Az utóbbi napokban aszályosra váltott az időjárásunk. Így érthető, hogy idáig járványok nélkül megúsztuk a gombák támadását, a rovarok is „beálltak” az átlagos szintjükre – írja Zsigó György. A szakemberek szerint kb. 100 mm csapadék hiányzik a talajokból és ezen az elmúlt hétvégi zápor sem segített.


Az érésben lévő csonthéjasokon, de már az almatermésűeken is megjelentek a gyümölcsfertőző monília jól ismert tünetei. Többféle gombaölő közül választhatnak, és már a rezeket is bátrabban használhatják. De csak óvatosan, mert a gyors záporoktól, szelektől sérült kis terméseket még perzselhetik. A „modern” rezek közül is választhatnak. Ilyenek például: Champion 2 FL, WG és Gold, Cuproxat FW, Champ DP, Funguran-OH, Kocide2000, Nordox 75 WG, Vitra Rézhidroxid, Joker 77 WP, Copernico Hi Bio, Copper Field, stb. A Cuproxat FW az a réz, ami az őszibarackban, a „virágzás végétől a fajtára jellemző színeződés kialakulásáig” is engedélyezett.

Az almatermésűeknél, a felszívódó készítmények ismételt használata után (ez volt a szisztemikus blokk), a viaszosodott felületű gyümölcsöknél visszatérhetnek a kontakt gombaölőkhöz. Az egyelőre lappangó varasodás ellen a rézre, illetve újra használhatják a lisztharmat esetében, a nyári hígítású kénes készítményeket. Mindkét gomba beindulhat… A saját kertjükben, Önök dönthetnek a permetezési fordulókról!

Folyamatosan rajzanak a gyümölcsmolyok. A rajzást nyomon követhetik az Agroinform.hu előrejelzés oldalán. A molyok ellen érdemes a felszívódó pl. Mospilan 20 SG mellé a felszínentartózkodó hernyók és a lepkék ellen kontakt készítményt is adagolni a permetlébe pl. Decis, Karate, KaisoGarden, Mavrik 24 EW, stb. A kitinszintézis-gátló Runner 2 F, a Dimilin 25 WP és a „bio” Dipel DF, kontaktak.

Megkezdődött a puszpángmoly lepkék kikelése – fotó: Zsigó György

A selyemfényű puszpángmoly áttelelő hernyói befejezték a tavaszi táplálkozásukat, bebábozódtak és már a lepkék kikelése is megkezdődött!

buxusmoly

Buxusmoly bábja – fotó: Zsigó György

Az elmúlt hetek aszályos időjárását az atkák bírták a legjobban. Sőt ha a leggyakoribb faj, a kétfoltos takácsatka környezeti igényeiből indulok ki, akkor kifejezetten élvezték is. „Intenzíven szaporodik 20 C° -nál magasabb hőmérsékleten és 60%-nál kisebb relatív páratartalomnál.”

Gubacsatka dión – fotó: Zsigó György

A gubacsatkák is folyamatosan vándorolnak, a felvételen a legfiatalabb diólevélen láthatják a telepeiket. (Mögötte pedig már a termésen, a baktériumos betegségének a tüneteit fényképeztem. A karfiolszerűen szétnyílt rügyeket is elhagyja a mogyoró-gubacsatka. Vonulásuk közben ezek is irthatóak. Dióban a Flumite 200 atkaölő engedélyezett.

gubacsatka

Mogyoró-gubacsatka – fotó: Zsigó György

További növényvédelmi előrejelzésekért és fotókért kattintson ide.
A teljes hazai növényvédő szer adatbázist elérheti ide kattintva.