Nova Scotia, azaz Új-Skócia Kanada második legkisebb tartománya. A délkeleti partvidéken lévő tartomány legnagyobb része az Új-Skóciai-félszigeten terül el, melyet az Atlanti-óceán határol. Ezért olyan is az éghajlata, mint Skóciának: gyakran esik a hűvös eső, és ugyancsak gyakori a köd. Mégis van itt mezőgazdaság, de a legsikeresebb farmok üvegtető alatt működnek – írja a Syngenta blog.

Itt van például az 1963-ban alapított és azóta többször bővített Den Haan Greenhouses, amelynek tulajdonosa, Luke den Haan azt tervezi, hogy a nyolchektárnyi üvegházterületét a következő években megduplázza.

„Az év 11 hónapjában folyamatosan takarítjuk be a termést, mégpedig olyan hatékonyan, hogy négyzetméterenként 67 kilogramm paradicsomot és négyzetméterenként 200 kilogramm uborkát szedhetünk évente” – mondta Luke den Haan, aki őszintén megdöbbent tavalyi hollandiai tanulmányútja során, hogy az elsősorban salátaféléket termesztő holland üvegházakban egész évben folyamatosan érnek be a zöldségek. Ezért az üvegházaiban bevezeti a LED-világítást, hogy nála se maradjon ki egy hónap bevétel.

paradicsom

Négyzetméterenként 67 kilogramm paradicsomot szednek le évente – illusztráció: Shutterstock

„Évtizedek óta dolgozunk, és 1999-ben új üvegházat építettünk, majd 2012-ben újabb négy hektárral bővültünk. De egyre több helyre és új technológiákra van szükségünk, hiszen a kereslet folyamatosan emelkedik” – magyarázza, de hozzáteszi, hogy az üvegházak bővítésének azonban komoly ára van. Hektáronként 2,4 millió kanadai dollárba kerülnek biogázfűtéssel és LED-világítással.