Folyamatosan csökken a gyümölcsfaoltványok iránti érdeklődés, ráadásul rengeteg külföldi gyümölcsfa érkezik a boltokba, ami miatt a hazai faiskolák és szaporítók is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek – írja a novenyvedoszer.hu

sárgabarack

A kajszibarack még mindig népszerű – fotó: pixabay.com

Nagyon sok vásárló nincs tisztában azzal, hogy ezek a külföldről behozott fák sok esetben rosszabb minőségűek, mint a hazaiak. Évről-évre egyre kevesebb gyümölcsfát ültetnek, pedig az ültetvények egy része elöregedett, korszerűtlen.

Az újdonságok megismerése iránt nagy az igény, de ez nem biztos, hogy a legjobb választás, hiszen a bevált, bizonyított, régi, jóízű gyümölcsfajtákban még mindig jobban lehet bízni, mint a számunkra eddig ismeretlen fajtákban.


Általában azok az oltványok a népszerűbbek, melyeknek a termését odahaza frissen lehet szedni: ilyen a meggy, az őszibarack és a kajszi. Sokan keresik a hosszan tárolható gyümölcsfajtákat is, de már nem olyan nagy számban, mint a friss gyümölcsöket, ugyanis sokkal egyszerűbb ezeket a piacon is beszerezni, mint ilyeneket termeszteni odahaza.

Barabits Elemér, az Alsótekeresi Faiskola vezetője szerint a héjas gyümölcsöket frissen kevésbé fogyasztják, de jól tárolhatók és a cukrászati ipar használja fel őket,  míg a friss gyümölcsök az otthoni kertekben egyre szerényebb mértékben vannak jelen, mert a dísznövények kezdik kiszorítani a gyümölcsfákat.

meggy

Van, aki inkább a piacon szerzi be a friss gyümölcsöket – fotó: pixabay.com

"Bár van kereslet a szőlőre, de azzal kell számolni, hogy sokszor kell permetezni – akár nyolcszor is –, de a klímaváltozással együtt járó nagy meleg és sok napsütés ennek a gyümölcsnek kedvez. Csemegeszőlőt lehet házi körülmények között is tartani, viszont a borszőlőnek komoly technológiája van, ezért azokat a nagyüzemek és a borászatok termesztik" – fogalmazott Barabits Elemér, a több, mint száz éves múltra visszatekintő faiskola vezetője.

A dísznövényeknek egyre nagyobb a népszerűségük, mert amellett, hogy szép látványt nyújtanak, lényegesen kevesebbet kell velük foglalkozni, nem kell permetezni, a gyep területe is növekszik, amihez ma már automata fűnyírókat is kínálnak, és a gépesítés még kényelmesebbé teszi az életünket.