Hivatalos statisztikai adatok és különböző mezőgazdasági szervezetek felmérései szerint 2019-ben a világban 72,3 millió hektárnyi területen folytattak biotermesztést – olvashatjuk a tradecorp.com-on -, és a biotermő terület összességében növekvő tendenciát mutat, különösen Európában.

Biotermesztés kontinensek szerint

A földrészek között Óceánia áll az első helyen, ahol a biotermesztés a teljes mezőgazdaságilag hasznosított területből közel 50 százalékkal részesedik, ami egyértelműen a földrész alacsony népsűrűségével, vagyis a nagyobb egy főre jutó termőterülettel függ össze. Utána Európa és Latin-Amerika következik (23, illetve 11 százalékos részesedéssel), az utolsó helyen pedig Afrika áll, 3 százalékkal.

Friss zöldségek

Friss zöldségek – Fotó: pixabay.com

Feltűnő viszont, hogy Észak-Amerikában a teljes területnek csupán 5 százalékán folyik biotermesztés, mivel ott a termelés elsődleges szempontja az egységnyi területről lehozható, lehető legnagyobb profit. Ázsiában pedig a biotermesztés – az alacsonyabb terméseredményekre való tekintettel – nincs elegendő föld erre a célra, ezért itt a bioterület az utóbbi években mintegy 7 százalékkal zsugorodott. Ugyanakkor India és Kazahsztán komoly beruházásokkal igyekszik az ilyen területeket kiterjeszteni.

Biorendszerben termelt gabonák és zöldségek

A növényfajok közül a legnagyobb területen gabonaféléket (5,07 millió ha), legelőfüveket (3,2 millió ha) és olajmagvakat (1,7 millió ha) termesztenek biorendszerben, amelyek a mezőgazdasági kutatás és fejlesztés fő mozgató rúgóját is jelentik, mivel prémium minőségű termékeket kívánnak előállítani.

A biotermékek fogyasztásának globális piaci értéke az elmúlt évben 106 milliárd dollárt tett ki. Érdekes módon, a biotermékek fogyasztásában, 44,7 milliárd dolláros értékkel az USA áll az első helyen (ahol azok termesztése jóval elmarad az európai átlagtól), utána az EU és Kína következik 41,4, illetve 8,5 milliárd dollárral.