Az ISABION® egy természetes eredetű növénykondicionáló (biostimulátor) készítmény, melyet kollagén hidrolízisével állítanak elő. A kollagén, egy aminosavakban gazdag termék, számos humán szempontból is ismert kozmetikum alapanyaga egyaránt. Az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai közismertek és igazoltak. Ugyanezen pozitív tulajdonságai a zöldség- és gyümölcstermő növényeinken alkalmazva szintén kimutathatók.

isabion

Forrás: Syngenta Magyarország Kft.

Az ISABION® a kollagénből egy, kifejezetten a gyümölcskultúrák és a zöldségfélék számára fejlesztett speciális formuláció, melyet sok év tapasztalata alapján vezetett be a Syngenta Magyarországon is. Mivel egyedülálló módon igen magas aminosavtartalom jellemzi (63%), ezért egy tömény és nagy fajsúlyú (1,27 kg/l) készítményről beszélünk.

Az eddigi üzemi gyakorlatban előforduló biostimulátor készítményektől eltérő módon sűrűbb formulációt rendkívül jó és gyors vízoldékonyság jellemzi, és ez az a formuláció, ami a minél jobb hatékonyság garanciája.

körte

Az ISABION® hozzájárul a növények teljesítményének javulásához– fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Melyek az előnyei?

Az ISABION® a növényekre permetezve az aminosavak, peptidek és tápanyagok optimális egyensúlyával revitalizálja a növényeket.

  • Erősíti a növényeket a környezeti stresszel szemben.
  • Segíti a növényeket abban, hogy a kritikus életszakaszaikban (termésnövekedés vagy érés) kielégítsék a megnövekedett igényeiket.
  • Összességében hozzájárul a növények teljesítményének javulásához, ami a környezeti stressz okozta terméskiesés mérséklésében és a minőségi paraméterek (gyümölcsméret, osztályozottság – homogenitás, cukortartalom, színanyagok termelése stb.) javulásában figyelhető meg.

alma

Csökkenti a környezeti stressz okozta terméskiesést – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Hogyan segít a növénynek?

Az ISABION® összetevőinek hatása a biológiai aktivitásuk révén a növények ozmotikus szabályozásában, a sejtek turgornyomásának fenntartásában, továbbá a növényi hormonok és enzimek aktivitásának fokozásában rejlik.

Ezen felül pedig építőkockái olyan széntartalmú vegyületeknek (pl. cukrok), amelyek hozzájárulnak a növényi fehérjék gyors kialakulásához és speciális élettani funkciókat válthatnak ki. A hosszú láncú peptidek emellett egy természetes védőréteget képeznek a növények felületén, amely képes csökkenteni a párolgást és a légzési veszteséget, illetve segítik a növényen való megtapadást.

Összességében az említett élettani folyamatok előnyös megváltozása révén az ISABION® alkalmazása:

  • serkenti a fotoszintézis aktivitását,
  • stabilizálja a sejteket és membránokat,
  • gyors regenerálódást teszt lehetővé a környezeti stresszt követően,
  • erőteljesebb gyökérzetet és föld feletti rész növekedést generál,
  • jobb lesz a terméskötődés és javul a minőség,
  • jelentős zöldítő hatással is rendelkezik.

barack

Jobb lesz a terméskötődés és javul a minőség– fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Hogyan kell alkalmazni?

Az ISABION® alkalmazása a stressz bekövetkezte előtt (legelőnyösebb), alatt és után is olyan aminosavakkal látja el a növényeket, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a stressz élettanához és helyreállító hatásúak.

Az ISABION® valamennyi gyümölcskultúrában és szőlőültetvényben engedélyezett termék, használata gyümölcskultúrákban 1-2 l/ha dózisban egy vegetáció alatt 3 alkalommal engedélyezett.

A technológiai javaslatunk alapján a harmadik kijuttatást almatermésűek esetén a 6-7 cm-es gyümölcsátmérő időszakában, csonthéjas kultúrákban szintén az intenzív termésnövekedés idején, míg szőlőben a zsendülés időszakában javasoljuk 1-2 l/ha dózisban. A kezelés akár önmagában az ISABION®-nal, akár a szokásos növényvédelmi technológiával egymenetben elvégezhető, azonban tankkeverék esetén előzetes keverési próba elvégzése javasolt.

szilva

A készítmény „ZÖLD" módon segíti a piacképes termék mennyiségének és minőségének megőrzését – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Ebben a fenológiai állapotban alkalmazva az ISABION® hozzájárulhat a beltartalmi értékek javulásához (pl. cukortartalom), egységesebb és intenzívebb színanyag képződéshez, az osztályozottabb és homogénebb termés kialakulásához. Így a készítmény „ZÖLD” módon segíti a piacképes termék mennyiségének és minőségének megőrzését.

Eladható és minőségi terméket csak akkor tudunk előállítani, ha a rendelkezésünkre álló „zöld” és hagyományos módszereket ok-, cél- és szakszerűen alkalmazzuk.

További információkért látogasson el a Syngenta weboldalára vagy keresse a területi képviselőiket!

www.syngenta.hu
Dr. Nagy Viktor
Biológiai termékmenedzser