Ebben az évben Európa burgonyatermése – az északi körzetek kedvezőtlen időjárása miatt – jóval kevesebb lett a sokévi átlagnál, ami több országban burgonyahiányhoz vezetett – írja a freshlaza.com

A hiány kialakulásához az is hozzájárult, hogy a legutóbbi néhány évben lényegesen megnövekedett a feldolgozott burgonyatermékek kereslete, illetve fogyasztása, így most több nagy feldolgozó üzem nagyobb mennyiségű alapanyag hiánnyal küszködik.

Ugyanakkor a rendszeres burgonyaexportőr Egyiptom jelenleg is számottevő felesleggel rendelkezik, amelyet szívesen ajánl fel európai exportra.

burgonya

Több országban burgonyahiány alakult ki – fotó: pexels.com


Az exportőr vállalat részéről Yassen Abdelhay hangsúlyozza, hogy az egyiptomi burgonya minősége mindenben megfelel az európai szabványoknak, illetve követelményeknek, így az ideális forrást, illetve fedezetet jelenthet az európai hiány enyhítésére, sőt Egyiptom megfelelő beszállító lehet a következő években is, mivel a belső termelését mintegy 20-50 százalékkal emelni szándékozik.

Az egyiptomi árajánlat is kedvező, mivel az étkezési burgonya FOB átlagára jelenleg Belgiumban 400-450 euró, Franciaországban 560 euró tonnánként, miközben az új termés betakarításáig az árak emelkedése várható. Ugyanakkor az egyiptomiak, FOB egyiptomi kikötőben tonnánként mindössze 320 eurót kérnek.