A theisleofthanetnews.com hírportál arról számolt be, hogy az angol Thanet Earth Birchingtonban működő üvegházakban 320 ezer font értékű termést kellett szemétre dobni szállító- és szüretelő munkások hiánya miatt. Az értékes termés a földön vagy a fákon ment veszendőbe.

uborka

Szemétre kellett dobni a termést a szállító- és a szüretelő munkások hiánya miatt – pxfuel.com

A 2009-ben alapított vállalat eddig folyamatos növekedést mutatott, ma már 6 üvegházat működtet, és most építi a hetediket, évenkénti forgalma pedig meghaladja a százmillió fontot. A betakarítási munkákat azonban közel 90 százalékban külföldi szezonmunkások alkalmazásával tudja megoldani, akiknek jelentős hányada a brexit utáni vízumkényszer és a koronavírus járvány miatt nem tudott beutazni Nagy-Britanniába.

A fantasztikus összegű veszteség érzékenyen érintette a vállalatot, amelynek vezetője, Sir Roger Gale  kijelentette, hogy a jövőben nem fogják elherdálni legszebb földjeik értékes termékeit az ellátási lánc hatáskörükön kívül eső hiányosságai és pitiáner beutazási akadályok miatt. A vállalati igazgató kérése alapján Boris Johnson miniszterelnök megígérte, hogy mindent megtesz a brit farmok részére szükséges külföldi munkaerő biztosítása érdekében.