Az almásokban pedig a csapadékhiány következtében gyümölcshullás tapasztalható. Az Agroinform.hu 2022. évi 29. heti kertészeti növényvédelmi előrejelzése.

A lehűlés után újra itt a hőségriadó, jelentős csapadék a hét második felében sem várható. Ennek a nyaralók örülhetnek, ellentétben a növénytermesztőkkel.

Az almásokban a legnagyobb problémát az almamoly és a vértetű jelenti

Az almában most az almamoly (Cydia pomonella) és a vértetű (Eriosoma lanigerum) okozza a legfőbb problémát. Az almamoly nagy egyedszámmal rajzik, de pontos információt csak a helyi csapdafogások adnak. Egyre több a lárva által károsított gyümölcs is.

A levéltetű-fertőzés (Aphididae) visszaesett, a levélaknázó molyok (Phyllonorycter spp.) pedig ebben az évben sem mutattak nagyobb tömeget. A varasodás (Venturia inequalis) és a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) a csökkenő fertőzési nyomás ellenére jelen van az ültetvényekben, ezért a védekezést folytatni kell mindkét betegség ellen.

alma

Intenzíven rajzik az almamoly, és egyre több a lárva által károsított gyümölcs is – fotó: Lepres Luca

A csonthéjasokat a sztigminás levéllyukacsosodás veszélyezteti

A csonthéjasokban a sztigminás levéllyukacsosodás (Stigmina carpophyla) terjed, lassan, de biztosan. A moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia laxa, M. fructicola) fellépése kevésbé veszélyeztet, hiszen nincsenek meg hozzá az ideális körülmények.

A poloskák népessége is emelkedik, ami jelenleg az érő gyümölcsökön, a paradicsomon és a paprikán tűnik fel a legjobban. Különösen az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) és a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) van jelen.


Védekezzünk a dióburok-fúrólégy ellen!

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) rajzik. Ne feledjük a védekezést ellenük, hiszen az imágót kell elpusztítanunk ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy tojásaikat a dió termésének zöld burkába süllyesszék, majd az abból kikelő lárvák később tönkre tegyék azt. A kártevő rajzása sokáig elhúzódhat, így többszöri kezelésre lesz szükség.

Támad a szőlőben a lisztharmat

A szőlő fajtától függően a fürtzáródás végén és a zsendülés elején jár. Elsősorban a lisztharmat (Uncinula necator) támadja a fürtöket.

szőlő

Zsendül már a Néró szőlőn is – fotó: Lepres Luca

Az aszály ellenére a tőkék lombozatán belül optimális mikroklíma alakul ki a kórokozó számára, így a betegség képes terjedni. Emiatt ismét kiemelt fontosságot kap a zöldmunkák elvégzése, a lombozat szellőzésének biztosítása végett. Enélkül lecsökken a kezeléseink hatékonysága. Ugyanakkor a fürtök napoztatása, a lelevelezés ebben a helyzetben napégést okozhat, tehát átgondoltan kell eljárni ebben a munkában is.

szőlő

Továbbra is terjed a lisztharmat a szőlőben – fotó: Lepres Luca

A szürkepenész (Botrytis cinerea) eddig még nem károsította a fürtöket, de azok érzékeny fejlettségi állapota miatt továbbra is fennáll a fertőzésveszély. Hiszen a fürtzáródás után a tömött fürtökön belül gyorsan terjed a betegség, ráadásul a zsendülés egyre inkább fogékonnyá teszi a termést a fertőzésre. Amennyiben csapadékot, nedvességet kap a növény, úgy fokozott fertőzési nyomásra kell számítani.

Megérkezett az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) is a szőlőbe, mely rendszerint a nyár második felében jelenik meg az ültetvényekben. Főként a fürtkocsányon találjuk meg a kártevőt. Jelentős kárt nem okoz, a védekezés általában nem indokolt ellene.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.