Biztatóak az idei meggypiaci kilátások: mindenki magasabb árakra számít az előző évekhez képest, amelyre meg is van az esély, de konkrétumot még senki nem mer mondani. Ha kedvező árszínvonal alakul ki, akkor még a közepes termés mellett is eredményes lehet az idei éve az ágazatnak.

Most a szakemberek mindenkit arra biztatnak, hogy vigyázzanak a termésükre, lehetőség szerint öntözzenek, és a növényvédelem terén mindent kövessenek el, amit csak lehet, mert nem lesz rossz ára a meggynek – írja a novenyvedoszer.hu.

meggy

Még a közepes termés mellett is eredményes lehet az idei éve az ágazatnak – fotó: pixabay.com

A közepes meggytermés ellenére kifejezetten jók a piaci kilátások

Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke is úgy fogalmazott, hogy nem meri elkiabálni, de az idén jó éve lehet a hazai meggytermelőknek. Mivel a versenytársainknál kifejezetten rossz szezon várható, így keresleti piac fog kialakulni.

A közepes termésünk ellenére kifejezetten jók a piaci kilátások, ugyanis a lengyeleknél harminc-ötven százalékos a fagykár mértéke, ha ennyi kiesik a termésből, akkor az önmagában több, mint a teljes magyar meggytermés.

"A szerbek a második nagy meggytermelők a 100 ezer tonna mennyiségükkel a mi 60-70 ezer tonnánkkal szemben: ott húsz százalék körüliek a fagykárok, a németeknél is jelentős fagykárról számoltak be, bár ők már nem nagy termelők. Ezért számítunk keresleti piacra, így olyan évünk lesz, amikor nem a befőtt meggy ára határozza meg a piacot, s nem az lesz meghatározó, hogy a konzervgyárak milyen áron tudnak kötni szerződést, hanem a lengyelek mennyiért viszik ki a magyar meggyet az országból, amiből aztán fagyasztott meggyet szeretnének gyártani" –összegezte Apáti Ferenc.


meggy

Mivel a versenytársainknál kifejezetten rossz szezon várható, így keresleti piac fog kialakulni – fotó: pixabay.com

Élénk lengyel érdeklődés várható

2017-ben a lengyelek meggyből 20-30 ezer tonna körüli mennyiséget vásároltak meg tőlünk – azóta sem volt erre példa. Mivel ebben az évben arra lehet számítani, hogy a termésükből kiesik 60-90 ezer tonna, – ami lényegében a fagyasztóiparuk kiszolgálásának felel meg –, valahonnan ezt hiányt enyhíteni kell, tekintettel arra, hogy a fagyasztott meggy készletek szinte egész Európában üresek.

A terméktanács elnöke szerint feltételezhető, hogy a lengyelek nagyon élénk keresletet fognak mutatni a magyar meggyért. Ezért az idén a magyar meggy árát az határozhatja meg, hogy a lengyel fagyasztóipar milyen árat hajlandó adni érte.

2023-ban 57 ezer tonna volt a hazai meggytermés, ami egy gyenge közepes termésnek számított, és  amelyet előreláthatóan az idén sem haladunk meg. Erősen nehezíti a becslést, hogy fajtánként, régiónként, mikro körzetenként, gazdaságon belüli ültetvényenként nagyon heterogén a kép. A FruitVeb elnöke hozzátette: a gyengébb hozamú gyümölcsösöket is érdemes óvni, mert jó felvásárlási ár ígérkezik.