ALMA TÁROLÁSI BETEGSÉGEI
2006. november 24., péntek 15:18:28 / Agroinform Kiadó
Az apadási veszteségek, az élettani betegségek (üvegesedés, lenticella foltosság, húsbarnulások, héjbarnulások, magházbarnulások) és a helytelen tárolási technika mellett igen nagy károkat okozhatnak az alma tárolása során fellépő betegségek is, melyeket gombafertőzések váltanak ki. A kórokozók egy része sebparazita, tehát csak a sérült gyümölcsöt képesek fertőzni, mások ezzel ellentétben az ép bőrszöveten is áthatolnak.
A Monilia fructigena okozta rothadás tünetei az ültetvényekben jól ismertek. A tárolás során azonban egy másik tünettípussal találkozunk. A fertőzött, de még tüneteket nem mutató gyümölcsök a tárolás során barnára majd feketére színeződnek. A gyümölcs húsa rugalmassá, gumiszerűvé válik. Az alma héja sima és fényes, alakja nem változik. Ha magas a páratartalom a tárolóban, a termés felületén ritkán megjelenhetnek a kórokozó szaporító képletei. Ezek az exogén sztómák fehér színűek, elszórtan jelentkeznek, viszonylag kevés konídium képződik rajtuk. Ezt a tünetet nevezzük „fekete almának”.
Az alma szürkepenészes rothadását a Botrytis cinerea okozza. Az egyik leggyakoribb tárolási betegség. A kórokozó vegetatív teste (micéliuma) gyorsan átszövi a gyümölcs húsát, így az rövid időn belül barnul és elrothad. A fertőzött terméseket beborítják a gomba szürkés, vattaszerű szaporítóképletei, innen kapta a nevét is: „szürkepenész”.
A penicilliumos rothadás kiváltója a Penicillium expansum. Más penicillium fajok is előfordulhatnak a tárolt almán, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az előbb említett gomba okozza a legjelentősebb károkat. A kórokozó leggyakrabban sérüléseken át, vagy a kocsánynál fertőz. Miután a micélium átszőtte a szöveteket, lágy rothadás jön létre. A héj vörösesre színeződik, könnyen felreped, alatta a hús kásás, folyékony. A megtámadott részeken zöldeskék spóravánkoskák keletkeznek. (A betegség népies neve az alma kék- vagy zöldpenészes rothadása.) A fertőzötten betárolásra került termés gyors rothadásnak indul és a körülötte lévő egészséges gyümölcsöket is megbetegítheti.
A trihotéciumos rothadás esetén sekélyen bemélyedő, barna rothadás figyelhető meg, a hús állománya szivacsossá válik. A gyümölcshús erősen keserű lesz és ezt az ízt az egészséges szövetek is átveszik. Ezért nevezik a Trichotecium roseum okozta betegséget „keserű penésznek”. A fertőzött foltokon rózsaszín bevonat jelenik meg.
A fehérpenészes rothadásért a Rhizopus stolonifer nevű gomba a felelős. A kórokozó igen gyors lágyrothadást okoz. A fertőzött gyümölcsök kellemetlen, erjedt szagúak, felületüket fehér, majd később feketévé váló penészgyep borítja.
Az alma tárolási feketerothadását az Alternaria alternata nevű polifág kórokozó okozza. A héjon kezdetben kicsi, barna foltok jelennek meg, melyek később kiterjedtté válnak és bemélyednek, de nem terjednek mélyen a húsba.
A lenticellarothadást a Gloeosporium album idézi elő. Főleg a hosszú ideig tárolt almák esetében okoz jelentős veszteséget. A termések még az ültetvényben fertőződnek, de a kórokozó spórái csak az érés előrehaladtával, kedvező körülmények között, a tárolóban kezdenek csírázni. A fertőzött gyümölcsökön, gyakran a lenticellákból kiindulva, barna, egyre terjedő foltok láthatók.
A tárolási varasodást a szabadföldön is károsító Venturia inaequalis okozza. A kórokozó akkor fertőzi a terméseket, amikor a szüret miatt már lezárultak a permetezések. A gyümölcs teljesen tünetmentes, amikor betárolásra kerül. Kedvező, párás körülmények között, szürkés foltok jelennek meg a termés felületén. A megbetegedés nem csak az áru piacosságát rontja, de utat is nyit más seben át fertőző, szaprofita gombák számára.
A Cylindrocarpon heteronema is gyümölcsfoltosodást idéz elő a tárolókban. A fertőzési helyek körül (lenticellák, csészelevelek környéke) barnás színű, lágy foltok jelennek meg. A rothadás az egész almára kiterjed, rajta fehéres penészpárnácskák jelennek meg.
A tárolás során fellépő megbetegedések elleni védekezésben nagy szerepet kap a megelőzés. A kártevők (pl. almamoly, almailonca) és kórokozók (pl. ventúriás varasodás) elleni szokásos védekezés mellett, nagy gondot kell fordítani a szedés, a válogatás, a szállítás és a betárolás során a sérülések elkerülésére. Fontos a göngyölegek és a tárolók fertőtlenítése is, hiszen a falakon mindig megtalálhatók a gombák szaporítóképletei. A tárolás alatt kerüljük, hogy a gyümölcsök felületét állandóan víz borítsa, figyeljünk a párásító berendezések helyes beállítására.
Petróczy Marietta
PhD hallgató
gyümölcs
alma
kártevő
borászat
agrárlogisztika
kap
kecske
árutőzsde kukorica
gumi
ford
víz
Ajánlott cikkek
Ha ezt teszed szeptember végén a leanderrel, jövőre rengeteg virág lesz rajta!
Fedezd fel, mikor és hogyan vágd vissza leanderedet, hogy igazán dús és mutatós legyen!
Az adat nem minden – Ember nélkül nincs működő digitalizáció + VIDEÓ
A digitalizáció csak akkor hoz eredményt, ha az ellátási lánc minden szereplője érti és...
Nézd csak, mit tud az AgroMap, a térkép alapú webes gazdálkodási napló!
Térképes nézetek, nitrát jelentés exportálása, NÉBIH eGN – mindezt egy kattintással,...