zöld alga

A felfedezés forradalmi változást hozhat a növények fejlődésének gyorsításában – fotó: pixabay.com

A világ tudósai már régen felfedezték, hogy az algák növekedését ugyanaz a fotoszintézis vezérli, amely a növények fejlődését is biztosítja, de az algák esetében ez a folyamat a növényekhez viszonyítva sokkal gyorsabban és nagyobb hatékonysággal megy végbe – olvashatjuk a molbio.princeton.edu hírportálon.

A zöld-algákban egy pirenoidnak nevezett szerv található

A fejlődés különbözőségének okait keresve, az amerikai Princeton Egyetem kutatói – más kutatóhelyekkel együttműködve – azt is felfedezték, hogy a zöld-algákban egy olyan, pirenoidnak nevezett szerv található, amely a levegőből felvett szenet képes felhasználni a növekedés gyorsítására.

A tudósok jelenleg azon dolgoznak, ezt a pirenoid szervet, illetve annak szénmegkötő képességét egyes haszonnövényekbe is beültessék, amely azok gyorsabb növekedését válthatja ki.


Bíznak abban, hogy zöld-alga bizonyos életfunkciói a növényekbe is átültethetők

Egy ilyen gyorsításra azért lenne égető szükség, mivel az évezredekkel korábban háziasított haszonnövények a jövőben – különösen a klímaváltozás negatív hatásai miatt – nem lesznek képesek a gyorsan szaporodó népesség élelmiszer szükségletét megtermelni.

Ezért a tudósok nagyon bíznak abban, hogy a fotoszintézisre fény nélkül is képes Chlamydomonas reinhardtii zöld-alga bizonyos életfunkciói a növényekbe is átültethetők, ami forradalmi változást hozhat a növények fejlődésének gyorsításában és a megtermelhető élelmiszer alapanyag mennyiségének növelésében.

Ebben a folyamatban jelentős szerepet játszhat a több növényben és baktériumban megtalálható Rubisco enzim, amellyel a kutatók világszerte szintén kísérleteznek.

A kutatások eddigi eredményeit a Nature Plants folyóirat 2022. május 19-i számában tették közzé.