Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédő szer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel.

A dió rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédő szer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

A dió rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédő szer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég – Fotó: Pxfuel

Közleményükben azt írták, hogy a növényvédő szer a dió egyik legsúlyosabb betegségének a kórokozója, a xaj nevű baktérium ellen hat majd.

A xaj miatt jelenleg hatalmas gazdasági károk keletkeznek, viszont még nem áll rendelkezésre ellene hatásos, regisztrált szer.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz csaknem 175 millió forintos támogatásával, 253 millió forintból 2025 tavaszáig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont közreműködésével létrejövő növényvédő szer akár biotermesztésben is alkalmazható lesz – jelezték.

A növényvédő szer hatóanyagai a bakteriofágok, azaz olyan vírusok, amelyek kizárólag az adott kórokozó baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, ezáltal minimálisan avatkoznak be a környezetbe – olvasható a cég közleményében.


A társaság már korábban is fejlesztett a baktérium ellen egy – szabadföldi kísérletekben igazolt hatásosságú, jelenleg európai uniós regisztráció előtt álló – szert, annak azonban hátránya, hogy az UV sugárzás károsítja a hatóanyagát. Az új fejlesztés célja, hogy mindez ne történhessen meg.

Az új szer a dió xaj nevű baktériumferőzése ellen hat majd

Az új szer a dió xaj nevű baktériumferőzése ellen lesz majd hatásos – Fotó: Pxfuel

A 2010-ben alakult – biotechnológiai, környezetvédelmi és elektronikai hulladékfeldolgozási üzletágban tevékenykedő –, 25 embert foglalkoztató Enviroinvest Zrt. székhelye és biotechnológiai kutatóintézete Pécsen van, elektronikai hulladékbontó üzeme pedig Dunavecsén található.

A biotechnológiai szegmens további biológiai növényvédő szerek fejlesztését tervezi, illetve befektetőkkel létrehoztak egy startup céget, amely az egyik ilyen terméküket Indiában és Vietnámban készül piacra dobni – jelezték.