A június nagy része már eltelt, és első nyári hónap révén nem okozott csalódást. Többnyire meleg napok követték egymást. Az elmúlt egy hét sem telt másképp, hőség és szárazság volt jellemző. Ez a kórokozók szempontjából többnyire kedvező, mert az aszályos körülmények egy betegség terjedésének sem kedveznek a gyümölcsöseinkben, sem a szőlőben.

Almásokban rajzik az almamoly, a levéltetveknek és a vértetűnek kedvez az időjárás

Az almások az intenzív hajtásnövekedés és az intenzív gyümölcsnövekedés időszakában járnak, és a forróság erre is kedvezőtlenül hat. Sajnos a hétvégi és a jövő heti előrejelzés sem ígér elviselhetőbb hőmérsékletet, sőt ez csak fokozódik, és kánikula várható. Ilyenkor van nagy szükség az öntözésre.

A varasodás (Venturia inaequalis) fertőzéséhez nedvesség, magas páratartalom kellene, ez az elmúlt napokban nem valósult meg. A fertőzési nyomás ennek köszönhetően csökken, de a megelőző védekezés továbbra is szükséges. A lisztharmat (Podosphaera leucotricha) terjedése is visszaesett, a légköri szárazság és az UV-sugárzás nem kedvez a kórokozó szaporító képleteinek.

Élénken, bár igencsak hektikusan rajzik az almamoly (Cydia pomonella). A nemzedékek néhol összemosódnak, nehéz megállapítani, hogy ez még az első nemzedék vagy már a második. A szívó kártevőknek, mint a levéltetvek és a vértetű (Eriosoma lanigerum), kedvez a meleg, száraz időjárás, és a folyamatosan megjelenő fiatal levelek és hajtások jó táplálékforrást biztosítanak számukra.


Körtén a tűzelhalás (Erwinia amylovora) tüneteivel itt-ott már találkozhatunk, a fertőzés valószínűleg a sebzéseken keresztül történt. A tűzelhalás ellen a legeredményesebben a fertőzött hajtások eltávolításával védekezhetünk.

Terjed a cseresznyében a monília

A cseresznyén és meggyen továbbra is rajzik a cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi, R. cingulata), és az elhúzódó tojásrakás is tart. Védekezésre azonban már csak a késői fajtáknál van esély, ott is nagyon ügyeljünk a kijuttatni kívánt készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejére.

A nyüves, azaz a „kukacos" cseresznyén túl a moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia laxa, M. fructicola) is terjed a megszúrt, rágott, sérült gyümölcsökön. Szerencsére az időjárás e tekintetben mellettünk van és gátolja a gyümölcsrothadás berobbanását. Súlyosabb kár csak ott tapasztalható, ahol a védekezés elmaradt vagy hiányos volt, azaz főként a házikertekben.

cseresznye

"Kukacos" cseresznye – fotó: Lepres Luca

A tafrinás levélfodrosodás (Taphrina deformans) által sújtott őszibarackfák lombozata mostanra megújult. A sztigminás levéllyukacsosodás (Stigmina carpophyla) viszont erősödött, főként az őszibarack levelein, de a tünetek a kajszi gyümölcsein is felfedezhetőek.

Az időjárás kedvez a szőlőnek

A szőlő gyorsan elvirágzott. A fenológiában fajtától és területi adottságoktól függően tapasztalhatóak különbségek. Zömében sörét nagyságúak a bogyók, de találkozni már borsó méretűekkel is.

A forróság, a légköri aszály és a csapadék nélküli napok sorozata visszafogta a betegségek kezdeti fertőzését. Korábban több helyen megtalálták a peronoszpóra (Plasmopara viticola) tüneteit, de a jelenlegi időjárás kicsit sem kedvez a betegség újabb fertőzésének. A feketerothadás (Guignardia bidwellii) terjedése is megállt, hiszen annak sem kedvez a száraz forróság.

A lisztharmat (Uncinula necator) lelassult, de a védekezést fent kell tartani, mert a hőmérséklet kismértékű csökkenése és a páratartalom emelkedése esetén új erőre kaphat. Ennek ellenére a nem megfelelően gondozott ültetvényben megtalálták a lisztharmat tünetét a fiatal szőlőbogyókon. A kezelt ültetvényekben nem észlelhetőek még a tünetek.

Az ESCA jellegzetes tünetei most korábban jelentek meg a szokottnál. Néhol már felfigyelhetünk a tigriscsíkos levelekre és az apoplektikus tüneteket mutató szőlőtőkékre, melyek hirtelen elszáradnak.

szőlő

Apoplektikus tünet – a szőlőtőke hirtelen pusztulása – fotó: Lepres Luca

Ahol jelen vannak az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) L2-L4-es stádiumú lárvái, és a védekezés még nem történt meg ellenük, ott az aktuális permetezési fordulónál juttassunk rovarölő szert is. A védekezésre több hatóanyag áll rendelkezésünkre, úgymint az alfametrin, a tau-fluvalinát, a spinozad és a flupiradifuron.

A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása megkezdődött. A csapdák kis számban fogják az egyedeket. A védekezés nem indokolt.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.