Egyelőre teljes védelem nincs ellene, az egyszerű fertőtlenítés – akárcsak a 90 C fokos száraz hőkezelés – legfeljebb csak inaktiválja a vírust, az üvegházból való véglegesen eltávolításához azonban nem elegendő, sőt a vírus hőtűrő képessége, szakértők szerint, várhatóan fokozódik – írja a hortidaily.com.

A nedves hőkezelés 5 perc alatt is hatékonyan csökkenti a vírus terjedését.

Egy közelmúltban publikált holland tanulmány szerint azonban a vírus megfékezésében a nedves hőkezelés bizonyos védelmet nyújthat, legalább is a száraz hőnél hatékonyabbat. A nedves hőkezelés alkalmassága már a tobamovírusok esetében is bebizonyosodott. A ToBRFV esetében viszont az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy a 20 percig tartó, 100 C fokos száraz hőkezelés nem elegendő a vírus teljes inaktiválásához, amit nedves kezeléssel 90 fokon – a vírus koncentrációjától függően 5 perc alatt is hatékonyan el lehet végezni.

A forróvizes kezelés vagy gőzölés hatásának abszolút pontos kimutatásához további kísérletek szükségesek. A kutatások eddigi eredményeit a Holland Élelmezési és Fogyasztói Biztonsági Hatóság (NVWA) dokumentumaiban holland nyelven közölték.