A szőlőtőkék nagyon érzékenyen reagálnak az emelkedő hőmérsékletre, a 2011-től 2020-ig tartó évtized pedig ebből a szempontból rekordokat döntögetett. A magashegyek ültetvényeiből származó szőlők azonban hihetetlenül jó borokat eredményeztek – írja a roadster.hu.

Az Adrianna Vineyard ültetvényei gyönyörű természeti környezetben, az argentin Uco-völgyben, 1500 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók. Ami nagyon meghatározó ezen a területen, az az, hogy nagyon magas a napsütéses órák száma.

Nicolas Catena Zapata borász, aki igazán összetett ízvilágú borokat szeretett volna előállítani, talált rá erre az egyszerre hűvös és napos helyre 1992-ben. Nem volt biztos benne, hogy a Chardonnay és a Malbec szőlő megérik errefelé, de kockáztatott, és igaza lett: családi pincészetét 2023-ban a világ legjobb borbirtokának választották.


Ezzel bebizonyította, hogy a globális felmelegedés közepette a borászoknak magasabbra kell menniük. A magasan fekvő helyeken ugyanis a felmelegedés okozta hőmérséklet-emelkedés kevésbé intenzív, mint a tengerszinthez közelebbi helyeken.

A magashegyi környezetben hatalmas különbségek lehetnek a nappali csúcs- és az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet között, aminek eredménye az, hogy a szőlők lassan érnek be, így megőrzik savtartalmukat.

Indexkép (csupán illusztráció): Pixabay