Szélsőségesen alakult a nyár időjárása! Ezt hozzánk hasonlóan a növényeink is megsínylették. Általában az aszállyal küzdöttek, a száraz talajból nem tudták felvenni a számukra szükséges tápanyagokat. Ennek következménye a levélszélek száradása, a levelek sárgulása. A vadgesztenyéknél. a platánoknál, a szivarfáknál és főleg a juharoknál lombtrágyázást javaslok. Sok szakember szerint a komplex mikroelemes levéltrágyáknak éppen az aszálykárok kivédésében van a legfőbb szerepe. A nap káros sugarait is jobban bírják a tápanyaggal jól feltöltött növények. Az utcai diófa napsütéses oldalán a napperzselés tünetét fotóztam.

dió

Dió napégéses tünetei – fotó: Zsigó György

juhar

Levélszáradás juharfán – fotó: Zsigó György

Az országos előrejelző hálózatunk adatai szerint augusztus elején lezajlott a selyemfényű-puszpángmoly nyári nemzedékrajzása. A nagy meleg felgyorsítja a rovarok fejlődését, mostantól érdemes rendszeresen szemlézni a buxusokat is. A bokrok belsejében keressék a kis hernyókat és ne késlekedjenek a permetezéssel. A Dimilin 25 WP, a Mospilan 20 SG és a Decis Mega azok a közterületi rovarölők melyek szóba jöhetnek a védekezésnél. A moly barna színváltozatával is találkozhatnak, a szárnyain található két fehér „félholddal” beazonosíthatják a fajt.

puszpángmoly

Selyemfényű-puszpángmoly barna változata – fotó: Zsigó György

A lépcsőházunk kis teljesítményű ledes égője éjszakánként fénycsapdaként működik. A tegnap reggeli gyűjtést lefényképeztem, egy szöcskét, két bagolylepkét, egy katicabogarat és tizenhat poloskát szedtem össze. Ez utóbbiak többsége az őshonos fajok közül került ki de már az első zöld vándorpoloskát is megtaláltam.

vándorpoloska

vándorpoloska

Vándorpoloska zöld és barna színváltozata – fotó: Zsigó György

Nemsokára megindul az őszig tartó lakossági panaszáradat. Már többször leírtam, ismétlem magam: a közterületi fák permetezésével nem tudjuk megakadályozni a beköltözésüket. Jól repülnek, messziről érkeznek és egyből berepülnek a lakásokba. Már nem szívogatnak az utcai fákon, bokrokon, így nem tudjuk elérni a poloskákat a növényvédő szerekkel. Meg kell értetni a lakosokkal, hogy csak a szúnyoghálóval tudják távol tartani a rovarokat. Az utolsó képen a vándorpoloska barna színváltozatát láthatják, a fajra jellemző három „fehér pöttyel hátán”.

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Növényvédelmi előrejelzésekért, további növényvédelemmel kapcsolatos hírekért, rajzási táblázatokért és a teljes hazai növényvédőszer adatbázisért kattintson az Agroinform.hu/novenyvedelem oldalra.