A múlt heti extrém hőség a gyümölcsfáinkat sem kímélte. A szomjazó kártevők egyre csak szaporodnak és ostromolják az érésben lévő gyümölcseinket. Jót fog tenni a jelenlegi lehűlés, de résen kell lennünk, mert az érkező csapadékkal a gombás betegségek újra elstartolnak.

Sürgető feladat a csonthéjas gyümölcsök betakarítása

A csonthéjas gyümölcsök betakarítása folyamatos. Sőt, sürgető feladat, mert minél tovább marad kint a termés a fákon, annál több kártevő fogyasztja azt. Így van ez a kajszival is, ahol a madarak, a darazsak és a hangyák mellett még a sáskák is rongálják az érésben lévő termést.

A sáskák is rágják a kajszit – fotó: Lepres Luca

kajszifa

A darazsakról nem is beszélve... – fotó: Lepres Luca

Jelenleg a cseresznyén és a meggyen elsősorban a mechanikai sérüléseken megtelepedő gombáktól kell tartanunk. Mindeddig az időjárás nem kedvezett nekik, azonban a lehűlés és némi csapadék beindíthatja a fertőzést. Védekezni azonban már nem tudunk, így marad a minél előbbi gyümölcsszüret.

Védekezés szükséges az almamoly ellen

Az alma és a körte nevelik gyümölcseiket, már amennyire a vízhiány és a múlt heti légköri aszály engedte azt. Főleg a körte esetében nagy szükség van az öntözésre, némely fajta a párásítást is erősen igényli. A gyümölcsök zöme már elérte az 50%-os gyümölcsméretet.

Az almamoly (Cydia pomonella) második nemzedéke intenzíven rajzik, a csapdák igen nagy számban fogják a hím egyedeket. A védekezés ellenük indokolt.

A varasodás (Venturia inaequalis) terjedését visszafogta a múlt heti szárazság, ugyanakkor akárcsak a többi gombabetegség esetében, itt is fontos a megelőzés. Hiszen minimális nedvesség elősegítheti az újabb fertőzést.

Az almafalisztharmatról (Podosphaera leucotricha) se feledkezzünk meg. Az eddigi extrém magas hőmérséklet gátolta a terjedését, de most újra optimálisak lesznek számára a körülmények.

Védekezzünk a szőlőben a lisztharmat ellen!

Lisztharmat a szőlőbogyón - nehéz észrevenni, de ott van – fotó: Lepres Luca

A szőlőben a lisztharmat elleni védekezés most a legfontosabb, mert a kezelt ültetvényekben is megtalálhatóak a tünetek egy-egy bogyón. Úgy tűnik, a fertőzéshez a reggeli harmat és a kevéske eső okozta minimális nedvesség is elégnek bizonyult. A fertőzés továbbterjedését a permetezésen kívül a zöldmunkával is megakadályozhatjuk. Hiszen, mint azt jól tudjuk, a megelőzés során fontos, hogy szellős, vékony lombfalat alakítsunk, ami gyorsan felszárad.

A kijuttatni kívánt hatóanyagok megválasztásakor ügyeljünk arra, hogy felszívódó és kontakt szereket egyszerre alkalmazzunk. Ahol már megjelentek a tünetek a bogyókon, legjobb, ha kuratív készítményt is használunk, mint például a meptildinokap hatóanyagú Karathane Star.

A kártevők is ellepték a szőlőt, főként a lombozaton. A szőlőgubacsatka (Eriophyes vitis) és a filoxéra (Viteus vitifoliae) levéllakó alakjának gubacsai mellett a kígyóaknás szőlőmoly (Phyllocnistis vitegenella) kacskaringós járatai is egyre csak szaporodnak a leveleken. A tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) viszont csak gyengén rajzik.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.