nehezebb ez az út, mint ha konvencionális módon foglalkoznánk a szőlővel, szárazabb években viszont könnyebb dolgunk van. Mégis azt mondom, inkább legyen nehezebb évünk és hulljon sok csapadék, mert a 2022-es rekord aszályt nem kívánom senkinek. Voltak olyan részek, ahol a csapadékhiány miatt szinte kiszáradtak a tőkék – hiába húzódik mélyre a szőlő gyökérzete, már az sem tudta kompenzálni azt, hogy gyakorlatilag a talaj felső egy méterében semmilyen nedvességet nem talált már.

Nobilis Borbirtok, Bárdos Sarolta, borászok borásza

A Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapították – forrás: Tokaj Nobilis

Bárdos Sarolta azt is elmondta: a 800 éves múlttal rendelkező Tokaji Borvidék hagyományainak és az itt készülő kiváló boroknak köszönhetően komoly beágyazottsággal van jelen a köztudatban, nemcsak idehaza, hanem szerencsére, külföldön is. Biztos pont a magyar borok világában, az itteni pincészetekeből kikerülő termékek, borok és pezsgők népszerűsége töretlen – dacára annak, hogy az elmúlt években sajnos, csökkenő tendenciát mutat a borfogyasztás. Ez azonban szerencsére, egyelőre az olcsóbb, nem feltétlen a magas minőségi követelményeket teljesítő borok szegmensében érzékelhető jobban.– Ebben a környezetben az viszont öröm, hogy a pezsgők egyre keresettebbek, szerencsére, már nemcsak szilveszterkor bontanak pezsgőt a fogyasztók, hanem családi eseményeken, vagy egy szimpla hétvégén is akár – jelezte a szakember.

A 2024-es év Borászok Borásza arról is beszélt: tapasztalatai szerint a borfogyasztó kíváncsi embertípus, aki szívesen kóstolja nemcsak a nagy nevek jól bevált borait, hanem új, feltörekvő pincészetek termékeit is. Persze az, hogy a piacon utóbbiak közül ki tud megerősödni, nem csak azon múlik, hogy valaki jó bort készít-e vagy sem.

– Azt gondolom egyébként, hogy ma már sehonnét, egy pincészetből sem szabadna rossz minőségű bornak a fogyasztó asztalára kerülni – fogalmazott Bárdos Sarolta, aki borbírálatok rendszeres résztvevője, a Tokaji Borbíráló Bizottság társelnöke, így jól ismeri a teljes tokaji kínálatot, beleértve a kitermelőket is. – Nagyon fontos, hogy „Tokaji" névvel csak hibátlan borok kerüljenek polcra. A 2000-es évek elejétől sok kis pincészet is megjelent a nagy külföldi befektetők mellett, ami sokkal színesebbé tette a tokaji választékot.

Nobilis Borbirtok, Bárdos Sarolta, borászok borásza

A kínálat egyik emblematikus eleme, a Barakonyi Furmint 2020: kíméletes préselés után a must fahordóban erjedt spontán, majd 6 hónapot érik használt, 220 l-es zempléni hordókban – forrás: Tokaj Nobilis

Terveiről szólva végül azt mondta: nem szeretne nagybirtokot csinálni az ültetvényből, inkább a minőségre koncentrálna a következő években is. A tokaji borvidék rendkívül változatos talajú dűlőkkel rendelkezik, a borok pedig rendkívül különleges és egyedi karakterrel bírnak. Ezek megmutatása a borvilágnak nagyon fontos feladat. A világ legelső dűlőklasszifikációja itt született, Sarolta számára pedig a dűlőválogatott borok készítése nagyon izgalmas munka. Fejlődést ebben tervez, nem pedig a mennyiségben.