A szél és a szokatlanul nagy meleg tovább szárította a kertek talajait, a fagyosszentek pedig egy kicsit elkésve, de néhol hajnali fagyot is hoztak. Gyengébbek, érzékenyebbek lettek a növényeink, védeni kell őket.

Almában, körtében védekezés szükséges!

A május 18-ai fotón a körte varasodásának, a rozsdájának és a körtelevél-gubacsatkának a tüneteit is láthatják. A három károsító közül a varasodás okozhatja a legnagyobb gondot. Ennél a fényképen látható fertőzési szintnél már feltétlenül védekezni kellene, a fogékony almafajtákban is.

körte

Ennél a fényképen látható fertőzési szintnél már feltétlenül védekezni kell – fotó: Zsigó György

A rozsdagombák fejlődése, biológiája több ponton is eltér a varasodásnál megismertektől. Ezért a varasodás elleni készítmények visszafogják a terjedését, de nem tudnak 100%-os eredményt elérni a rozsdák ellen. A Score 250 EC és névváltozatai, az Alfa-Solo, a Yerupaja és a Difcor 250 EC kifejezetten a rozsdákra is bevizsgált és engedélyezettek.

A május 16-ai fotón a szeder rozsdájának a spóratelepei láthatóak, a fenti készítmények itt is engedélyezettek, és egy kisfilmet is készítettünk az őszi teendőkről. A körterozsda videóját megtalálhatják itt. Sajnos a filmben ajánlott mankoceb már nincs forgalomban. (A körterozsda gazdaváltós gomba, egyes borókafajokról terjed át a körtére. Állítólag 100-150 méteres szomszédságból is átfertőzhet széllel, rovarokkal.)

szeder

Szeder rozsdájának a spóratelepei – fotó: Zsigó György

Rajzanak a gyümölcsmolyok

A szilvamoly hernyóit, a kikelésüket a tojásokból már jelezte dr. Hári Katalin a webkamerás előrejelzéseiben.

Az összes gyümölcsmoly rajzik, már az almamoly és a tarka szőlőmoly hernyói ellen is el lehet kezdeni a védekezést. A permetezések indításáról a gazda tud dönteni! Erről a kérdésről és persze a felhasználható rovarölőkről írtam az előző felhívásban, és itt több néznivalót is ajánlottam, pl. a cseresznyelégyről is.

Színesedik a cseresznye, és megjelentek a cseresznyelegyek is. A legtöbb csapdakertünkben már jelezték a kollégák a ragacsos sárgalapokra felragadt legyeket, valószínűleg már a fák napsütötte oldalán párzanak az önök kertjében is. Ezt a fák tetejére kiakasztott ragacsos sárgalapokkal pontosíthatják. Néhány korai cseresznyefajta még a tojásrakás előtt leszüretelhető, a fajták többségénél azonban védekezni kell annak a kertésznek, akit nagyon zavarnak a „kukacos" (valójában nyüves) cseresznye- vagy meggyszemek.


A rovarölő szerekben nincs változás. Felszívódó a Mospilan 20 SG (14 é.v.i.). Kontakt szerek, melyekkel ismételni kell: Decis és a Kaiso Garden (mindkettőnél 7 é.v.i.), Karate Zeon 5 CS és Lamdex Extra (mindkettőnél 3 é.v.i.). Színesíti a palettát a cseresznyelégy ellen is engedélyezett Combi-protec „hatásjavító segédanyag", melynek a technológiáját még tisztázni kell, és főleg a diónál lesz nagy jelentősége.

Az időjárás nehezíti a növények tápanyagfelvételét

A szélsőséges időjárás a növények tápfelvételét is megnehezíti. A fénykép egy olyan rózsabokor leveléről készült, amely a talajból nehezen tudta felvenni a tápanyagokat. Ezek tipikus hiánybetegség-tünetek.

rózsa

Rózsabokor, amely a talajból nehezen tudta felvenni a tápanyagokat – fotó: Zsigó György

A szállítást végző levélerek még működnek, zöldek, de máshol már halványodnak, sőt a szélek felé elhalnak a levelek. Vashiányra tippelek, de mivel az egyes tápanyagok felvétele sok környezeti tényezőtől függ, többek között pl. a többi tápelem mennyiségétől, arányától is, ezért egy mikroelemekben gazdag komplex talajt, illetve lombtrágyát javaslok. (A sárgult levélszövet könnyen perzselődik, az alsó dózissal permetezzenek.)

Parlagfű: itt még könnyen gyökerestűl kihúzható – fotó: Zsigó György

A parlagfű május 19-ei fotója önmagáért beszél, még könnyedén és gyökerestől kihúzható, komposztálható.