Az utóbbi években Spanyolország mag nélküli csemegeszőlőkből Európa legnagyobb termesztő és forgalmazó országává lépett elő – olvashatjuk a freshplaza.de hírportálon. Ennek a gyümölcstípusnak a fogyasztása Európában rendkívül gyors ütemben növekszik, és egyre több olyan ország is bekapcsolódik a fogyasztásba, ahol korábban ezt a típust nem ismerték.

Egyébként maga a szőlőfogyasztás is növekszik, és több ország szupermarketjei már – a hagyományos európai szezonon kívül is – egész évben árusítják ezt a gyümölcsöt, bár a hagyományos (nem mag nélküli) fajták fokozatos visszaszorulása figyelhető meg.

Amint Miriam Cutillas, az egyik legnagyobb spanyol termesztő és forgalmazó vállalat, az Alicante-i Uvasdoce marketing igazgatója elmondta, az új típusú fajták gyors felfutása kiváló ízének, a magvak kiküszöbölése miatti egyszerű fogyaszthatóságának és mérsékelt árfekvésének tudható be.

Mag nélküli szőlőkből egyre többet fogyasztunk

Egyre többet fogyasztunk mag nélküli szőlőkből – Fotó: pixabay.com

A spanyol piacon azonban ez év június-július hónapban a kereslet –  elsősorban a csonthéjasokkal való bőséges ellátottság miatt – viszonylag alacsony volt. A német és a közép-európai piacon viszont sikerült túlszárnyalniuk a hasonló olasz termékek forgalmát.

Az Uvasdoce a mag nélküli fajtáinak forgalmát ebben az évben 40 százalékkal (összesen hatmillió kilóra) kívánja növelni. A vállalat minden keresletet ki akar elégíteni, ezért az elmúlt évben április és június között alkalmazott 40 szezonmunkás helyett az idén már 160 munkást állítottak be. A termesztők a mennyiség mellett a minőség javításának is kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, amelyhez főleg fajtaváltásra lenne szükség.