Brian Turley, új zélandi mesterszakács 25 év után feladta egy londoni étteremben betöltött jól fizető állását, hogy idejének nagy részét otthon „a természet által felkínált szuperétkek", vagyis a gombák termesztésének és értékesítésének szentelhesse - írja a hortidaily.com

gomba

Gombaszakértők régóta tudják, hogy bizonyos gombafajok micéliumának illata jól ismert növényi illatokra emlékeztet – fotó: pixabay.com

Az illat a döntő

E tevékenység legfőbb érdekessége, hogy a termesztendő fajok kiválasztását azok micéliumának illata dönti el. Gombaszakértők régóta tudják, hogy bizonyos gombafajok micéliumának illata jól ismert növényi illatokra emlékeztet, bár a hasonlóság felismeréséhez esetenként jó szimat és egy kis fantázia is szükséges.

Kétségtelen viszont, hogy a Phoenix laskagomba micéliumának illata az ánizs és a vanília illatával társítható, az Új-Zélandon honos Hericium novae-zealandiae (korálfog)  gombáé pedig a fahéjra és a narancsra hasonlít.

gomba

A különleges gombák előállítása gyakran egészen különles ismereteket igényel – fotó: pixabay.com

Bizonyos gombák termesztése elfogadható nyereséget biztosít

Brian Turley arra is rájött, hogy a micéliumok illata a termesztési körülmények révén felerősíthető, és az illat egy adott gombafaj fő reklámozója lehet.

Néhány évvel ezelőtt megalapította a „Mighty Mushrooms" vállalatot, és felkutatva Új-Zéland különleges, vadon növő gombáit, és tudományos alapossággal megvalósította azok mesterséges termesztését.

A Pleurotus parsonsiae, a shiitake (Lentinula novae-zelandiae), a korálfog (Hericium coralloides), a Flammulina fajok, valamint a bársony szárnak is nevezett enokitake termesztése elfogadható nyereséget biztosít, bár azok előállítása gyakran egészen különles ismereteket igényel. A szaporítás csak klónozással történhet, táptalajként komposzt helyett többnyire sterilizált fapép alkalmazható, de egyes fajokhoz különleges pelletre van szükség.