A Xylella fastidiosa az egyik legveszélyesebb növényi baktérium, amit kontinensünkön először Pugliában, az olasz csizma sarkánál lévő tartományban mutattak ki 2013-ban – írja a Syngenta blog. A régióban lévő 60 millió olajfa egy része kipusztult, ezért pufferzónákat hoztak létre az egészséges állomány megóvása érdekében. A szőlőt, mandulát és citrusféléket is veszélyeztető fertőzés azóta megjelent Franciaországban és Spanyolországban, Iránban és Tajvanon is.

Mivel a Xylella fastidiosának még nincs ellenszere, csak a fertőzött ágak és hajtások levágásával lehet védekezni a terjedése ellen – írta a Guardian, hozzátéve ugyanakkor, hogy a tölgyek és a szilfák is veszélyben vannak. Ugyan a fák összes ágát nem lehet végigtapogatni, mégis kimutatható a fertőzés terjedése, mégpedig egy különösen széles spektrumú kamera segítségével.

fa

Mivel a Xylella fastidiosának még nincs ellenszere, csak a fertőzött ágak és hajtások levágásával lehet védekezni a terjedése ellen – fotó: Syngenta blog

Az Európai Bizottság közös kutatóközpontjának szakértője, Pablo Zarco-Tejada elmondta, hogy az 500 méter magasban röptetett kamera összesen 250, különböző hullámhosszúságú fénytartományt érzékel, illetve tesz láthatóvá az emberi szem számára, így azt is kimutatja, hogy a fertőzés hol akadályozza a fák fotoszintézisét.