Autóparkolókból, utcai fasorok menti házakból hívtak és mutatták az autókra, járdákra csöpögő mézharmatot. A fotón a fák alatt parkoló autón megcsorgó váladék csíkjait láthatják.

mézharmat

Mézharmat egy autón – fotó: Zsigó György

Hat napja permeteztünk a Mospilan 20 SG + Decis Mega + Vektafid A összetételű permetlével, a felső dózisokkal. Gyengének bizonyult a hatása, még a levélfonákon gyülekező, szabadon élő lárvákat sem gyérítette a kívánt mértékben, továbbra is „csurogtak” a levelek (középső kép). Az alábbi kép fénykép a lárvák által elhagyott üres, teknő alakú pajzsokról készült. Dr. Haltrich Attila segített a faj meghatározásában.

Ostorfa-teknőspajzstetű – fotó: Zsigó György

A nálunk néhány éve leírt, egynemzedékes szürke ostorfa-teknőspajzstetűt találta meg a mintámban. A lárvák telelnek át a fiatal ágakon, tehát az olajos téli lemosás valószínűleg gyéríti majd a társaságot. A nyár folyamán a viaszos pajzs alatt védetten várakozó nőstényekhez repülő hímeket illetve a kirajzó, még pajzs nélküli lárvákat kellene a permetezésekkel, pontos időzítéssel elcsípni. Nehéz ellenfél lesz! A nyugati ostorfa száradó ágait, koronarészeit már évekkel ezelőtt megfigyeltem. Ma már több kollégám is ezt a rovarfajt hibáztatja a fák legyengüléséért.

A lárvák telelnek át a fiatal ágakon, az olajos téli lemosás valószínűleg gyéríti majd a kártevőket – fotó: Zsigó György

Szeptember közepén Gyulán és a környékén jártam a Virágos Magyarország verseny zsűritagjaival. Kiváló szakmai kirándulás volt! Már az első percekben feltűntek a sápadt, klorofillhiányos tölgyek. A kártevővel, a tölgy csipkéspoloskával Budapesten még nem találkoztam. Tudtam erről az inváziós, délről északra terjedő rovarról, de a kártétel nagysága mégis megdöbbentett. A fajtestvérénél, a platán csipkéspoloskánál is erőteljesebben szívogatta a fákat.

Tölgy csipkéspoloska kártétele – fotó: Zsigó György

Egyébként küllemében és fejlődésében is hasonlít a platánon élő rokonához. Néhány példányt még megtaláltam a levelek fonákján de többségük valószínűleg már a kéregrepedésekbe vonult. Itt telelnek át az imágók, majd tavasszal találkozunk velük a friss leveleken. A védekezés az olajos téli lemosásra és a nyári, többszöri rovarölő szeres permetezésre épülhet, hasonlóan a platánoknál bevált technológiához.

csipkepoloska

A tölgy csipkéspoloska küllemében és fejlődésében is hasonlít a platánon élő rokonához – fotó: Zsigó György

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Növényvédelmi előrejelzésekért, további növényvédelemmel kapcsolatos hírekért, rajzási táblázatokért és a teljes hazai növényvédőszer adatbázisért kattintson az Agroinform.hu/novenyvedelem oldalra.