November végén megérkezett a tél, amit már nagyon vártam. Szerencsére a munkálatokkal időben végeztünk, de tudom, az ország nagy részén még mindig küzdenek az őszi teendőkkel.

Nyugat-Magyarországon és a déli megyékben a sok csapadék nehezíti a munkát, és az őszi vetések fejlődését a belvíz hátráltatja. Víz alatt állnak a táblák, ezért igazi mocsárjárókká alakulnak a traktorok. Semmilyen talajmunka nem végezhető optimálisan most, és jobb lenne várni a „talajkészítéssel". Sok múlik persze a korábbi művelési módokon, de nehéz igazságot tenni a táblákat látva, hogy mit szabad és mit nem.


Nem csökken a pocokinvázió

A hideg és az eső ellenére nem csökken a pocokinvázió mértéke, országosan egyre nagyobb kártételeket látni. Sajnos nálunk (Tamási környéke) is napról napra nő a lakott járatok száma az őszi vetésekben. November közepén azt gondoltam, hogy a neheze már megvolt, de most úgy tűnik, még csak most kezdődik a gradáció.

A pocok elleni védekezés csak közös összefogással lehetséges, és ezen nem szabad spórolni. A csalétkek célzott kihelyezésének időzítése nagyon fontos. Ahol lehet, ott végezzük el az őszi talajmunkákat (akár szántást is), mert azzal is csökkentjük a lehetséges életterek méretét és a fészkek számát (még ha friss vetés irányába is tereljük ezzel a rágcsálót)!

pocok

A pocok elleni védekezés csak közös összefogással lehetséges – fotó: Pixabay

Izgalmas tél előtt állunk a terménypiacokon

A terménypiacokon továbbra sem derűs a helyzet, mert inkább csak tovább csökkennek a nemzetközi tőzsdei árak. A dél-amerikai „időjáráspiac" egyelőre várat magára, mert inkább az északi féltekén befejeződő aratás mérlegadatait figyelik a befektetők. Az biztos, hogy izgalmas tél előtt állunk a terménypiacokon. Globálisan magasak az eladatlan termelői készletek, melyek előbb-utóbb meg kell hogy jelenjenek a piacon, és az El Niño-jelenség időjárásra gyakorolt hatása is nagy lehet.

Agritechnica: milyen főbb irányokra kell koncentrálni a jövőben?

Az elmúlt hetek az Agritechnica bűvöletében teltek. A számtalan új gép és eszköz láttán az embernek tátva marad a szája, hogy mi mindenre képes az agrárgépgyártás. Én is mindig megcsodálom a „gépszörnyeket", és próbálom meglátni azokat a főbb irányokat, melyekre a jövőben koncentrálni kell. A kiállítás egyik mottója, a „Green Productivity" (zöld termelés) szinte minden kiállító standján fontos szerepet kapott. Ez már nem greenwashingot (zöldre festést) jelent, hanem a fejlesztők gyakorlati megoldásokat mutatnak a gazdáknak.

A mesterséges intelligencia (MI) ott volt szinte minden újítás mögött, ami megkönnyíti a munkát, de a használatuk sok specifikus tudást is igényel.

mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia szinte minden újítás mögött ott van – fotó: Pixabay

Persze az eszközöknek felhasználóbarátnak kell lennie, és az MI tevékenységét szinte nem is érzékeljük, de sok új szempontot hoz a működtetésbe. A legtöbb koncepció megvalósíthatósága már nem kérdés, de a termékek adaptálásának ideje és gazdaságossága a farmok mérete szerint eltérő lehet.

A kiállításon látszott az alkalmazkodás, amely a globális gazdaság minden ágazatában megjelenik. A fejlett társadalmak egyik nagy dilemmája, hogy mihez kezdjenek a mezőgazdasággal a jövőben. A gazdálkodás egyik oldaláról stratégiai kérdés az élelmiszer-előállítás, a természet „megregulálása" miatt, másik szemszögből pedig a környezetünk könyörtelen rombolása. Sok minden felmerül ezekkel az állításokkal kapcsolatban, de mindenki csak a maga szerepe szerint tud válaszolni. Mindig lesz, aki zöldebb vagy jobban csinálja.

A megjelenő új irányelvek, szabályozások, marketingstratégiák, illetve a társadalmi elvárások mind az eddigi gyakorlatunkat írják át. Most az ESG és a karboncsökkentő program, de öt év múlva biztos lesz valami, ami ismét újraértelmez mindent. Azaz a célok teljesítésével azonnal egy másik változás előtt fogunk állni, mert ilyen az élet. Persze a nap végén mindig az embereket élelmezzük, de egyre nagyobb a nyomás rajtunk, hogy gazdálkodóként több szerepben jelenjünk meg.

A türelem és alkalmazkodóképesség mindig a gazdák legfőbb ismérvei voltak, de most ezekre még nagyobb szükség lesz, mint korábban. A gazdálkodásunkat és az üzleti modellünket ezen szerepek szerint folyamatosan alakítani kell, mert ez a hosszú távú érdekünk.

aratás

A türelem és alkalmazkodóképesség mindig a gazdák legfőbb ismérvei voltak – fotó: Pixabay

Az idei Agritechnica is annak volt a bizonyítéka, hogy csak idő kérdése és minden kihívásra lesz innováció, mert a nagy gyártó cégek vagy a startupok kifejlesztik. Az újdonságok elterjedésének ideje a gyakorlatban mindig kérdés, de a megoldások készülnek az általunk még nem ismert igényekre is. Az első mezőgazdasági drónokat 10 éve mutatták be, és most már számtalan felhasználási területük van.

Az agrárcégek halójából álló ökoszisztémák nagy dinamikával növekednek, melyek egy másik mezőgazdaság képét vetítik elénk. Lesznek robotok, önjáró gépek, szenzorok, alternatív hajtások, környezetkímélőbb üzemanyagok, adatelemző algoritmusok, automatizált eszközök, és minden, amit még csak el sem tudunk képzelni.

Az alkalmazkodásra legjobb példa a permetezéstechnika, mert szerintem ebben volt a legnagyobb előrelépés (az Agritechnica kiállításon is ezt lehetett látni) az elmúlt két évben. Az európai döntéshozók kijöttek a növényvédő szerek használatának 50 százalékos mérséklésének tervével, és hirtelen mindenki elkezdett ezzel foglalkozni. Megjelentek a jobbnál jobb megoldások a SMART és SPOT spraying területén.

drón

Az első mezőgazdasági drónokat 10 éve mutatták be, és most már számtalan felhasználási területük van – fotó: Pixabay

Már nem kérdés, hogy az ökológiai átállás mellett a konvencionális gazdálkodásban is megoldható a kijuttatott vegyszer mennyiségének (egyelőre főként a herbicidek esetében) jelentős csökkentése, aminek csak a vegyszergyártók nem örülnek. A tervezet valószínűleg más formában lép majd egyszer életbe (november végén nem fogadta el az Európai Parlament az első tervezetet), ezért az új eszközök használata lehet, hogy csak gazdaságossági kérdéssé válik. Az biztos, hogy a lehetséges szabályozói nyomás hozott egy új irányt a permetezéstechnikába!

Indexkép: Pixabay, Shutterstock