A tavaszi fagyok mellett ugyanis a tavalyi és az idei aszály súlyosbítja a helyzetet, a fáknak nincs energiájuk kinevelni a jövő évi termést biztosító virágrügyeket, nyilatkozta az Inforádiónak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Almatermés Magyarországon

Az utóbbi 5 évben 350-500 ezer tonna körüli almatermés volt jellemző hazánkban, 2018-ban volt kiugróan jó termés, akkor több mint 800 ezer tonna termett. Idén 350 ezer tonna várható, az elmúlt 10 évben az egyik legalacsonyabb mennyiség. A területek is jelentősen lecsökkentek, 20 évvel ezelőtt 42 ezer hektár almatermő területtel rendelkezett Magyarország, ma ez a szám 24 ezer hektár.

Mi áll a háttérben?

  • Tavaszi fagyok: az almatermő területek körülbelül 70 százaléka az ország északkeleti részében található, ahol húsvét után három egymás utáni éjszaka is -2, -6 Celsius-fokos lehűlések voltak tapasztalhatók.
  • Aszály, amely tulajdonképpen tavaly nyár óta tart.

Lesz-e jó ára az almának?

Mivel hatalmas terméskikesésről beszélhetünk, egyértelműnek gondolhatjuk, hogy jó áron tudják majd értékesíteni a termelők a gyümölcsöt, de mivel az Európai Unió más országaiban jó termést várnak, így nehéz lenne megmondani, mi várható.

Az viszont a szervezet elnöke szerint biztos,

ha nem lesznek kimagaslóan jók az árak, akkor nagyon sok termelő fog felhagyni az almatermesztéssel, elfogynak az anyagi tartalékok.

Az aszály nem csak az idei termést teszi tönkre

Minden egyes mezőgazdasági ágazat szenved a csapadékhiány miatt, de amíg a kukoricát például jövőre újra lehet vetni, tiszta lappal lehet indulni, addig a gyümölcsfák esetében más a helyzet: a jelenlegi aszály már a jövő évi termésre is rányomja a bélyegét, mivel várhatóan gyenge lesz a rügyképződés.

Aszálytérkép és friss hírek az aszályról: légy képben, hol, mekkora a baj!

Indexkép: Pixabay