Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) – beható vizsgálatok alapján – jóváhagyta a lila héjú paradicsom étkezésre történő hasznosítását, amelyeket az emberek, főleg a bennük lévő egészségmegőrző (antioxidáns) vegyületek révén, már a világ egyre több körzetében fogyasztanak – írja a hortidaily.com angol nyelvű hírportál.

A döntés különböző amerikai és külföldi egyetemek, illetve kutatóintézetek ajánlása alapján született, amelyek megállapították, hogy ezek a paradicsomfajták az emberi egészségre semmiféle káros hatást nem gyakorolnak, és azok összetétele – az antioxidáns-tartalom kivételével – a hagyományos fajtákéval azonos.

Az antioxidáns vegyületek jelenlétére utaló sötétlila elszíneződés egyáltalán nem lehet ártalmas az emberi egészségre, mivel az ilyen színű egyéb termékeket (áfonya, fekete ribizli, tojásgyümölcs) az emberek már évszázadok óta nagy mennyiségben fogyasztják.


A szóban forgó fajtákat létrehozó nemesítők és a táplálkozás tudományos alapjait vizsgáló tudósok örömmel üdvözölték az FDA-nak a kedvező étrendi és egészségmegőrző hatású termék jóváhagyására vonatkozó döntését.

Indexkép: Shutterstock