A csonthéjas kultúrák termesztése az utóbbi években egyre nehezebb, ennek az oka, az a szélsőségessé vált időjárás, ami komolyan veszélyezteti az ágazat hosszútávú fennmaradását. Szinte általánosnak mondható az enyhe tél miatti korai fakadást követő lehűlés, ami jelentős fagykárt okoz.

Ami szerencsésen túléli ezt az időszakot annak növényvédelmére a megszokottnál is nagyobb figyelmet kell fordítani! Különösen most, amikor az időjárás is hajlamosít a betegségek kialakulására, hiszen a melegebb napokat hűvösebb, csapadékosabb, párás napok váltogatják.

csonthéjas

A csonthéjas kultúrák termesztése az utóbbi években egyre nehezebb – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

A csonthéjas kultúrák legfontosabb betegsége a moníliás betegség, ami egész tenyészidőszakban veszélyezteti az ültetvényeket. A betegséget több kórokozó is okozhatja, melyek fertőzési ideje és tünetei kissé eltérőek.

A szürke Monilinia laxa és a mogyoróbarna M. fructicola virágzástól egészen gyümölcsérésig, míg a krémszínű telepeket okozó M. fructigena kizárólag az érésben lévő gyümölcsöket képes megfertőzni sebzéseken keresztül.

A moníliás betegség elleni védekezés kulcsfontosságú pontja virágok védelme! Ennek hiányában sok esetben minden további kezelésünk megkésett, mivel a kórokozók a virágon történő behatolást követően a vesszőbe, onnan pedig a vastagabb fás részekbe is bejutnak. Sajnos mai napig nincs megfelelő hatékonyságú készítmény a fás részekben terjedő monília ellen. Azonban a virágzást követően sem szabad megfeledkezni a védekezésről, hiszen ahogy korábban említettem a betegséget okozó kórokozók ezt követően is, akár még terméséréskor is fertőzhetnek!

monília

A moníliás betegség elleni védekezés kulcsfontosságú pontja virágok védelme – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

A kórokozók elleni védekezés még kémiai készítmények alkalmazása esetén is nehéz feladat, azonban a fogyasztók részéről egyre növekszik a kereslet a kémiai növényvédő szerektől mentes termékekre.

Ez szükségessé teszi a természetes eredetű biológiai megoldások alkalmazását, melyeknek nincs hatóanyag maradéka. Jelenleg azonban nem csak hazánkban, hanem mondhatni európai és világ szinten korlátozott a monília ellen is engedélyezett biológiai készítmények listája.

A Syngenta célja, hogy segítsük a termelőt ezen elvárások teljesítésében is, ezért nagy öröm, hogy első biológiai készítményünk a Taegro, a 2024-es évtől alkalmazható cseresznye, őszibarack, nektarin, valamint kajszi védelmére is!

Ez a baktérium alapú gombaölő készítmény a Bacillus amyloliquefaciens baktérium egy speciális törzsét tartalmazza, mely háromféle módon fejti ki hatását. Elsősorban a levélfelületen elszaporodva akadályozza a kórokozó megtapadását, így a kórokozó nem képes behatolni a levélszövetébe. Másodsorban olyan anyagokat választ ki, amik gátolják a kórokozók tovább fejlődését, harmadsorban pedig belülről javítja a kezelt növény ellenálló képességét, így annak fogékonysága csökken a betegségekkel szemben.

taegro működése

A Taegro működése – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Kijuttatása megelőző jelleggel blokkos alkalmazással javasolt, a biológiai készítményektől elvárható hatékonyságot csak ebben az esetben tudja garantálni! Az említett kultúrákban virágzás kezdetétől (BBCH 61) fogyasztásra érettségig (BBCH 89) alkalmazható 0,185-0,37 kg/ha-os dózisban moníliás betegségek, valamint szürkepenész ellen.

taegro

Stabilitása kiemelkedő a legtöbb forgalomban lévő készítménnyel keverhető (rézzel és kénnel is), kiválóan alkalmazható más monília elleni készítmények, például Chorus partnereként. A levélfelület kémhatásában az enyhén savas, vagy lúgos környezet sincs hatással a szaporodására (pH 5-9), a hőmérséklet tekintetében szintén rugalmas, optimuma 20-30 C között van, de ettől kismértékben eltérő hőmérsékletet is elvisel. Fontos azonban megjegyezni, hogy baktériumként az intenzív UV sugárzás károsítja, ezért fontos, hogy kijuttatását inkább a késő délutáni, esti órákra időzítsük.

Tárolása nem igényel semmilyen speciális körülményt, hagyományos növényvédőszer-raktárban bontatlan csomagolásban akar három évig is eltárolható! A készítmény ökológiai gazdálkodásban engedélyezett és az AÖP ültetvényekben felhasználható biológiai ágensek listáján megtalálható (+2 pont)!

További információkért látogasson el a Syngenta Magyarország Kft. weboldalára vagy keresse a területi képviselőit!

www.syngenta.hu

syngenta