Dr. Jane Goodall 90. születésnapjának tiszteletére három különleges – a világhírű főemlőskutatóról elnevezett – rózsatő került elültetésre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budatétényi Rózsakertjében. Az Egyetem és a magyarországi Jane Goodall Intézet együttműködésének köszönhetően a rózsatövek immár hazánkban is hirdetik a béke és a szeretet üzenetét.

mate rózsa

A rózsatövek mostantól hazánkban is hirdetik a béke és a szeretet üzenetét – fotó: MATE

A MATE képviseletében Dr. Boronkay Gábor, tudományos főmunkatárs, valamint a magyarországi Jane Goodall Intézet főtitkára, Kádár András egy különleges rózsaceremónia keretén belül ültette el a Jane Goodall-rózsára keresztelt töveket a Budatétényi Rózsakertben. Kádár András az eseményen kiemelte:

Normandiából összesen 4 darabot rendeltek a különleges rózsatőből, amelyből egy az Alcsúti Arborétumban, három pedig a MATE Budatétényi Rózsakertjében kapott helyet. A rózsatöveket kifejezetten a világhírű etológus és természetvédő, Jane Goodall 90.születésnapjának tiszteletére rendeltük és ültettük, bízva abban, hogy bár, ha szimbolikusan is, felhívja a figyelmet a természet védelmére és annak megóvására, szeretetére, amelyet Goodall is hirdet, több mint 64 éve szerte a világban."

mate rózsa

Három különleges – a világhírű főemlőskutatóról elnevezett – rózsatő került elültetésre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budatétényi Rózsakertjében – fotó: MATE

Dr. Boronkay Gábor, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének tudományos főmunkatársa az ültetés kapcsán elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy mi adhatunk otthont Jane Goodall rózsáinak, egyben nagyon köszönjük a lehetőséget is.

A Budatétényi Rózsakertben több mint, 1000 fajta rózsával találkozhatnak a látogatók, amelyek közül Jane Goodall rózsája szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen kifejezi mindazt, amiért a mindennapokban dolgozunk, a reményt, a természet szeretetét, a rózsák jelképezik a város és a természet kapcsolatát. A különleges tövek két út találkozásánál kaptak helyet a kertben, éppen azért, hogy jól körbejárhatók és sok helyről észrevehetők legyenek. A sok utazás egy kicsit lelassította a fejlődésüket, de ennek ellenére életerősek, az első levelek megjelenését egy héten belül várjuk, virágainak színei pedig július-augusztus környékén fedik fel magukat a kíváncsi szemek előtt".

rózsa

A rózsa a leírások szerint a naplemente színeiben, rózsaszínnel tarkított sárgában pompáznak majd, július és augusztus környékén – fotó: MATE

A 2011-ben nemesített virág típusa kúszórózsa, illata fűszeres, mérsékelt. Bokros, feltörő, jól elágazó növény, lombozata fényes, sötétzöld. Magassága akár 300 cm is lehet, vágott rózsaként is használható.

Virágainak színe a leírások szerint a naplemente színeiben, rózsaszínnel tarkított sárgában pompáznak majd, július és augusztus környékén. Aki szeretné megcsodálni a Jane rózsát, egy különleges esemény keretein belül is megteheti, hiszen a Budatétényi Rózsakert ad otthont a Bloom-fest Budapestnek, ahol izgalmas programokkal, kiállítókkal is várják az érdeklődőket a kertben június második hétvégéjén.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.