Az elmúlt 10 napra vetített átlaghőmérséklet 5-7°C-kal meghaladja a sokéves átlagot! A nappali maximumok 26-28°C, az éjjeli minimumok is 12-13°C között mozognak. Az átlagos hőmérséklet így 15-16°C-ként alakul április elején. Április hónapban 6-80 mm eső esett. Az aszály hatása már fokozottan jelentkezik az Alföldön, a napi párolgás eléri a 4-5 mm-t, és rendkívül erős a szél szárító hatása is. A szőlőre egyelőre még nem jelent veszélyt a csapadék hiánya – írja 15. heti szőlővédelmi előrejelzésében a nak.hu.

szóló

A megszokottól körülbelül 2-2,5 héttel előbb jár a fejlődésben a növény – fotó: pixabay.com

Van, ahol 4 leveles állapotban van a szőlő

Mint írják a húsvéti melegek következtében szinte robbant a természet, így minimális könnyezés után már vannak olyan területek és fajták, ahol 4 leveles állapotban van a szőlő. A BBCH skála szerinti 05-12-es stádium között tart a fejlődés, ami napról-napra gyorsul. Az ilyenkor megszokottól körülbelül 2-2,5 héttel előbb jár a fejlődésben a növény.

A fejlődés stádiumai a következők:

  • 05 – Rügyfakadás, láthatóvá válik a hajtáscsúcs. A szőlő eleinte lassan növekszik, majd a hőmérséklet emelkedésével felgyorsul a hajtásnövekedés üteme is.
  • 07 – Megjelennek a levelek rozetta alakban, de az alapi részt még védi a rügypikkely és a rügygyapot.
  • 09 – Kifejlődnek az első levelek (2-3 db) és kialakul a fajtára jellemző hajtáscsúcs (vitorla).
  • 12 – Ekkor már a fejlett levelek száma eléri az 5-6-ot, s a virágzatkezdemény láthatóvá válik. Ebben az időszakban a hajtásnövekedés erős.


Milyen munkaműveletek szükségesek?

Mostanra a metszést, a kötözést, a támrendszerek javítását, a sorközök művelését, mulcsozását a legtöbb területen többnyire befejezték. Javában zajlanak a gyomirtó szeres kezelések, bár akadályt jelent és késleltetheti a munkát az erős szél.

Milyen gombabetegségekkel kell számolnunk?

Peronoszpóra

A tavalyi évben régóta nem látott fertőzés hagyott mély nyomot a szőlészetekben, ami  az idei évre is hatással lehet. Az ültetvényekben áttelelő képletben, oospórban nincs hiány –  mivel csapadékos volt az ősz és a tél is, nem sok esély van arra, hogy kiszáradtak volna.

A következő napok/hetek időjárása nagy szerepet kap abban, hogy mekkora lesz a fertőződés, hiszen a növény lassan eléri a fogékony fenológiai állapotot.

Mi kell az első fertőzéshez? A gomba 3 fázisban jut el a fertőzésig:

  • Az oospórák csírázásához nedvességre van szükség – ez az első fázis.
  • Ezt követően makrosporangiumok képződnek – ez a második fázis
  • Ezeken zoospórák fejlődnek – ez a harmadik fázis.

Mindháromhoz csapadékra/nedvességre van szükség – a csírázáshoz, a fertőzéshez és a terjedéshez egyaránt. Akkor következik be fertőzés, ha a levél eléri a 3-5 cm-es átmérőt, a hőmérséklet 10°C felett van, és annyi eső hullik, amely képes a zoospórákat a talajról az alsó levelekre felveri.

Ezek a zoospórák lesznek azok, amelyek elindítják a fertőzést és bejutnak a növényi szövetekbe, a fiatal levelekre, hajtásokra, fürtökre, Illetve a szél segítségével eljuthatnak az a lombozatra is. Ha bármely fázisban zavar lép fel, akkor a fertőzés mértéke csökkenhet/meghiúsulhat.

Lisztharmat

Mi kell a fertőzéshez? 10°C feletti hőmérséklet és minimum 3 órás levélnedvesség,  legalább 2 cm-es átmérőjű levélnagyság, és a fertőzés bekövetkezett.

Milyen kártevők okozhatnak gondot?

szőlő levélatka még a most jellemző intenzív időszakban is visszaveti a fejlődésben a növényt, amin a szívogatások nyomai láthatók, és heterogén a fejlődés tőkén belül is. A  májusi cserebogár is okozhat kárt, ahogy a tarka szőlőmoly rajzását is érdemes figyelni, mert a  rajzásdinamika alapján várhatóan igen korai védekezésre lesz szükség.