Munkaeszközök, kerti szerszámok és gépek nélkül a legjobb kertész is csak félkarú óriás. Nyáron, a nagy munka hevében, amikor a feladatokat nem lehet befejezni, csak abbahagyni, bizony sokszor elfeledkezünk arról, hogy a munka és a nap végén letisztítsuk, és a helyére tegyük a szerszámainkat. Azonban az ősz közeledtével, mielőtt téli nyugovóra helyezzük őket, semmi esetre sem szabad megfeledkeznünk róla, hogy tisztán, rozsdamentesen, a saját helyükön várják a tavaszt. A munkálatok közben pedig mindig az járjon a fejünkben, hogy mennyivel jobb lesz csak levenni őket a polcról, mint kint keresgélni, és rozsdásan rájuk találni a gyepen, amikor pedig a tavaszi munkák során a legnagyobb szükség lenne rájuk.

Őszi ápolás a kerti szerszámok részére

A szerszámokat nem egy évre vásároljuk, így oda kell figyelni rájuk. Fotó: 123rf.com

Ha a szerszámainkat, gépeinket folyamatosan tisztán tartjuk, ápoljuk és karbantartjuk, rengeteg pénzt tudunk megspórolni, hiszen nem kell minden évben újakat vennünk. A régiek is tökéletesen el fogják tudni látni a munkájukat.

Vegyük sorra, melyik eszközzel mit kell tennünk, hogy tavasszal nyugodt szívvel vehessük elő, és használhassuk őket újra.

 • Minden szerszámot tisztíts meg alaposan a rájuk ragadt földtől. Ha lemosásra is szükség van, ügyeljünk rá, hogy a szerszámok tökéletesen szárazan kerüljenek a helyükre, hogy elkerüljük a rozsdásodást.
 • Az esetleg kicsorbult ásókat, kapákat élezd meg. Nagyobb eszközök esetében erre tökéletesen megfelel egy barkácsboltban kapható késélező. Némelyik még fogóval is el van látva, megkönnyítve így a munkát. Rögzítsd a szerszámot egy szilárd, csúszásmentes felületre, és kezdd el az élezést. Hogy mikor vagy készen? Amikor a penge úgy csillog, mint amikor megvetted. A kisebb szerszámok élesítéséhez használhatsz gyémántporos köszörűt. A durvább felületű csiszoló a pengék élesítésére, míg a finomabb a penge formájának alakítására szolgál. Ha nem szeretnél ezzel bajlódni, kitűnő szakemberek várnak rá, hogy felkeresd őket ez ügyben.
 • Szedd szét a metszőollót, tisztítsd meg alaposan minden kis részét, és olajozd meg a forgó részeket.
 • Ha lötyög a szerszám a nyélben, rögzítsd oda csavarral.
 • Víztelenítsd az öntözőrendszert. Érdemes kompresszor segítségével levegőt átfújni a rendszeren, így nem csak a vezetékekből, de a szórófejekből is el lehet távolítani a vizet. Ezzel megelőzheted az esetleges befagyásokat.
 • Tisztítsd meg a gumicsizmád, mosd ki a kertészkesztyűidet.
 • Ne tárold a kerti szerszámaidat a padlón! Akkor se, ha egy kitűnő kerti szerszámtároló áll a rendelkezésedre. A padló mindig hidegebb és nedvesebb, mint a polcok, akasztók, így nem tesz jót a szerszámoknak, ha ott tárolod őket. Ráadásul helytakarékossági szempontból sem mindegy, hogy a falon, a szekrényben, a polcokon helyezed el, vagy a földön taposod a szerszámaidat. Ne feledd, mennyi mókás jelenetben lépnek rá a gereblyére, és vágják jól fejbe magukat a szereplők. Ne akard kipróbálni!
 • Az elektromos kisgépeket célszerű az eredeti csomagolásukban, használati utasításukkal és esetleges garancialevelükkel és a számlával együtt tárolni.
 • A fém szerszámokra, alkatrészekre használj korrózió gátló sprayt. Mielőtt befújnád őket a permettel, feltétlenül tisztítsd, és szárítsd meg őket.
 • A fából készült szerszámok felülete gyakran válik kirepedezetté, amely a kezünket is gyorsan tönkre tudja tenni. Első lépésként egy drótkefével tisztítsd meg, majd dörzspapírral csiszold le, és ápold olajjal a felületüket. Használat előtt töröld le az olajat, mert egy csúszós nyelű kerti szerszámmal lehetetlen és balesetveszélyes dolgozni.

Szerszámok karbantartása

Ősszel készítsd fel a szerszámaidat a tavaszi feladatokra. Fotó: 123rf.com

 • A fűnyíróról távolíts el minden fűmaradványt, talajmaradványt. Az elektromos fűnyírót azonban ne mosd le, csak szárazon tisztítsd! Tárolhatod felakasztva, a lényeg, hogy száraz helyen legyen.
 • Vigyázz, hogy a benzines fűnyírót mindig hátra billentsd a tisztításakor, mert különben olaj kerülhet a légszűrőbe. A fűnyíró burkolatát is alaposan mosd le.  Az utolsó használat után távolítsd el az olajat és a benzint. Amikor a benzines fűnyíród megszáradt a mosás után, a mozgó alkatrészeket, vagyis a csapágyakat, a gázkart, az indítórudat ápold gyantamentes olajjal, de csak óvatosan, hogy ne kerüljön olaj a motorra és a hajtóműre. Érdemes ilyenkor megéleztetni a pengéket, hogy teljesen felkészülten várhassák az első tavaszi bevetést.
 • Hiába ápoltad le a szerszámaidat, ha nem tárolod őket helyesen. Ügyelj rá, hogy az élek ne érjenek egymáshoz. Ne pakold egymásra a szerszámokat, mert amikor majd kihúzod az egyiket, hogy használhasd, egészen biztosan borulni fog az egész halom, ami kiváló alkalom arra, hogy megsérüljenek. A helyből soha nem elég, de legyél kreatív és használd bátran a falakat, az ajtók belső felét, a szekrények oldalát is a tárolásra. Egyrészt akasztókat tehetsz rájuk, másrészt polcokat. Ha mozgó alapra helyezed őket, mint amilyen az ajtó, ügyelj rá, hogy jól legyenek rögzítve, nehogy valakinek a nyakába hulljanak a belépéskor. A szerszámok amúgy is balesetveszélyesek, így különösen oda kell figyelni a gondos tárolásukra.